Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Με κυβέρνηση ΝΔ, επενδυτική βαθμίδα από Σεπτέμβριο

Μετά τις εκλογές και υπό την προϋπόθεση σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης, η χώρα μπορεί να πετύχει το investment grade, επισημαίνει ο οίκος. Η κίνηση των ομολόγων και ποιες σειρές προτείνει στους επενδυτές.

JP Morgan: Με κυβέρνηση ΝΔ, επενδυτική βαθμίδα από Σεπτέμβριο

Στην Ελλάδα, στις εκλογές, στην επενδυτική βαθμίδα και στα ελληνικά ομόλογα αναφέρεται η αμερικανική τράπεζα JP Morgan (JPM) στην τελευταία της ανάλυση για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων και επιτοκίων.

Σύμφωνα με την JPM, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μεγάλη έκπληξη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από την αναμενόμενη τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνει πλειοψηφία εδρών λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Νέες εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιουνίου, οι οποίες θα λάβουν χώρα με νέο νόμο και ο οποίος θα δώσει μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, θυμίζει.

Η JPM υποστηρίζει ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η χώρα θα επιτύχει τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου της φετινής χρονιάς. Η DBRS, η Fitch και η S&P αξιολογούν επί του παρόντος την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας, αν και η Moody's εξακολουθεί να αξιολογεί τη χώρα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.

Η Fitch θα είναι η πρώτη που θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στις 9 Ιουνίου, και η JPM εκτιμά ότι θα περιμένει τις 25 Ιουνίου, το αποτέλεσμα των εκλογών και τη μελλοντική ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής, πριν προβεί σε αξιολόγηση. Συνεπώς, βλέπει υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, την S&P στις 20 Οκτωβρίου και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Τα ελληνικά ομόλογα κινούνται, εξαιτίας των εκλογών, με υπεραπόδοση έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. H JPM διατηρεί εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη άποψη για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά με πιο μικρά spreads από την Ιταλία, δεδομένων των ισχυρών στοιχείων της οικονομίας της αλλά και του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργεί η οικονομία.

Η υψηλή πιθανότητα επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του 2023 έχει ως αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την Ιταλία και επίσης σταθερά σε σχέση με την Κύπρο. Η αγορά τιμολογεί ήδη τις πιθανές αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα και για αυτό δεν θεωρεί ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα στα τρέχοντα επίπεδα.

Η JPM θα επιδιώξει να εισέλθει στα ελληνικά ομόλογα, αν υπάρξει διεύρυνση των spreads, αλλά για τους επενδυτές που επιθυμούν να έχουν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, προτείνει τις λήξεις 8-10 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v