Optima: Παραμένουμε «ταύροι» για την Ελλάδα, τα έξι top picks

Διευρύνθηκε το discount στο χρηματιστήριο, επισημαίνει η χρηματιστηριακή. Τα ατού της εγχώριας αγοράς και γιατί έχει υποαποδώσει φέτος. Ποιες μετοχές επιλέγει, οι τιμές-στόχοι.

Optima: Παραμένουμε «ταύροι» για την Ελλάδα, τα έξι top picks

Την εικόνα της αγοράς έως τώρα από την αρχή του έτους και τις εκτιμήσεις για τη συνέχεια καταθέτει η Optima, που παρουσιάζει τα έξι top picks και τις εκτιμήσεις για τις τιμές-στόχους. 

Εως τώρα τα κρίσιμα στοιχεία είναι:

θ) Η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει σταθερή, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,32% το α' εξάμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ (μέση αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ στο 0,55%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat).

ii) Ο λόγος χρέους/ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται με γρήγορο ρυθμό, με το υπουργείο Οικονομικών να περιμένει ότι η πτωτική τροχιά θα οδηγήσει τη σχετική αναλογία περαιτέρω κάτω κατά 20% έως το 2028.

iii) Η S&P επιβεβαίωσε τον περασμένο Απρίλιο BBB- για την Ελλάδα, με αναβάθμιση της προοπτικής σε θετική, η DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB Low, με αναβάθμιση της προοπτικής σε θετική και η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB- με σταθερή προοπτική. Η Moody's εξακολουθεί να αποδίδει πιστοληπτική ικανότητα Ba1 στην Ελλάδα, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές.

iv) Το ασφάλιστρο κινδύνου χώρας (σε όρους Spread απόδοσης κρατικών ομολόγων 10 ετών) συνεχίζει να μειώνεται κατά 90 μονάδες βάσης κατά τους τελευταίους 12 μήνες

v) Το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού ξεπέρασε σημαντικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε αποδόσεις το 2022-23, έχει μείνει πίσω το 2024 (το ΧΑ ανέβηκε 13% φέτος, ο δείκτης DAX αυξήθηκε κατά 16%), με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερα discount και πιο ελκυστικές αποτιμήσεις.

Κατά την άποψη της Optima, αυτή η υποαπόδοση οφείλεται κυρίως σε:

α) Υψηλότερη έκθεση σε γεωπολιτικό κίνδυνο, λόγω της γειτνίασής της τόσο με τη Μέση Ανατολή όσο και με την Ουκρανία. Η Ελλάδα βιώνει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που προκαλεί η αναταραχή στη Διώρυγα του Σουέζ και την πίεση από τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αυξημένης ζήτησης από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

β) Χαμηλότερη ρευστότητα: Μετά το πολυετές «κώμα», η ελληνική κεφαλαιαγορά φαίνεται να έχει αναθερμανθεί, με αντλήσεις περί τα 3 δισ. ευρώ από IPO (Αεροδρόμιο Αθηνών, Noval Property), private placements (Τράπεζα Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Jumbo) και εκδόσεις ομολόγων ενώ ενεργοποιήθηκε μια στάση αναμονής καθώς Εθνική και η Cenergy ακολουθούν.

γ) Συσσώρευση μετά το ράλι δύο ετών: καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο είχε ξεπεράσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές αγορές κατά την περίοδο 2022-23, το 2024 μέχρι στιγμής φαίνεται να προσπαθεί να αφομοιώσει τα πρόσφατα κέρδη πριν επιχειρήσει να κινηθεί σε νέα υψηλά.

Τούτου λεχθέντος, και λαμβάνοντας υπόψη ότι α) οι εταιρικές ενέργειες αναμένεται να συνεχιστούν με χαμηλότερο ρυθμό, β) το ελληνικό χρηματιστήριο προσφέρει πλέον βαθύτερα discount σε σχέση με την αρχή του έτους, γ) το ασφάλιστρο κινδύνου χώρας (όπως υπονοείται από τα Spreads στα ομόλογα) συνεχίζει να μειώνεται και δ) το ισχυρότερο εγχώριο μακροοικονομικό σκηνικό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ τόσο σε αναπτυξιακό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, διατηρούμε τη στάση «ταύρου» για τις ελληνικές μετοχές καθώς οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνουν τους καθοδικούς κινδύνους και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές.

