Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμο στα κρυπτονομίσματα κήρυξαν οι ΗΠΑ

Γιατί η αμερικανική ρυθμιστική αρχή τα «βάζει» με τα δύο μεγαλύτερα ανταλλακτήρια. Η λογική της κίνησης και γιατί η αγορά crypto δεν... βούλιαξε στην είδηση.

Πόλεμο στα κρυπτονομίσματα κήρυξαν οι ΗΠΑ

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η προσπάθεια του Gary Gensler, επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), δεν είναι απλά να προστατέψει τους επενδυτές. Αποσκοπεί να καταρρίψει τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων στο σύνολό της, επειδή τη θεωρεί… άχρηστη.

Ο ίδιος αποκάλυψε το πραγματικό του κίνητρο γύρω από τα κρυπτονομίσματα σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC χθες: «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα ψηφιακά νομίσματα. Έχουμε ψηφιακά νομίσματα: το δολάριο, το ευρώ, το γεν. Όλα αυτά είναι ήδη ψηφιακά».

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για απειλή. Η βόμβα έχει εκτοξευτεί προκειμένου να προστατέψει τα κατεστημένα συμφέροντα. Μετά την «προθέρμανση» που έκανε η SEC με μικρότερα κρυπτονομίσματα και ανταλλακτήρια το προηγούμενο διάστημα, αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να περάσει σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον δύο από τις πιο εξέχουσες πλατφόρμες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Ξεκίνησε καταθέτοντας μήνυση προς το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο με βάση τον όγκο συναλλαγών, την Binance και του διευθύνοντος συμβούλου Changpeng Zhao (CZ) προσωπικά. Η SEC ισχυρίζεται πως υπήρξαν παραβιάσεις των νόμων περί συναλλαγών, κινητών αξιών, trading τίτλων χαρακτηρισμένων ως παραγώγων. Οι 13 στο σύνολο κατηγορίες περιλαμβάνουν ακόμα και «εκτεταμένο ιστό εξαπάτησης», στο πλαίσιο ενός περίπλοκου σχεδίου για να αποφύγει τους ομοσπονδιακούς νόμους περί κινητών αξιών των ΗΠΑ.

Ωστόσο δεν τους κατηγορεί μόνο για αθέμιτες πρακτικές στη διαχείριση κεφαλαίων των πελατών και ψεύδη προς τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά και ότι στην πλατφόρμα τους διαπραγματεύονται τίτλοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται χρεόγραφα. Θεωρούν, με άλλα λόγια, πως το σύνολο σχεδόν των κρυπτονομισμάτων (εξαιρεί με σαφήνεια το Bitcoin και για την ώρα το Ethereum) υπόκεινται στους κανονισμούς των χρεογράφων. Ότι δηλαδή λειτουργούν παράνομα, επειδή που δεν έχουν λάβει άδεια από τη SEC.

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε ακόμα περισσότερο. Σε υποβολή αίτησης στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, για την έκδοση προσωρινού περιοριστικού διατάγματος κατά της Binance και των θυγατρικών της. Πού αποσκοπεί; Να παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, επειδή, όπως υποστηρίζει, υπάρχει κίνδυνος να επιδιώξουν οι κατηγορούμενοι να καταστρέψουν, αλλοιώσουν ή αποκρύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία, αλλά και να επαναπατριστούν όλων τα αμερικανικά assets της Binance που βρίσκονται εκτός χώρας (σ.σ. να διευκρινίσουμε πως η Binance International δεν επηρεάζεται από αυτή την αίτηση. Δεν διαθέτει δικαιοδοσία η SEC για να προχωρήσει τόσο βαθιά).

