Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα χτίσετε την ψηφιακή σας άμυνα

Νέα εκπαιδευτική ενότητα από το Institute of Digital Finance με τη συνεργασία του Euro2day.gr, με κεντρικό τίτλο «Διασφάλιση ιδιωτικότητας και προστασία ψηφιακών δεδομένων», από την Πέμπτη 8 Ιουνίου.

Πώς θα χτίσετε την ψηφιακή σας άμυνα

Ασφάλεια και ιδιωτικότητα στην περιήγηση στο διαδίκτυο. Δύο βασικοί, αν όχι οι βασικότεροι, πυλώνες, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι δεδομένοι τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας. Όμως, δεν είναι καθόλου. Όλοι είμαστε ευάλωτοι από διαδικτυακές απάτες, παραπλανητικές επιθέσεις phishing, μη εξουσιοδοτημένους εισβολείς (hackers), ό,τι έχουν επινοήσει οι επιτήδειοι που στοχεύουν τα προσωπικά μας δεδομένα και ευαίσθητους κωδικούς πρόσβασης.

Είναι αφελές να πιστεύουμε πως αρκεί ένα firewall για να προστατευθούμε, από τη στιγμή που οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί. Καραδοκούν και ανακαλύπτουν συνεχώς ευκαιρίες για να υποκλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης, την ταυτότητα και τα χρήματά μας.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές οι προκλήσεις. Τα προσωπικά μας δεδομένα κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές ή ατυχήματα. Πολλές φορές θα το αντιμετωπίσουμε και άλλες τόσες θα καταλάβουμε ότι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί -αλλά όταν το αντιλαμβανόμαστε, είναι πλέον αργά.

Πώς μπορούμε να αμυνθούμε; Αυτό το ζήτημα ακριβώς έρχεται να καλύψει το Institute of Digital Finance, το οποίο, με τη συνεργασία του Euro2day.gr, σας μαθαίνει πώς ανιχνεύουμε, αναλύουμε, προβλέπουμε και προλαμβάνουμε τις ψηφιακές απειλές, με την εκπαιδευτική ενότητα «Διασφάλιση ιδιωτικότητας και προστασία ψηφιακών δεδομένων».

Το πρόσφατο περιστατικό με την εταιρεία ψηφιακών πορτοφολιών Ledger αποδεικνύει πως οι απλές λύσεις δεν είναι και τόσο αξιόπιστες τελικά. Δεν φτάνει να διαθέτεις ένα hardware wallet. Απαιτείται να έχουμε θωρακίσει τη συσκευή που κρατάμε τα νομίσματά μας από απειλές. Χρειάζεται να διαθέτουμε ένα αξιόπιστο σύστημα καταχώρισης και επανάκτησης κωδικών και αρκετά ακόμα.

Επίσης, εξηγούμε και αναλύουμε τι αναφέρει η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τα κρυπτονομίσματα (MiCA). Πώς να διασφαλίζουμε την ανωνυμία περνώντας κάτω από το τραπεζικό και κυβερνητικό ραντάρ. Τι είναι τα Ordinals και πώς φτιάχνεις NFTs από το δίκτυο του Bitcoin, πώς θα μοιάζει ο κόσμος αν το Bitcoin αποκτήσει ευρεία αναγνώριση και υιοθεσία. Πώς να χρησιμοποιείτε και να εκμεταλλευθείτε το Lightning Network ως τρόπο πληρωμής -και πολλά άλλα.

Τα τρίωρα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 8 Ιουνίου και θα διεξάγονται 3 φορές την εβδομάδα. Ο τρόπος παρακολούθησης είναι διά ζώσης, στην έδρα της σχολής, ή on-line. Στην περίπτωση που χαθεί κάποιο μάθημα, θα αποστέλλεται μαγνητοσκοπημένη η διάλεξη.

  • Με τη λήξη των παρουσιάσεων, χορηγούνται βεβαίωση παρακολούθησης και εκπαιδευτικές σημειώσεις.

Το πρόγραμμα

Πέμπτη 8/6 - Ο κ. Μυστήριο (θα αποκαλυφθεί το όνομα μόνο στους συμμετέχοντες)
Ιδιωτικότητα και ψηφιακό αποτύπωμα. Πώς να διασφαλίζουμε την ανωνυμία περνώντας κάτω από το τραπεζικό και κυβερνητικό ραντάρ.

Σάββατο 10/6 - Αχιλλέας Βιέννας
Θεμελιώδης έννοιες στην Κυβερνοασφάλεια.

Τρίτη 13/6 - Αχιλλέας Βιέννας
Συλλογή πληροφοριών από ευρέως διαθέσιμες πηγές.

Πέμπτη 15/6 - Αχιλλέας Βιέννας
Τεχνικές Κοινωνικής Μηχανικής.

Σάββατο 17/6 Αχιλλέας Βιέννας
Κακόβουλο Λογισμικό και Συνήθεις κυβερνοεπιθέσεις.

Τρίτη 20/6 - Αχιλλέας Βιέννας
Η επιστήμη της Κρυπτογραφίας.

Τετάρτη 21/6 - Άννη Παναγιωταρέα - Γιώργος Σαουλίδης
Τι είναι τα Ordinals και πώς φτιάχνεις NFTs από το δίκτυο του Bitcoin.

Πέμπτη 22/6 - Ιωάννης Κυριακόπουλος
Η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τα κρυπτονομίσματα (MiCA).

Τρίτη 27/6 - Βασίλης Παπαδόπουλος
Hardware wallets πέρα από το Ledger. Η χρησιμότητα της μη θεματοφυλακής και η αναγκαιότητα της ασφάλειας.

Πέμπτη 29/6 - Βασίλης Παπαδόπουλος
Πώς να χρησιμοποιείτε και να εκμεταλλευθείτε το Lightning Network ως τρόπο πληρωμής. Λειτουργία των Nodes και BTC20.

Σάββατο 1/7 - Γεράσιμος Κασσάρας (Altcoin Wonderland Goes Greek)
Ασφάλεια και κρυπτογραφία στο blockchain.

Τρίτη 4/7 – Βασίλης Παζόπουλος
Το Bitcoin ως εργαλείο απελευθέρωσης δυνάμεων. Πώς θα μοιάζει ο κόσμος αν το Bitcoin αποκτήσει ευρεία αναγνώριση και υιοθεσία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v