Έτσι, γράφει η Optima, παραμένουμε θετικοί στον τραπεζικό τομέα (συνδυασμός ανώτερων προφίλ ROTE και ελκυστικές αποτιμήσεις έναντι τραπεζών της ΕΕ) και τους τομείς ενέργειας/υλικών (συνδυασμός ανάπτυξης, εξωστρεφής φύση και δυνητική αναπροσαρμογή από τις IPO στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και των ΗΠΑ).

Ανοδικοί καταλύτες

1) Παρά την ανάκτηση του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, το ΧΑ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount σε σύγκριση με ομοτίμους της ΕΕ. Ειδικά σε όρους P/E της φετινής χρονιάς, το discount διευρύνθηκε στο 45% από 36% τον Ιανουάριο.

2) Το μακροοικονομικό πλαίσιο παραμένει υποστηρικτικό, με σταθερή ανάπτυξη και συνετή δημοσιονομική πολιτική.

3) Η νομισματική σύσφιξη επιτέλους έχει τελειώσει, με τη FED και την ΕΚΤ να μειώνουν τα επιτόκιά τους κατά 50 μονάδες βάσης και να σχεδιάζουν πρόσθετες περικοπές το 2024-25.

4) Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει την ευρωπαϊκή για τέταρτη συνεχή χρονιά.

5) Το οικονομικό μοντέλο αλλάζει με στροφή προς τις επενδύσεις, με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και των επενδύσεων του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.

6) Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται τελικά στην καλύτερή του κατάσταση εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Το ΤΧΣ ανακοίνωσε την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας.

7) Η αποτίμηση παραμένει ελκυστική με βαθύτερες εκπτώσεις σε σχέση με την αρχή του έτους. Το Χρηματιστήριο τελεί υπό διαπραγμάτευση 7,4x τα EPS το 2024, με discount 45% σε σχέση με ομοτίμους στην ΕΕ και 6,2x EV/EBITDA του 2024, με discount 30% σε σχέση με ομοτίμους της ΕΕ.

Αντίθετοι άνεμοι 

1) Γεωπολιτικός κίνδυνος.

2) Πολιτική αβεβαιότητα λόγω γενικών εκλογών σε μεγάλες οικονομίες (ιδιαίτερα των ΗΠΑ).

3) Μια άνοδος του κόστους ναύλων και των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό για άλλη μια φορά, προκαλώντας πιθανές υποβαθμίσεις λόγω χαμηλότερης από την αναμενόμενη κερδοφορίας.

4) Μια σημαντική διόρθωση στις διεθνείς αγορές μετοχών, ειδικά στις ΗΠΑ.

5) Παρά τη βελτίωση το 2023, η Ελλάδα εξακολουθεί να δημιουργεί σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μια συνεχή απειλή τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Τα top picks

Η Optima Bank επισημαίνει ότι κορυφαίες επιλογές της για το υπόλοιπο του έτους και τις αρχές του 2025 είναι οι Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank Holdings, METLEN, TITAN και CENERGY Holdings. Οι συστάσεις για τις τρεις τράπεζες και τις τρεις βιομηχανίες είναι «αγορά» (buy).

· Για την Τράπεζα Πειραιώς (τιμή-στόχος 6 ευρώ, σύσταση buy), η Optima Bank αυξάνει τον στόχο κατά 9% στα 6 ευρώ ανά μετοχή, υποδηλώνοντας δυνητικό περιθώριο ανόδου 53%, με τα υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη ανά μετοχή, την αποδοτικότητα και το χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 12,9% έναντι 13,5%. Στην τιμή-στόχο, η μετοχή θα διαπραγματεύεται 1,06 φορές τον δείκτη P/TBV για το 2024, με έκπτωση 10% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ. Η μετοχή διαπραγματεύεται σε 0,69 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με ουσιαστικό discount 41% έναντι των τραπεζών της ΕΕ.

