Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθήματα από την παράλληλη πορεία χρυσού και Bitcoin

Φρένο μετά το ράλι για την τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος. Η πτήση του 30% και τα μακροοικονομικά δεδομένα. Η σύγκριση με το πολύτιμο μέταλλο.

Μαθήματα από την παράλληλη πορεία χρυσού και Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αγαπητοί φίλοι, πριν ξεκινήσουμε τη σημερινή μας παρέμβαση, έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στην κεντρική παρουσίαση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις 7:00 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με τον συγγραφέα συζητούν: Γιώργος Παπανικολάου - Διευθυντής του Euro2day.gr, Στέλιος Βραδέλης - Διευθυντής του Institute of Digital Finance, Δρ Νίκος Μπογονικολός - Μαθηματικός, PhD στο πεδίο εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία.

 

Η τιμή του Bitcoin φρέναρε την ξέφρενη πορεία της το Σαββατοκύριακο. Όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα, από την αρχή του χρόνου ανέβαινε ασταμάτητα. Πραγματοποιώντας πτήση της τάξης του 30%, ξεκινώντας από τις 16.500 δολάρια, βρήκε ουσιαστικό εμπόδιο μόνο κοντά στο επίπεδο των 21.000 δολαρίων.

Η αδυναμία συνέχισης της ανοδικής κίνησης αποτελεί ένδειξη κορεσμού, άρα νομοτελειακά θα ακολουθήσει η πτώση; Όχι αναγκαστικά. Καμία χρηματιστηριακή αξία δεν ανεβαίνει ασταμάτητα. Ακόμα και στις «bull» περιόδους, το μοτίβο αποτελείται από το στάδιο της ανόδου και της συσσώρευσης. Όπως γίνεται στην ορειβασία. Αναρρίχηση, στάση για ανάκτηση δυνάμεων και μετά συνέχεια για ακόμα υψηλότερα. Μην έχουμε καμία ψευδαίσθηση βέβαια. Ακόμα απέχουμε πολύ από το χαρακτηριστεί αυτή η περίοδος των «ταύρων».

Τα μακροοικονομικά δεδομένα

Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στα on-chain analysis δεδομένα, που συνετέλεσαν στην άνοδο των δύο τελευταίων εβδομάδων. Το βασικό όμως αίτιο αυτής της πορείας είναι το μακροοικονομικό και αφορά -τι άλλο;- τη ρευστότητα. Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, το Bitcoin ενεργεί ως σφουγγάρι ρευστότητας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η αυξομείωση της ποσότητας του χρήματος στο παγκόσμιο σύστημα (κυρίως του αμερικανικού δολαρίου) έχει αντίκτυπο σε όλες τις αγορές, αλλά ακόμα σημαντικότερο στην τροχιά της τιμής του Bitcoin.

Στο παρακάτω διάγραμμα με μαύρα είναι η καθαρή ρευστότητα, δηλαδή το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η Fed, αν αφαιρέσουμε τον Γενικό Λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών και οι βραχυπρόθεσμες συμφωνίες αντίστροφης επαναγοράς ομολόγων. Με κίτρινα είναι η τιμή του Bitcoin.

Η πορεία των επιτοκίων -κυρίως από τη Fed- έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στον καθορισμό της τάσης στις αγορές και βέβαια στις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Όσο η ρευστότητα ήταν άφθονη και τα επιτόκια μηδενικά, οι επενδυτές είχαν το κίνητρο να αναζητήσουν αποδόσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου. Τώρα που το κλίμα έχει πλήρως αντιστραφεί, προσφεύγουν στο καταφύγιο των μετρητών ή του χρυσού.

Ωστόσο ούτε αυτή η τακτική τούς εξασφαλίζει. Τα μετρητά απαξιώνονται λόγω του πληθωρισμού σε ρυθμό που είχε να εμφανιστεί σχεδόν 50 χρόνια, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ακόμα και ο χρυσός έχει διαψεύσει τις προσδοκίες, καθώς βρίσκεται στα 1.900 δολάρια. Όσο ήταν όταν έγινε η εισβολή στην Ουκρανία. Για την ακρίβεια, αν εξαιρέσουμε το πρώτο δίμηνο από την επίθεση των Ρώσων, από τότε η τιμή του πολύτιμου μετάλλου βρίσκεται χαμηλότερα.

Σε περιόδους πληθωρισμού και ύφεσης, πολλοί περίμεναν σημαντική άνοδο του χρυσού. Κι αν όχι σημαντική, τουλάχιστον άνοδο. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Για ποιο λόγο άραγε;

Μια από τις κυριότερες αιτίες είναι ότι συνεχώς εξορύσσονται νέες ποσότητες. Πάνω από 3.000 τόνοι χρυσού εκτιμάται ότι βγαίνουν στην επιφάνεια της γης ετησίως από τα ορυχεία. Αν υπολογίσουμε μια μέση τιμή 1.750 δολάρια ανά ουγκιά, αυτό σημαίνει πως απαιτείται εισροή 185 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση, απλά και μόνο για να απορροφηθεί η επιπλέον προσφορά.

