Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Glassnode: Η βουτιά στα crypto και τα «μαύρα» σενάρια

Προς τις 19.000 δολάρια υποχωρεί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Η εταιρεία ερευνών Glassnode κάνει λόγο για την κρισιμότερη πτωτική φάση στα crypto. Πού μπορούν να ποντάρουν όσοι παραμένουν «εντός παιδιάς».

Glassnode: Η βουτιά στα crypto και τα «μαύρα» σενάρια

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Καλοκαίρι με «χαμηλό βαρομετρικό» στα crypto προβλέπεται να είναι το φετινό. Το Bitcoin διέσπασε και πάλι προς τα κάτω το ψυχολογικό όριο των 20.000 δολαρίων. Ακόμα πιο κρίσιμο επίπεδο τιμών για τους traders θεωρείται αυτό των 19.700. Αυτό είναι το βασικό ορόσημο, μια που εκεί βρίσκεται η κορυφή του 2.017 (μοβ οριζόντια γραμμή). Τελικά δεν άντεξε στην πίεση των πωλητών, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Glassnode, αυτή η περίοδος είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί από πλευράς μεγέθους των ζημιών. Τόσο σε αριθμό επενδυτών όσο και κεφαλαίου. Δεδομένης της διάρκειας και του μεγέθους της υποχώρησης των τιμών, οι ερευνητές της Glassnode υποστηρίζουν πως το 2022 αποτελεί την πιο σημαντική πτωτική φάση στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιούν κάποια μοντέλα υπολογισμού, όπως ο κινητός μέσος των 200 εβδομάδων. Κάτω από αυτόν τον δείκτη, η τιμή του Bitcoin έχει βρεθεί μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, σηματοδοτώντας μέχρι τώρα την τελική φάση της πτωτικής πορείας.

Μια άλλη ένδειξη που προκύπτει από την on-chain ανάλυση της Glassnode, είναι η «πραγματοποιημένη» τιμή (Realized Price). Μια μέθοδος υπολογισμού που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιόπιστη στο παρελθόν και υπολογίζει την τιμή κάθε Bitcoin με βάση τη δική του τελευταία κίνηση. Με αυτή τη μέθοδο, αξιολογούνται με μικρότερη βαρύτητα τα νομίσματα που η τελευταία τους κίνηση ήταν το 2012. Συνεισφέρουν λιγότερο από τα νομίσματα που κινήθηκαν το 2022.

Από το παραπάνω διάγραμμα διαπιστώνουμε πως το 14% όλων των ημερών διαπραγμάτευσης έχει κλείσει κάτω από τη συγκεκριμένη τιμή και ότι δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα, αν κρίνουμε από το παρελθόν. Η υποχώρηση της τιμής διαπραγμάτευσης σε σχέση με τη Realized Price μέχρι τώρα είναι 16%, ενώ για παράδειγμα τον Μάρτιο του 2020, στην προηγούμενη σημαντική πτώση, ήταν 21%.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Τζήκα, το Bitcoin δεν κάνει κάτι περίεργο ή ασυνήθιστο. Όταν έπεσε στις 17.800 δολάρια, το ποσοστό των νομισμάτων που βρισκόταν σε κέρδος έπεσε κάτω από το 50%. Στα προηγούμενα bear markets, το ποσοστό αυτό έφτανε το 40% με 45%. 

Αφήσαμε για το τέλος την αισιόδοξη οπτική που αλιεύσαμε από τον Miles Creative. Ο Miles συνέκρινε την τιμή του Bitcoin με τα νομίσματα που δεν κινούνται για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, όταν αυτός ο αριθμός σημειώνει συσσώρευση, τότε είναι ένδειξη ότι ξεκινάει η πτώση. Όταν αυξάνεται, τότε σηματοδοτεί την έναρξη της ανοδικής φάσης της αγοράς. 

Η εξήγηση ακούγεται πειστική. Οι μακροχρόνιοι κάτοχοι, αυτοί που δραστηριοποιούνται περισσότερο χρόνο στον χώρο, άρα κατά κανόνα γνωρίζουν περισσότερο τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, αγοράζουν σε τέτοιες περιόδους. Ή τουλάχιστον δεν πουλάνε. 

Τελικές σκέψεις

Οι προσπάθειες μαθηματικής απεικόνισης μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά δεν θα πρέπει να παραμελούμε να τις εντάσσουμε στην πολυπλοκότητα της πραγματικότητας. Στατιστικά στοιχεία που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον χώρο, τον χρόνο, τους οικονομικούς και θεσμικούς παράγοντες, οδηγούν συνήθως σε λάθος συμπεράσματα.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η βασική μεταβλητή που θα κρίνει την πορεία της αγοράς των crypto αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Αν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν τη συνέχιση των πολιτικών σύσφιξης και ανόδου των επιτοκίων, οι τιμές όλων των περιουσιακών στοιχείων θα αντιμετωπίσουν πιέσεις. Όχι μόνο των κρυπτονομισμάτων.

Αν, από την άλλη, βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα την ύφεση, την ανεργία και τον κίνδυνο χρεοκοπιών χαλαρώνοντας τη νομισματική πολιτική τους, τότε οι αγορές πιθανότατα θα αντιδράσουν ανοδικά. Και όπως μας έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία τους, πρώτο από όλα το Bitcoin.

Ωστόσο, για την ώρα, οι ενδείξεις δεν δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Jerome Powell χθες ισχυρίστηκε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ανεπαρκής δράση για την καταστολή του πληθωρισμού. Η Lagarde, στο ίδιο μήκος κύματος, πιστεύει πως θα αργήσουμε να επιστρέψουμε σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού.

Το δεύτερο δεδομένο που θα καθορίσει την ένταση της υποχώρησης ή ενδεχομένως το τέλος της είναι το μέγεθος των αναγκαστικών πωλήσεων εξαιτίας των χρεοκοπιών από εταιρείες δανεισμού και DeFi. Αυτά τα ζωτικής σημασίας στοιχεία δεν τα γνωρίζει κανείς. Είναι σαν να μας έχουν κατεβάσει τον διακόπτη και να έχουμε μείνει στο σκοτάδι.

Για τους hodlers και γενικά για όσους έχουν σκοπό να μείνουν στο παιχνίδι με μακροχρόνιο ορίζοντα, όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Για αυτούς, η τωρινή περίοδος αποτελεί ευκαιρία. Ίσως η μοναδική που θα μπορέσουν να αποκτήσουν Bitcoin ξανά τόσο χαμηλά. Θα αποδειχθεί τελικά αν έχουν δίκιο; Μένει να το δούμε.

* Σήμερα Πέμπτη στις 20:00, στο κέντρο της Αθήνας, στην ταράτσα του The Cube, οι Ανδρέας Κοΐδης, Γιώργος Τσαγκαρέλης και Οδυσσέας, θα μας μιλήσουν (στα αγγλικά) για προγραμματισμό πάνω στο Lightning Network του Bitcoin καθώς και ανάμεσα στο Ethereum και άλλα blockchains. Στο τέλος θα υπάρχει πίτσα και αναψυκτικά, προσφορά των διοργανωτών. Η είσοδος είναι δωρεάν. 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon. 



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v