· Για την Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος 12 ευρώ, σύσταση buy) αυξάνουν τον στόχο κατά 11% στα 12 ευρώ ανά μετοχή από 10,84 ευρώ προηγουμένως, υποδηλώνοντας 53% δυνητικό περιθώριο ανόδου. Στην τιμή-στόχο, η μετοχή θα διαπραγματεύεται 1,41 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με premium 21% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ. Η μετοχή διαπραγματεύεται σε 0,92 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με ουσιαστικό discount 21% έναντι των τραπεζών της ΕΕ, το οποίο δεν δικαιολογείται, δεδομένου του υψηλότερου προφίλ αποδοτικότητας 16,3% έναντι 13,8% των τραπεζών της ΕΕ.

· Για τη Eurobank, αυξάνουν τον στόχο κατά 16% στα 2,80 ευρώ ανά μετοχή από 2,41 ευρώ προηγουμένως, υποδηλώνοντας δυνητικό περιθώριο ανόδου 34%, λόγω της ενοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας από το γ’ τρίμηνο φέτος. Στην τιμή-στόχο, η μετοχή θα διαπραγματεύεται 1,2 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με premium 6% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ. Η μετοχή διαπραγματεύεται 0,9 φορές τον τρέχοντα δείκτη P/TBV, με έκπτωση 21% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ, η οποία δεν δικαιολογείται, δεδομένου του υψηλότερου προφίλ αποδοτικότητας 16,6% έναντι 13,8% των τραπεζών της ΕΕ.

· Αναφορικά με τη Metlen, αποτιμούν τη μετοχή μέσω ενός συνδυασμού αποτίμησης πολλαπλασιαστών EV/EBITDA 2024 και DCF δύο σταδίων (με 50% βαρύτητα το καθένα), οδηγώντας σε έναν στόχο στα 49 ευρώ ανά μετοχή. Ο μέσος πολλαπλασιαστής EV/EBITDA του 2024 και τα μοντέλα DCF δίνουν δίκαιη αξία 49,2 ευρώ και 48,7 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα. Καταλύτες θα είναι οι τιμές αλουμινίου/αλουμίνας σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, η ζήτηση για έργα δικτύου, η παγκόσμια επέκταση φωτοβολταϊκών, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση LNG στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και, τέλος, η ζήτηση γαλλίου από την ΕΕ.

· Για την ΤΙΤΑΝ, η αποτίμηση είναι σε περίπου 5,3 φορές τον δείκτη EV/EBITDA το 2025 και η μετοχή διαπραγματεύεται με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Πιθανοί καταλύτες για τη μετοχή, η ζήτηση στις ΗΠΑ (βασικά κίνητρα Biden και επιτόκια), η ελληνική εγχώρια ζήτηση και τα δημόσια έργα, αλλά και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή του Τιτάνα τα 40,6 ευρώ ανά μετοχή.

· Για τη Cenergy Holdings, η τιμή-στόχος είναι τα 12,60 ευρώ ανά μετοχή με 25% περιθώριο ανόδου σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας προέρχεται από το τμήμα καλωδίων (9,92 ευρώ ανά μετοχή και 2,67 ευρώ ανά μετοχή από τους σωλήνες). Παρά το ράλι της μετοχής κατά 25% σε ετήσια βάση, η μετοχή διαπραγματεύεται επί του παρόντος με βαθύ discount 19%-22% σε όρους EV/EBITDA έναντι των ανταγωνιστών της για το 2024/2025 και 23%-34% σε όρους P/E. Πιθανοί καταλύτες για τη μετοχή η μεγάλη επέκταση που προβλέπεται στα παγκόσμια υπεράκτια αιολικά έργα, στην επέκταση και στον εκσυγχρονισμό του χερσαίου δικτύου και στις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, τα έργα καλωδίων στις ΗΠΑ αλλά και η αναβάθμιση της χωρητικότητας στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v