Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Η νέα κίνηση της Fed και η είσοδος των «μεγάλων»

Η νέα οδηγία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τα ιδρύματα που προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων. Γιατί έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ τα altcoins. Μια είδηση με σημασία για το Ethereum.

Bitcoin: Η νέα κίνηση της Fed και η είσοδος των «μεγάλων»

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όταν η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, με τις πιο «βαθιές τσέπες» και τη σημαντικότερη επιρροή, όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ εισέρχεται επίσημα και δυναμικά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ήταν βέβαιο πως θα είχαμε εξελίξεις.

Πράγματι, δεν χρειάστηκε να περιμένουμε παρά ελάχιστες ημέρες πριν πραγματοποιηθεί η επόμενη κίνηση από πλευράς Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Προχθές το βράδυ παρουσιάστηκε η 49 σελίδων τελική οδηγία για τα ιδρύματα που προσφέρουν νέους τύπους χρηματοπιστωτικών προϊόντων, έτσι ώστε να τους παρέχεται πρόσβαση στους «κύριους λογαριασμούς» της Fed.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν μια συνεπή και διαφανή διαδικασία για την αξιολόγηση αιτήσεων των ιδρυμάτων αποθετηρίων ειδικού σκοπού, όπως η Kraken Bank και η Custodia. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών ή να έχουν ακόμα και πρόσβαση στην Fed, χωρίς να χρειάζονται ενδιάμεσες τράπεζες.

Σε απλά λόγια, μέχρι τώρα τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ήταν στον χώρο του trading κρυπτονομισμάτων, δεν μπορούσαν να παράσχουν παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες. Αυτό όμως αλλάζει.

Οι αμερικάνικες τράπεζες χωρίζονται σε τρεις βαθμίδες. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται όσες απολαμβάνουν ομοσπονδιακή ασφάλιση. Στην δεύτερη όσες υπόκεινται σε προληπτική εποπτεία από ομοσπονδιακό τραπεζικό οργανισμό. Στην τρίτη βαθμίδα, στην οποία θα ενταχθούν πιθανότατα οι τράπεζες κρυπτονομισμάτων του Wyoming, θα υπόκεινται σε διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο και πιθανώς πιο ελαστικό.

Είναι δύσκολο να αποδώσουμε στην τύχη ότι η BlackRock τώρα επέλεξε να κάνει την κίνησή της, παρόλο που οι τραπεζικές και χρηματιστηριακές ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται επιφυλακτικές, αλλά και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγορά των crypto έχει απολέσει περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σχεδόν τα 2/3 της αποτίμησης που είχε τον Νοέμβριο.

Η θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων εποπτείας είναι προαπαιτούμενο για να εισέλθει το Bitcoin, το Ethereum και ενδεχομένως άλλα κρυπτονομίσματα από τα «αλώνια», τις παρυφές του νομισματικού συστήματος, στα «σαλόνια» της παγκόσμιας αναγνώρισης. Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων του 2015 ή του 2017, δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Είναι πλέον διαφορετική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Παρόλα αυτά είμαστε ακόμα στην αρχή, όσο αφορά τους νόμους. Όχι πως δεν υφίστανται, αλλά χρειάζεται να υπάρξουν εξειδικευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν είναι κακό να υπάρχουν κανόνες για τα ανταλλακτήρια, να υπάρξει ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων για την έκδοση κρυπτονομισμάτων και την διαπραγμάτευση τους στα μεγάλα ανταλλακτήρια, πόσο μάλλον για τα σταθερής ισοτιμίας νομίσματα. Θα αποκτήσει ο κόσμος εμπιστοσύνη, που τώρα έχει διαβρωθεί και σε μεγάλο βαθμό δικαίως.

Όπως επισήμανε ο Thomas Farley, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στο CNBC πριν μία εβδομάδα, είναι πολλοί οι θεσμικοί που έχουν αρχίσει να εισέρχονται στον χώρο. Ορισμένοι από αυτούς είχαν εκφράσει την επιθυμία να τοποθετήσουν το 1% ή 2%ή 3% του χαρτοφυλακίου τους, από τότε που είχε 60.000 δολάρια. Ωστόσο δίσταζαν καθώς θεωρούσαν πως η τιμή είχε ανέβει αρκετά ψηλά. Βλέποντας το λοιπόν στις 17.000, για ορισμένους από αυτούς ήταν μια εύκολη απόφαση.

Κατά τη άποψη του όλοι, ακόμα και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, θα πρέπει να έχουν ένα μικρό ποσοστό των διαθεσίμων κεφαλαίων τους στο Bitcoin. Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι όλος ο χώρος των crypto θα γνωρίσει άνοδο, αν και ξεχώρισε με εμφατικό τρόπο την ανωτερότητα του Bitcoin έναντι των υπολοίπων. Τα altcoins, αν εξαιρέσουμε ίσως το Ethereum, θα πρέπει να θεωρούνται ως μετοχές υψηλού κινδύνου, επισήμανε. Μπορεί τα κέρδη να είναι μεγάλα, αλλά υπάρχει η περίπτωση να χάσεις εντελώς το κεφάλαιο σου. 

Η σύγκριση του Farley εξηγεί γιατί έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ τα altcoins. Ας υποθέσουμε πως έχουμε δύο ομοειδείς εταιρίες. Η μια βγάζει κέρδος 100 ευρώ τον χρόνο και η άλλη 80. Η πρώτη δανείζεται μέχρι να εξαντληθεί το πιστωτικό όριο των τραπεζών, ενώ η δεύτερη είναι πιο συντηρητική. Φροντίζει να κρατάει μετρητά στην τράπεζα για να αντιμετωπίσει τυχόν δυσμενείς συνθήκες.

Μέχρι πριν λίγους μήνες, πριν μεταβληθεί η νομισματική πολιτική, οι αναλυτές προτιμούσαν την πρώτη, ενθαρρυμένοι από τη σύγχρονη χρηματοοικονομική μηχανική. Ο κανόνας ήταν πάρε όσα ρίσκα θέλεις, αλλά φρόντισε να είσαι εδώ αύριο. Κάτι βέβαια που έχει αλλάξει αυτό το διάστημα. Η αυταρέσκεια και η αυτοπεποίθηση έχουν αντικατασταθεί από την αίσθηση του φόβου και της ανασφάλειας για τις παγκόσμιες μακροοικονομικές συνθήκες.

Τέλος, μια είδηση για το Ethereum. Σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Vitalik Buterin, η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση λογισμικού του Ethereum, γνωστή ως Merge, το πιθανότερο είναι να συμβεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Όχι μόνο δεν πρόκειται να καθυστερήσει, αλλά θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Όπως έχουμε αναφέρει θα αλλάξει ο μηχανισμός συναίνεσης του δικτύου. Από το Proof of Work (απόδειξη της εργασίας ή PoW) που χρησιμοποιεί και το Bitcoin, στο Proof of Stake (απόδειξη συμμετοχής ή PoS). Στο PoS απαιτείται από τους συμμετέχοντες να συνεισφέρουν δεσμεύοντας κεφάλαια, αντί για υπολογιστική ισχύ. Περισσότερα για το Merge μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v