Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέσια εκατομμυρίων και... απαγωγή για τον Καναδό «βασιλιά των crypto»

Ο 23χρονος Έιντεν Πλετέρσκι κατηγορείται ότι φέσωσε με εκατομμύρια επενδυτές ενώ ξόδεψε τα χρήματά τους σε Ferrari και Lamborghini.

Φέσια εκατομμυρίων και... απαγωγή για τον Καναδό «βασιλιά των crypto»

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο αυτοαποκαλούμενος «βασιλιάς των crypto» του Καναδά, Έιντεν Πλετέρσκι, απήχθη, βασανίστηκε και κρατήθηκε για λύτρα αφού φέρεται να υπεξαίρεσε εκατομμύρια από επενδυτές, υποστηρίζουν δικαστικά έγγραφα.

Ο Πλετέρσκι υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον περασμένο Αύγουστο.

Ο 23χρονός είχε υποσχεθεί στους επενδυτές ότι θα συγκεντρώσει τα χρήματά τους και θα τα επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και συνάλλαγμα. Αλλά από τα 41,5 εκατ. δολάρια που έλαβε, ο Πλετέρσκι φέρεται να επένδυσε μόνο 670.000 δολάρια, λιγότερο από το 2% του συνολικού ποσού.

Εν τω μεταξύ, ο Πλετέρσκι φέρεται να ξόδεψε κοντά στα 16 εκατ. δολάρια για τον «προσωπικό τρόπο ζωής του», που περιλάμβανε την ενοικίαση ιδιωτικών αεροσκαφών, πολυτελείς διακοπές και την αγορά εξωτικών αυτοκινήτων, όπως «Ferrari, τέσσερα Audi, τρεις Lamborghini, τρεις McLaren, ένα Land Rover και μια BMW»

Τον Δεκέμβριο, ο σύνδικος της πτώχευσης Ρομπ Στέλτσερ ειδοποιήθηκε από την αστυνομία του Τορόντο ότι ο Πλετέρσκι είχε απαχθεί. Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στις 14 Μαρτίου περιελάμβαναν μαρτυρία από τον πατέρα του Πλετέρσκι, Ντράγκαν Πλετέρσκι.

«Τον πήραν», είπε ο πατέρας του Πλετέρσκι. «Βασικά τον κράτησαν για περίπου τρεις ημέρες, τον οδήγησαν σε διάφορα μέρη του Νότιου Οντάριο, τον χτύπησαν, τον βασάνισαν, του επέτρεψαν να κάνει τηλεφωνήματα μόνο σε συγκεκριμένα άτομα».

Ένας από τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινώνησε ο Πλετέρσκι ενώ βρισκόταν σε αιχμαλωσία ήταν ο σπιτονοικοκύρης του, Σαντίπ Γκούπτα. Ο Πλετέρσκι ζήτησε από τον Γκούπτα 3 εκατ. δολάρια για να πληρώσει τους απαγωγείς του, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Όπως μεταδίδει το decrypt, ο πατέρας του Πλετέρσκι κατέθεσε ότι ο γιος του τελικά αφέθηκε ελεύθερος, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει γρήγορα χρήματα για να πληρώσει τους απαγωγείς του και να μην επικοινωνήσει με τις αστυνομικές αρχές. «Αφέθηκε ελεύθερος με την απειλή ότι έπρεπε να βρει γρήγορα κάποια χρήματα, και ότι αν πάει στην αστυνομία, θα έχει πολύ περισσότερα προβλήματα», είπε ο πατέρας του Πλετέρσκι.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Πλετέρσκι τα προβλήματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά για τον 23χρονο τον Νοέμβριο του 2021, όταν ισχυρίστηκε ότι έχασε όλες τις επενδύσεις του σε μια εποχή που οι αγορές κρυπτονομισμάτων άρχισαν να βουτάνε. Καθώς οι απώλειές του άρχισαν να αυξάνονται, πήρε πολύ επιθετικές θέσεις για να προσπαθήσει να «πάρει πίσω τα χρήματα κάποιων πελατών».

«Ουσιαστικά προσπάθησα να λυτρώσω τον εαυτό μου [...] αλλά προφανώς κάνοντας το αυτό, υποθέτω ότι θα μπορούσατε να πείτε ότι κυριάρχησε η απληστία», κατέθεσε. «Προσπαθούσα να κάνω επιστροφές που προφανώς δεν ήταν εφικτές ή δεν ήταν απαραιτήτως δυνατές εκείνη τη στιγμή, και απλώς προκάλεσα περισσότερες απώλειες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v