Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες προσδοκίες ανεβάζουν τα τελευταία 24ωρα τις αγορές

Το μίνι ράλι εν μέσω ανησυχητικών ειδήσεων από το μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας και με ανοικτή την πληγή της Credit Suisse. Κρίσιμο όριο ξεπέρασε η τιμή του Bitcoin δημιουργώντας προσδοκίες για κάτι καλύτερο.

Ποιες προσδοκίες ανεβάζουν τα τελευταία 24ωρα τις αγορές

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα καλά νέα για την οικονομία, συχνά είναι κακά για τους επενδυτές. Επανειλημμένως έχουμε δει σε ανακοινώσεις όταν εμφανίζεται σημαντική μείωση της ανεργίας, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να εκληφθεί ως ενθαρρυντικό σημάδι ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, οι μετοχικοί δείκτες γκρεμίζονται.

Ο κόσμος των αγορών λειτουργεί με άλλη λογική. Στα μάτια των επενδυτών η μικρότερη ανεργία μεταφράζεται πως οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να απαιτήσουν μεγαλύτερους μισθούς και προνόμια, ανεβάζοντας το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Άρα μείωση στα περιθώρια κέρδους. Ή ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν περιθώριο να ανεβάσουν κι άλλο τα επιτόκια. Αν μάλιστα θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, αυτή είναι η βασική μεταβλητή που εξετάζουν. Όσο πιο υψηλά τα επιτόκια, τόσο υποχωρούν οι μετοχές και τα ομόλογα.

Το ίδιο συμβαίνει και με στην αντίθετη περίπτωση. Είναι τα πράγματα επικίνδυνα με την Credit Suisse;  Μάλλον, αν κρίνουμε από CDS, δηλαδή την ασφάλιση του χρέους της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας, τα οποία εκτοξεύτηκαν μετά τις «καθησυχαστικές» δηλώσεις του CEO Ulrich Koerner σε εργαζόμενους και τους επενδυτές. Θυμίζουμε ότι πέρσι η τράπεζα έγραψε ζημιά 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κατάρρευση της Archegos capital.

Άραγε υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μετάδοση της τοξικότητας σε κρίσιμο βαθμό σε άλλες παγκόσμιας εμβέλειας τράπεζες; Καθόλου απίθανο, καθώς οι τιμές των CDS της Deutsche Bank αρχίζουν και αυτές να σκαρφαλώνουν σε κρίσιμο επίπεδο και τα short στοιχήματα για την BNP Paribas έχουν φτάσει το 3,66% της αξίας των κυκλοφορούντων μετοχών της.

Και πως αντέδρασαν οι επενδυτές ακούγοντας ότι σχηματίζονται ρωγμές στο μέχρι χθες θεωρούμενο άτρωτο τραπεζικό σύστημα; Με ενθουσιασμό! Τόσο στην Wall Street χθες το βράδυ όσο και σήμερα στην Ευρώπη. Για ποιο λόγο; Ελπίζουν σε αύξηση της παροχής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, ενθαρρυμένοι από τις ενέργειες της τράπεζας της Αγγλίας που μπροστά στον κίνδυνο και προκειμένου να εξομαλύνει την αγορά ομολόγων, παρενέβη αγοράζοντας ομόλογα μεγάλης διάρκειας.

Ενδεικτικά, το Bitcoin ξαναβρέθηκε πάνω από το κρίσιμο επίπεδο τιμών των 19.600 δολαρίων (μωβ οριζόντια γραμμή), δείχνοντας πως κάτι ίσως πάει να αλλάξει στην τάση. Μετά από αρκετό καιρό βλέπουμε τον τελευταίο τοπικό πυθμένα να σχηματίζεται υψηλότερα από τον προηγούμενο.

Με άλλα λόγια οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν πως οι κεντρικές τράπεζες το έχουν παρακάνει με την απομόχλευση του συστήματος. Ότι μπροστά στον κίνδυνο να ζήσουμε μια νέα κρίση όπως του 2008, θα αρχίσουν… το τρομπάρισμα στις αγορές. Άρα το επίπεδο της ρευστότητας θα αρχίσει ξανά να ανεβαίνει. Το παρακάτω διάγραμμα που αφορά την ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος, μοιάζει σοκαριστικό. Όντως, φαίνεται να το έχουν παρακάνει.

Βέβαια δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η αποκωδικοποίηση των οικονομικών εξελίξεων ως μηχανισμός μοιάζει περισσότερο σαν να ψάχνουμε να βρούνε τον συνδυασμό χρηματοκιβωτίου, παρά ενός λουκέτου. Οι οικονομικές εξελίξεις έρχονται ως αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου συνδυασμού δυνάμεων που πιέζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, συχνά αντιμαχόμενες.

Ένας επιπλέον κίνδυνος που υποσκάπτει τη παγκόσμια σταθερότητα, αφορά την υποβάθμισης της αξιοπιστίας των κεντρικών τραπεζών. Οι κεντρικές τράπεζες εστιάζουν σε αυτά που μπορούν να κάνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι αυτά που χρειάζεται να γίνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κλονιστεί το κύρος τους και αυτό αποτελεί άλλο ένα συστημικό σοκ.

Μέχρι πρόσφατα και για δεκαετίες, οι κεντρικοί τραπεζίτες είχανε χτίσει την φήμη αν όχι των αλάνθαστων, τουλάχιστον των παντοδύναμων άγρυπνων φρουρών της ασφάλειας και της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος. Η τωρινή τους αδυναμία όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, αναλυτών, επενδυτών και πολιτών.

Ενδιαφέρον είναι πως στην πρόσφατη διάσκεψη του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη, στο σημείο που απαιτούσαν αυξημένη ρευστότητα και τερματισμό της νομισματικής σύσφιξης μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί η παγκόσμια ύφεση, έδειξαν στο βίντεό τους να τυπώνουν χρήματα. Κυριολεκτικά.

Η SEC δεν αστειεύεται

Πρόστιμο 1,26 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλλε η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγορά (SEC) στην 41χρονη τηλεπερσόνα και επιχειρηματία Κιμ Καρντάσιαν. Ο λόγος είναι ότι «παράλειψε» να δηλώσει ότι πληρώθηκε 250.000 δολάρια για τη διαφήμιση του token EthereumMax, από την σελίδα της στο Instagram.

Μαζί με την Καρντάσιαν, για το EthereumMax (το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό Ethereum) μηνύθηκαν ο πρώην σταρ του ΝΒΑ Πολ Πιρς και ο μπόξερ Φλόιντ Μέιγουεδερ Τζούνιορ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, οι influencers όταν προβάλουν επενδυτικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, έχουν ευθύνη. Δεν είναι όλα τα επενδυτικά προϊόντα κατάλληλα για όλους.

Νέα συνεργασία με το ανταλλακτήριο Binance

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v