Mediobanca: Οι τιμές-στόχοι πριν το Q1 για τις ελληνικές τράπεζες

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του οίκου για τα οικονομικά μεγέθη των συστημικών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Οι συστάσεις και τα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές.

Mediobanca: Οι τιμές-στόχοι πριν το Q1 για τις ελληνικές τράπεζες

H Mediobanca επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2025, χωρίς να αναμένονται ουσιαστικές εκπλήξεις. Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τις πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, ενώ η προσοχή στρέφεται περισσότερο στις μακροοικονομικές εξελίξεις και στις προοπτικές για την πιστωτική επέκταση.

Οι προμήθειες παραμένουν σταθερός πυλώνας εσόδων, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων δείχνει ανθεκτική, ενώ σε κεφαλαιακό επίπεδο προβλέπεται ήπια πτώση των δεικτών CET1 σε τριμηνιαία βάση, λόγω της εφαρμογής των κανόνων της Basel IV, που απορροφούν την οργανική δημιουργία κεφαλαίου.

Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank είναι η μόνη που υπεραποδίδει έναντι του τραπεζικού δείκτη από τις αρχές του έτους (κατά +2 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ Πειραιώς, Εθνική και Eurobank υπολείπονται κατά 2, 8 και 18 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Η στρατηγική παραμένει θετική για τον κλάδο, με προτίμηση στην Alpha Βank -λόγω δυναμικής κερδοφορίας και ελκυστικής αποτίμησης- και στην Τράπεζα Πειραιώς, χάρη στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της.

Ανθεκτική ζήτηση για δάνεια - συρρίκνωση εμπορικού περιθωρίου

Η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται αυξημένη κατά 4,5% σε ετήσια βάση, με την εταιρική πίστη (+11,5% ετησίως) να υπερκαλύπτει τη χαμηλή ζήτηση για στεγαστικά. Το εμπορικό περιθώριο (spread) μειώθηκε κατά 40 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, λόγω πτώσης του επιτοκίου Εuribor 3μήνου κατά 45 μ.β., ενώ το κόστος καταθέσεων υποχώρησε μόλις κατά 3 μ.β.

Alpha Βank (σύσταση: Overweight, τιμή-στόχος: €2,80): Περιμένει καθαρά κέρδη €193 εκατ. στο α’ τρίμηνο, με τα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων να μειώνονται κατά 7% σε ετήσια βάση, αλλά αυξημένα κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχωρούν κατά 7% YoY και 4% τριμηνιαίως, ωστόσο το Q1 εκτιμάται ως το χαμηλότερο σημείο για φέτος, με ανάκαμψη στη συνέχεια λόγω μειούμενου κόστους καταθέσεων. Οι προμήθειες ενισχύονται κατά 8% YoY, το κόστος αυξάνεται κατά 4% και το κόστος κινδύνου διατηρείται στις 50 μ.β. Ο δείκτης FL CET1 αναμένεται στο 16,1% (-20 μ.β. QoQ), με 50% διανομή κερδών και επιβάρυνση 40 μ.β. από Basel IV.

Τράπεζα Πειραιώς (Overweight, €6,50): Καθαρά κέρδη €270 εκατ. αναμένονται, με λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων μειωμένα κατά 7% YoY και 1% τριμηνιαίως. Το NII υποχωρεί κατά 6-7%, εν μέρει αντισταθμισμένο από οριακή αύξηση 1% στις προμήθειες. Το κόστος ανεβαίνει κατά 4%, το CoR διατηρείται στις 45 μ.β., ενώ ο δείκτης FL CET1 διαμορφώνεται στο 14,2% (-25 μ.β. τριμηνιαίως), με 50% payout και 50 μ.β. επιβάρυνση από Basel IV.

Εθνική Τράπεζα (Neutral, €10,40): Αναμένονται κέρδη €328 εκατ., με PBT μειωμένα κατά 15% ετησίως και 5% τριμηνιαίως. Το NII υποχωρεί κατά 10% YoY και 5% QoQ, οι προμήθειες αυξάνονται κατά 2% και το κόστος ανεβαίνει 8%. Το trading ενισχύει τα τελικά αποτελέσματα. Ο δείκτης CET1 παραμένει ισχυρός στο 17,9% (-30 μ.β. QoQ), με 60% payout και 50 μ.β. επιβάρυνση από Basel IV.

Eurobank (Neutral, €3,00): Εκτιμώμενα κέρδη €323 εκατ., με κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 9% ετησίως αλλά μειωμένα 9% τριμηνιαίως. Η ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας φέρνει το NII αυξημένο κατά 13% ετησίως αλλά -5% τριμηνιαίως. Οι προμήθειες ενισχύονται 30% ετησίως, τα κόστη αυξάνονται 34% και το CoR φτάνει τις 55 μ.β. Ο δείκτης FL CET1 αναμένεται στο 15,6% (-15 μ.β. τριμηνιαίως), με 50% διανομή και -30 μ.β. από Basel IV.

Τα Additional Tier 1 (AT1) ομόλογα των τραπεζών εμφανίζονται πλήρως αποτιμημένα, χωρίς σημαντικά περιθώρια περαιτέρω μείωσης των spreads. Οι εκδόσεις Alpha 11,875% και της Πειραιώς 8,75% έχουν υψηλά reset και πρακτικά μηδενικό κίνδυνο μη ανανέωσης, ενώ η έκδοση Alpha 7,5% έχει αξιοπρεπές reset (517,8 μ.β.) αλλά ενδέχεται να δεχθεί μικρή τιμολόγηση κινδύνου επέκτασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v