Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Bitcoin, το XRP και η ανωμαλία στην αγορά ομολόγων

Η μάχη του Bitcoin με κρίσιμη τεχνική περιοχή και το κρυπτονόμισμα που έκλεψε την παράσταση την τελευταία εβδομάδα με ράλι 75%. Το ρητό «Don’t fight the FED» και το εφιαλτικό σενάριο για τα ομόλογα.

Το Bitcoin, το XRP και η ανωμαλία στην αγορά ομολόγων

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Παλεύει η τιμή του Bitcoin να επανέλθει πάνω από το τεχνικά και ψυχολογικά κρίσιμο σημείο των 19.600 δολαρίων (μοβ οριζόντια γραμμή). Το επίπεδο τιμών που είχε φτάσει στην κορυφή του bull run του 2017. Χθες το βράδυ ήταν η τρίτη απόπειρα που απέτυχε από τις 18 Σεπτεμβρίου, όταν και βρέθηκε για άλλη μια φορά από κάτω.

Την παράσταση την τελευταία εβδομάδα κλέβει το XRP, όπου σημείωσε ράλι 75%, εξαιτίας των προσδοκιών για επίλυση της νομικής διαμάχης με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Από τα 32 σεντς εκτινάχθηκε στα 56, κάτι που το έκανε να σκαρφαλώσει στην τέταρτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης ανάμεσα στα κρυπτονομίσματα, αν εξαιρέσουμε τα stablecoins.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο υπεράσπισης James Filan, η Ripple Labs υπέβαλε πρόταση -η οποία έγινε δεκτή- για να υπάρξει μια συνοπτική απόφαση. Πρόκειται για μια νομική διαδικασία με την οποία το δικαστήριο λαμβάνει τελική απόφαση με βάση τα στοιχεία που θα υποβληθούν μέχρι 9 Δεκεμβρίου. Τυχόν ενστάσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 22 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αυτό σημαίνει πως επισπεύδεται η απόφαση. 

Η επίδραση από την αγορά ομολόγων

O πιο ισχυρός κανόνας των αγορών ήταν «Don’t fight the FED», να μην έρχεσαι ποτέ σε κόντρα με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Οι επενδυτές εδώ και δεκαετίες πρώτα εστιάζουν στη νομισματική πολιτική και δευτερευόντως μελετούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών. Θεωρούν πως η δυνατότητά της να ορίζει τα επιτόκια, δηλαδή την τιμή του χρήματος, καθώς και την ποσότητα του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, την καθιστούσε παντοδύναμη.

Για αυτό ακόμα και τώρα, υπάρχει η εμπιστοσύνη πως η Fed θα βγάλει για άλλη μια φορά λαγό από το καπέλο γυρίζοντας την κατάσταση, όπως έχει κάνει άλλες φορές στο παρελθόν. Ότι θα μπορέσει να διακόψει το κατηφορικό σπιράλ της οικονομίας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ωστόσο ποτέ μη λες ποτέ. Σε αυτή τη συγκυρία, τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά. Έφτασε η ώρα να δοκιμαστεί η παντοδυναμία των κεντρικών τραπεζών. Αν θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν τη θέλησή τους.

Έχουμε υποστηρίξει πως η Fed θα συνεχίσει την επιδιωκόμενη αύξηση των επιτοκίων και την αφαίρεση ρευστότητας από το σύστημα, μέχρι να αρχίσουν οι πρώτες ρωγμές. Τότε πιθανότατα θα διακόψει την πολιτική της επειδή θα υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε επίπεδα μη αναστρέψιμα.

Δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός και η ανεργία στα ενδιαφέροντα της Fed βάσει καταστατικού. Το κύριό της μέλημα είναι να λειτουργεί ομαλά η αγορά ομολόγων. Αν συμβεί εκεί κάποια ανωμαλία, τότε όλο το σύστημα θα καταρρεύσει. Αν «σπάσει» η αγορά των ομολόγων, θα προκληθεί ο απόλυτος εφιάλτης, τον οποίο φροντίζουν να αποφύγουν πάση θυσία.

Το ζήτημα δεν είναι απλά θεωρητικό, το έχουμε διαπιστώσει στην πράξη. Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε την πρώτη απόπειρα για αφαίρεση ρευστότητας μετά τις πολιτικές «χαλάρωσης» που ακολούθησαν την κρίση των ενυπόθηκων δανείων. Αποτέλεσμα; Η αγορά αντέδρασε όπως ο ναρκομανής σε στέρηση. Ο δείκτης S&P υποχώρησε 20%, αλλά δεν ήταν αυτό που ανησύχησε το συμβούλιο. Το καθοριστικό σημείο ήταν πως δεν εκδόθηκαν καθόλου «junk» ομόλογα για 6 εβδομάδες.

Η πιστωτική αγορά κυριολεκτικά πάγωσε, αναγκάζοντας τη Fed να αναβάλει το πρόγραμμα «σύσφιξης», για να αποφύγει τα χειρότερα.

Το φθινόπωρο του 2019 υπήρξε μια «ακίδα» στα επιτόκια των repos. Εκτινάχθηκαν, παρόλο που το βασικό επιτόκιο έπεφτε, όταν επιχειρήθηκε να μειωθεί ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας.

Αποτέλεσμα; Αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία παρέχοντας άμεσα ρευστότητα, για να μην έχουν πρόβλημα οι τράπεζες.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Επειδή ίσως φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στην πολιτική τιθάσευσης του πληθωρισμού. Ένα σημείο που οι κεντρικές τράπεζες ίσως αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, η ρευστότητα στην αγορά ομολόγων μοιάζει να γίνεται τόσο προβληματική, όσο υπήρξε στην κορυφή της πανδημίας, σύμφωνα με τον μακροοικονομικό αναλυτή και CEO της Real Vision, Raoul Pal.

Δεν είναι ο μόνος όμως. Παρόμοιες ανησυχίες έχει και ο Mohamed El-Erian, πρώην CEO της PIMCO και νυν πρόεδρος του Queens' College του Πανεπιστημίου του Cambridge. Αισθάνεται, όπως αναφέρει, πως η αγορά των αμερικανικών ομολόγων έχει ελαφρώς αποδιοργανωθεί, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει την παγκόσμια αγορά. 

Ήδη τα ομόλογα της Μεγάλης Βρετανίας είναι έτοιμα να τρυπήσουν το διάγραμμα, καθώς ο φόβος εντάθηκε από τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές από το 1972.

Τον Μάρτιο του 2020, στο αποκορύφωμα του πανικού λόγω της Covid-19, οι κεντρικές τράπεζες εξαναγκάστηκαν να προβούν σε μια άνευ προηγουμένου έκχυση ρευστότητας στο σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση του αποπληθωρισμού.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο λογαριασμός εκείνης της ενέργειας μας έρχεται τώρα, με την εμφάνιση του πληθωρισμού. Ωστόσο εκείνη την περίοδο οι αγορές ανακουφίστηκαν και ξεκίνησαν το γνωστό ράλι. Υπό αυτές τις συνθήκες, αναδύεται ο προβληματισμός για το αν έχει στραγγίξει απότομα από ρευστότητα η αγορά και αναγκαστούν οι κεντρικές τράπεζες, παρά τη θέλησή τους, να επέμβουν πυροσβεστικά, δημιουργώντας οι ίδιες πληθωριστικές πιέσεις.

Άραγε πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτό το ενδεχόμενο; Ίσως μάθουμε την απάντηση πολύ πιο σύντομα από όσο πιστεύαμε. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα είναι αυτή που θα επιθυμούσαμε.

Νέα συνεργασία με το ανταλλακτήριο Binance

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v