Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους θα παρασύρει στον γκρεμό η Genesis

Ενα ακόμη σοκ στην αγορά crypto επεφύλασσε η γνωστή πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων που υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας. Τι δείχνει η λίστα με τους μεγαλύτερους πιστωτές της.

Ποιους θα παρασύρει στον γκρεμό η Genesis

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αγαπητοί φίλοι, έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στην παρουσίαση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, στο Hyatt Regency, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Money Show». Στο πάνελ θα βρίσκονται οι Γιώργος Τζέγκας (CryptoCapitalist) και Απόστολος Τσικούρας. Αυτή τη φορά θα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Στις 13:00 θα διακόψουμε και θα μεταφερθούμε σε μικρότερη αίθουσα. Για πιο πριβέ κουβέντα, στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος έχει μαζί του το βιβλίο. Είτε να το έχει πάρει την Κυριακή είτε παλαιότερα, αλλά να το έχει μαζί του.

 

Η αίτηση χρεοκοπίας της Genesis Global Capital, αν και αναμενόμενη μετά το πάγωμα στις αναλήψεις κεφαλαίων από τους πελάτες, η οποία ανακοινώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, όπως και οι περικοπές στο εργατικό δυναμικό που ακολούθησε, δεν ήταν κάτι απλό. Όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενα άρθρα, η Genesis είναι μία από τις θυγατρικές της Digital Currency Group, η οποία έχει υπό την ομπρέλα της μεταξύ άλλων και την Grayscale Investments, την εταιρεία πίσω από το Grayscale Bitcoin Trust, τον μεγαλύτερο κάτοχο Βitcoin στον κόσμο.

Η γνωστή πλατφόρμα δανεισμού στην αρχή αναζητούσε μια ένεση ρευστότητας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να κρατηθεί στη ζωή. Κατόπιν τα στελέχη της ισχυρίστηκαν πως ακόμα και με λιγότερα θα τα καταφέρει να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία της, αν και από ό,τι φαίνεται, δυσκολευόταν να συγκεντρώσει έστω και λιγότερα.

Από την αίτηση που υπέβαλε για προστασία πτώχευσης του κεφαλαίου 11, φανερώνεται πως οφείλει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερους από 100.000 πιστωτές. Πρώτα από όλα, υπάρχουν οι χρήστες του ανταλλακτηρίου Gemini των διδύμων Winkelvoss, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Earn. Ο Cameron Winkelvoss είχε δημόσια κατηγορήσει τον Barry Silbert, επικεφαλής της Digital Currency Group, ότι δεν κάνει τίποτα για να απελευθερωθούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια των πελατών του. Από ό,τι αναγράφεται, το ανταλλακτήριο Gemini είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, με τις απαιτήσεις να φτάνουν τα 765,9 εκατομμύρια δολάρια.

Η λίστα με τους σημαντικότερους πιστωτές περιλαμβάνει κάποιες οντότητες που δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους, με αξιώσεις 462 εκατομμύρια και 230 εκατομμύρια δολάρια.

Από γνωστά ονόματα βλέπουμε το Mirana Ventures (το επενδυτικό σκέλος πίσω από το Bybit), το MoonAlpha (την ομάδα πίσω από την Babel Finance) και το νέο fund της εταιρείας επενδύσεων VanEck. Το fund μιας τόσο έμπειρης και καταξιωμένης εταιρείας όπως η VanEck αποτελεί ηχηρό παράδειγμα για το πώς ένας θεσμικός επενδυτής με τεχνογνωσία και παράδοση παρασύρθηκε και σχεδίαζε να επωφεληθεί από τις βραχυπρόθεσμες υψηλές αποδόσεις στον χώρο των crypto, παίρνοντας κερδοσκοπικά στοιχήματα υψηλού κινδύνου.

Ο Cameron Winklevoss, από ό,τι έχει δηλώσει, ετοιμάζεται να αναλάβει άμεση νομική δράση εναντίον του Barry και της Digital Currency Group (DCG), εκτός αν κατατεθεί μια δίκαιη συμφωνία για τους πελάτες της Gemini. Ίσως να είναι μόνο μία από τις πολλές νομικές ενέργειες και αγωγές που θα ακολουθήσουν εναντίον της DCG. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το «γκρι» νομικά σημείο, της οφειλής του ποσού του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την DCG προς την Genesis, με διάρκεια αποπληρωμής τα 10 έτη. Το χαρακτηρίζουμε γκρι, επειδή αναγράφεται ως «τρέχον περιουσιακό στοιχείο» στον ισολογισμό της Genesis. Αν ο Winklevoss έχει δίκιο ισχυριζόμενος ότι η DCG έχει παρουσιάσει ψευδή στοιχεία, διαπράττοντας λογιστική απάτη, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου!

Ένα άλλο σημείο που χρήζει διερεύνησης είναι πώς η Genesis παρουσίαζε εκκρεμή δάνεια αξίας άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με βάση τις νεότερες πληροφορίες που προέκυψαν, μεγάλο μέρος αυτής της αξίας προήλθε από κινήσεις arbitrage με το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Αναλυτές ισχυρίζονται πως αυτή η κυκλική λογική της χρηματοοικονομικής μόχλευσης οδήγησε στην τελική κατάρρευση της Genesis, ενώ οδηγούσε το GBTC σε discount, το οποίο έχει φτάσει μέχρι και το 50%, σε σχέση με τα Bitcoin που κατέχει. Χωρίς καν να είμαστε σίγουροι ότι τα κατέχει, καθώς η Grayscale επικαλείται θέματα ασφάλειας, για να μην αποκαλύψει τις πραγματικές διευθύνσεις όπου βρίσκονται τα κεφάλαια.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v