Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί... αντέχει το νομισματικό δίκτυο του Bitcoin

Γιατί οι εξορύκτες Bitcoin απολαμβάνουν τον πιο κερδοφόρο μήνα τους από τον Μάιο του 2022. Η αύξηση στα ποσοστά κατακερματισμού και τα σενάρια.

Γιατί... αντέχει το νομισματικό δίκτυο του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ενώ το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται, όταν οι καταθέσεις ακόμα και σε ελβετικές τράπεζες φάνηκε προς στιγμή να κινδυνεύουν, το νομισματικό δίκτυο του Bitcoin όχι μόνο δεν αμφισβητείται, αλλά έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο ασφάλειας που έχει βρεθεί στην ιστορία του.

Στο παρακάτω διάγραμμα, με την γκρι γραμμή είναι η τιμή του Bitcoin, ενώ με τη μαύρη το Hash Rate (ποσοστό κατακερματισμού), δηλαδή η συνολική υπολογιστική ισχύς από μηχανήματα mining που βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο. Όπως φανερώνουν τα δεδομένα, έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% από την αρχή του μήνα και 36,7% από την αρχή του χρόνου.

Όλα δείχνουν πως οι εξορύκτες Bitcoin θα επιτύχουν τον πιο κερδοφόρο μήνα τους από τον Μάιο του 2022. Ήταν τότε που το οικοσύστημα του Terra κατέρρευσε, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια κακή περίοδος για ολόκληρο τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Μέχρι στιγμής και ενώ υπολείπονται τα δεδομένα των δύο τελευταίων ημερών, οι εταιρείες mining σημειώνουν έσοδα 718 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο.

Η αύξηση του Hash Rate δεν προήλθε τυχαία, αλλά ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων επενδυτικών στρατηγικών αποφάσεων που υλοποιούνται μετά από χρονική καθυστέρηση. Την περσινή χρονιά υπήρχαν πολλά αχρησιμοποίητα, αν και νεότερης τεχνολογίας μηχανήματα. Έμειναν σε αδράνεια, επειδή δεν συνέφερε να λειτουργήσουν εξαιτίας της χαμηλής τιμής του Bitcoin, η οποία μείωσε δραστικά τα περιθώρια κέρδους.

Πλέον όμως που η κερδοφορία είναι ικανοποιητική, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο, ενισχύοντάς το.
Ταυτόχρονα, ο όγκος συναλλαγών στο blockchain του Bitcoin αυξήθηκε επίσης από 8,39 εκατομμύρια συναλλαγές τον Φεβρουάριο σε 9,52 εκατομμύρια (μέχρι στιγμής) τον Μάρτιο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα έσοδα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε τη μεγάλη ιδιαιτερότητα του Bitcoin, το φαινόμενο του halving. Σε ένα χρόνο περίπου από τώρα, η αμοιβή που θα δίνεται σε κάθε νέο block, άρα και οι αμοιβές των miners, θα πέσουν στο μισό. Τα 900 Bitcoin την ημέρα που διαμοιράζονται σήμερα, θα γίνουν 450. Συνεπώς τα έσοδα των εταιρειών εξόρυξης θα υποχωρήσουν στο μισό, σε όρους Bitcoin. Αν ταυτόχρονα συνεχίσει να ανεβαίνει η δυσκολία εξόρυξης, δηλαδή όλο και περισσότερα μηχανήματα θα μοιράζονται τις ίδιες αμοιβές, τότε είναι πολύ εύκολο να συμπεράνουμε πως θα επιβιώσουν μόνο οι πιο ανταγωνιστικοί. Εκείνοι που θα χρησιμοποιούν χαμηλότερη τιμή ρεύματος και μηχανήματα υψηλότερης απόδοσης.

Όσον αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό, παρατηρούμε πως παρά την ανάκαμψη της τιμής του Bitcoin και τις ισχυρές επιδόσεις τους τελευταίους μήνες στις μετοχές εξόρυξης, οι τιμές ASIC παρέμειναν χαμηλά. Η αυξανόμενη ισοτιμία κατακερματισμού άσκησε πρόσθετη πίεση στην αγορά ASIC. Τόσο σε όρους Bitcoin όσο και δολαρίου, η τιμή τους έχει ουσιαστικά ισοπεδωθεί από το φθινόπωρο του 2022.

Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται τα ημερήσια έσοδα σε Bitcoin για τα δημοφιλέστερα μοντέλα ASIC. Τα νεότερα μοντέλα S19 XP σημειώνουν τις καλύτερες αποδόσεις, αν και βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.

Τελευταία, έχει εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία η πρόσφατη αύξηση στο ποσοστό κατακερματισμού οφείλεται στα μηχανήματα που έχει αναπτύξει κάποιο κράτος. Είναι εντελώς απίθανο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σχεδόν το σύνολο των μηχανημάτων πραγματοποιείται από αναγνωρίσιμες δεξαμενές εξόρυξης. Εάν κάποια κρατική οντότητα επιχειρούσε να εισέλθει στον χώρο με σοβαρή ποσότητα μηχανημάτων, θα γινόταν εύκολα αντιληπτή. Στην πραγματικότητα, οι δεξαμενές εξόρυξης αποτελούνται από εξορύκτες διασκορπισμένους σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, αν τα διαγράμματα εξετάζονται σε λογαριθμική κλίμακα, τότε μπορεί να υπάρχει άλμα σε απόλυτα νούμερα, αλλά η ποσοστιαία αύξηση εξελίσσεται ομαλά.

Μια που παρουσιάσαμε αρκετά διαγράμματα σήμερα, ας βάλουμε άλλο ένα, φαινομενικά άσχετο με το Bitcoin. Η πρόσφατη ενημέρωση του ισολογισμού της Fed φανερώνει πως έχει μειωθεί κατά 28 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Είναι πολύ πιο υψηλά από τα χαμηλά, αλλά η ανοδική πορεία έχει διακοπεί, καθώς οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα έχουν κοπάσει.

Τι εννοούμε φαινομενικά άσχετο; Επειδή ναι μεν αφορά την ποσότητα των δολαρίων που διαχέονται στο σύστημα, αλλά από την άλλη έχει αποδειχθεί πως η τιμή του Bitcoin παρακολουθεί σχεδόν ακαριαία τη ρευστότητα σε δολάρια. Οι αποφάσεις της Fed, καλώς ή κακώς, εξακολουθεί να είναι η βασική μεταβλητή. Όχι μόνο για την πορεία της τιμής του Bitcoin, αλλά όλων των περιουσιακών στοιχείων.



Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v