Με άλλα λόγια, απαιτείται κάθε χρόνο ποσό ίσο με το 50% της σημερινής κεφαλαιοποίησης του Bitcoin, του οποίου η ποσότητα που βρίσκεται σε κυκλοφορία αξίζει κατά μέσο όρο 360 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο εξάμηνο. Το ποσό είναι μεγαλύτερο από ολόκληρη την κεφαλαιοποίηση του Ethereum, το οποίο άξιζε 170 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο το τελευταίο εξάμηνο.

Βέβαια, μπορεί τα 185 δισεκατομμύρια να φαίνονται πολλά, αλλά αποτελούν μόλις το 1,5% περίπου της αξίας της υπάρχουσας προσφοράς. Σύμφωνα με τον Peter Schiff, από τους γνωστότερους υπέρμαχους του χρυσού, αυτό το ποσοστό είναι λίγο περισσότερο από τη μέση ετήσια αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά σημαντικά μικρότερο από τη μέση ετήσια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Επιπλέον, συνεχίζει, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς fiat νομισμάτων είναι ακόμη πιο γρήγορος. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, κάθε χρόνο ο χρυσός γίνεται πιο σπάνιος.

Δεν έχουμε κάποιο λόγο να αμφισβητήσουμε τα στοιχεία και τα συμπεράσματα του Peter Schiff, αλλά αν θα θέλαμε να αναζητήσουμε μια σπάνια εμπορευματική αξία, δεν μπορεί να μην πάει το μυαλό μας στο Bitcoin.

Για τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο ο παραγόμενος ρυθμός νέας ποσότητας σε σχέση με την υφιστάμενη είναι σχεδόν ίδιος σε χρυσό και Bitcoin. Περίπου 1,5%. Ωστόσο αυτό θα αλλάξει από το επόμενο halving του Bitcoin, περίπου τον Μάρτιο του 2024. Από 900 νέα Bitcoin που δημιουργούνται καθημερινά, θα αρχίσουν να βγαίνουν τα μισά. Μόλις 450. Και μια 4ετία αργότερα, τα 450 θα γίνουν 225 και πάει λέγοντας.

Μια ουγκιά χρυσού θα αξίζει πάντα μια ουγκιά χρυσού. Αν έχω σήμερα μια ουγκιά και τη βάζω σε ένα σεντούκι και την αφήσω για ένα ή πέντε χρόνια, παραμένει μια ουγκιά χρυσού. Η τιμή της σε σχέση με το δολάριο ίσως έχει αλλάξει, αλλά αυτό οφείλεται στο δολάριο, όχι στον χρυσό.

Στο Bitcoin συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Κατ' αρχάς είναι ένα ουσιαστικό χωρίς πληθυντικό. Όπως δεν υπάρχει πληθυντικός του «χρυσού». Χρησιμοποιείται το «Bitcoin» είτε αναφερόμαστε σε ένα ή περισσότερα. Επίσης ένα Bitcoin θα αξίζει πάντα ένα Bitcoin. Τι εννοούν με αυτό οι bitcoiners; Ότι πάντα η αναλογία του σε σχέση με τη συνολική ποσότητα που πρόκειται ποτέ να υπάρξει, είναι 1 προς 21.000.000. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Η παραγόμενη ποσότητα είναι αυστηρά καθορισμένη. Για αυτό το Bitcoin είναι πιο σπάνιο ακόμα και από τον χρυσό. Πόσο μάλλον με τα παραστατικά νομίσματα που εκδίδουν τα κράτη, στα οποία νομοτελειακά διαβρώνεται η αξία τους, επειδή συνεχώς «εκτυπώνονται» σε επιπλέον ποσότητες.

Σίγουρα η υποχώρηση στην τιμή των 15.000 δολαρίων, όταν άρχισε να πέφτει από τις 69.000, ακούγεται σοκαριστική. Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι όμως το γεγονός ότι η FED «εκτύπωσε» περισσότερα χρήματα το 2021 από ό,τι στους δύο πρώτους αιώνες από την ίδρυση των ΗΠΑ. Και είναι άγνωστο το πόσο ακόμα θα συνεχίζουν. Πιθανότατα για όσο υπάρχει το δολάριο.

Με δεδομένο ότι η άνοδος του χρυσού ξεκίνησε από τον Νοέμβριο, μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσει παράλληλα και το Bitcoin, όμως τα γνωστά γεγονότα με την FTX το άφησαν πίσω; Μήπως για αυτό άρχισε να ανεβαίνει με τόση ταχύτητα; Για να καλύψει το χαμένο έδαφος;

* Στο συνοδευτικό αρχείο θα βρείτε ένα excel στο οποίο αναγράφονται οι διευθύνσεις των ψηφιακών πορτοφολιών που μας έχετε στείλει, οι οποίες περιλαμβάνουν τα 20 συλλεκτικά NFTs για τα 20 χρόνια του euro2day.gr. Παρακαλείται όποιος διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει η διεύθυνσή του, να μας τη στείλει στο [email protected], προκειμένου να του στείλουμε το πιο σπάνιο, το 21ο συλλεκτικό NFT της συλλογής και να μπει στην κλήρωση για το μεγάλο δώρο. Το NFT με την πρώτη έντυπη διαφήμιση του euro2day.gr στην εφημερίδα «Μέτοχος & Επενδύσεις» πριν από 20 χρόνια.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v