Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποιεί για τα crypto το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου

Χρειάζονται στενή παρακολούθηση, διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου. Ποιες οι επιπτώσεις των αγορών κρυπτονομισμάτων. Τι προτείνει.

Προειδοποιεί για τα crypto το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει τις συστημικές επιπτώσεις των αγορών κρυπτονομισμάτων και προτείνει επιλογές πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων και DeFi (αποκεντρωμένη χρηματοδότηση ή Decentralized Finance).

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ενώ το περασμένο έτος ήταν ταραχώδες για κρυπτονομίσματα και DeFi, ο αντίκτυπος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν περιορισμένος. Η αγορά crypto έχει λίγες διασυνδέσεις με τον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα και την πραγματική οικονομία, και κανένας από αυτούς τους δεσμούς δεν είναι επί του παρόντος σημαντικός.

Ωστόσο, δεδομένης της εκθετικής ανάπτυξης και της υψηλής αστάθειας των κρυπτονομισμάτων, πρέπει να παρακολουθούνται στενά καθώς μπορεί να εγκυμονούν συστημικούς κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εάν, για παράδειγμα, η διασύνδεση με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, οι νέες συνδέσεις δεν εντοπιστούν έγκαιρα ή εάν παρόμοιες καινοτομίες υιοθετηθούν επίσης ευρέως στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά.

Για να κατανοηθούν καλύτερα οι εξελίξεις στα crypto περιουσιακά στοιχεία και οι πιθανές επιπτώσεις τους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, η έκθεση προτείνει μια σειρά από επιλογές πολιτικής.

Πρώτον, θα πρέπει να βελτιωθεί η ικανότητα της ΕΕ να παρακολουθεί πιθανά κανάλια μετάδοσης. Αυτό ισχύει τόσο για τα κανάλια μεταξύ του τομέα κρυπτογράφησης και της παραδοσιακής χρηματοδότησης, όσο και για τα κανάλια εντός του τομέα crypto. Για τον σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να προωθηθούν τυποποιημένες απαιτήσεις αναφοράς και γνωστοποίησης για: (i) παραδοσιακά ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως τράπεζες που εκτίθενται σε crypto, (ii) επενδυτικά funds με έκθεση σε κρυπτονομίσματα και (iii) οντότητες όπως εκδότες stablecoin ή πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού πορτοφολιού στον τομέα κρυπτογράφησης.

Δεύτερον, η έκθεση εξετάζει επιλογές πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τους ομίλους κρυπτονομισμάτων, τη μόχλευση που βασίζεται σε κρυπτονομίσματα, τις νέες λειτουργικές προκλήσεις και τον δανεισμό DeFi και κρυπτονομισμάτων.

Αυτές οι επιλογές πολιτικής θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν πληροφορίες για τυχόν μελλοντικές ρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v