Η Binance.US απάντησε ότι μέχρι πρόσφατα τα στελέχη της SEC δεν είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων των πελατών και πως η εταιρεία τους έχει πρόθυμα συνεργαστεί με τις αρχές για να λυθεί οποιαδήποτε εκκρεμότητα. Επιπλέον φροντίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να διασφαλίζει τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών. «Αν και είμαστε απογοητευμένοι από αυτή την ενέργεια, ανυπομονούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας στο δικαστήριο», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Μετά την Binance, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μήνυσε και το Coinbase. Το μοναδικό ανταλλακτήριο που είναι εισηγμένο στον Nasdaq, άρα και εξονυχιστικά ελεγμένο πριν πάρει την έγκριση εισαγωγής. Την Coinbase την κατηγορεί ότι παραβιάζει τους κανόνες για τη διαπραγμάτευση χρεογράφων. Η διαφορά είναι πως η μήνυση προς την Coinbase δεν περιλαμβάνει κατηγορίες για κακοδιαχείριση κεφαλαίων και ότι δεν στρέφεται προσωπικά εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου της, Brian Armstrong.

Η επίπτωση στην αγορά

Απανωτά τα χτυπήματα από τη SEC. Ποιος μπορεί να τα βάλει με τις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ; Κανείς. Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε πανικός στην αγορά, με τις τιμές των κρυπτονομισμάτων να καταρρέουν.

Εδώ βλέπουμε την τιμή του Bitcoin στο 4ωρο διάγραμμα να καταγράφει νέα χαμηλά έτους και η πτώση να λαμβάνει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας. Οι επενδυτές πανικόβλητοι προσπαθούν να πουλήσουν όσο όσο προκειμένου να διασώσουν έστω και κάτι από τα χρήματά τους.

Επ, για μισό λεπτό. Μήπως μπήκε κατά λάθος άλλο διάγραμμα; Κι όμως, αυτό είναι το σωστό. Τότε πού είναι η σφοδρή υποχώρηση; Η αφοπλιστική απάντηση είναι πως δεν υπήρξε κανένας πανικός. Προς απογοήτευση των εχθρικά διακείμενων στα κρυπτονομίσματα, η προχθεσινή και χθεσινή ημέρα ήταν «business as usual».

Χθες, με τη δημοσίευση της μήνυσης κατά της Binance, το Bitcoin υποχώρησε 5%. Ελάχιστες ώρες όμως αργότερα το βλέπουμε να σκαρφαλώνει 7,5%! Η θέση του επικεφαλής της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και οι δυνατότητες διώξεων δίνουν στον Gary Gensler μια συναρπαστική αίσθηση εξουσίας, όχι όμως και αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Το σύνολο των πραγματοποιηθέντων απωλειών σύμφωνα με την εταιρεία on-chain ερευνών Glassnode ήταν μόλις 112 εκατομμύρια δολάρια. Ελάχιστο σε σχέση με άλλες άσχημες στιγμές από το 2021 και μετά, όπου οι απώλειες των επενδυτών μετρούνταν σε δισεκατομμύρια.

Η προσπάθειά του να καταπνίξει μια τεχνολογία αιχμής σαν το blockchain και την καινοτομία των crypto μοιάζει με προσπάθεια να εμποδίσει τη δύση του ηλίου. Απλά δεν γίνεται. Είναι τόσο ισχυρή η αποκεντρωμένη φύση των Bitcoin και Ethereum, των δύο βασικών πυλώνων του οικοσυστήματος, που δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτα να εμποδίσουν την εξάπλωσή τους.

Η ιστορία έχει αποδείξει πως την τεχνολογική πρόοδο μπορείς να επιχειρήσεις να την εμποδίσεις, αλλά όχι να τη σταματήσεις. Ειδικά αυτή την περίοδο, που είναι έτοιμη να απογειωθεί. Τα ποσά που δαπανώνται και επενδύονται είναι αστρονομικά. Σε επίπεδο-ρεκόρ, όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα.

Αλληλουχία DNA, ρομποτική, αποθήκευση ενέργειας, τεχνητή νοημοσύνη, blockchain. Όλες αυτές οι ξεχωριστές τεχνολογίες που αλληλοσυμπληρώνονται, μόλις τώρα αρχίζουν να αποκτούν ευρεία υιοθέτηση. Βασίζονται όμως σε γερές βάσεις. Έχουν ξεφύγει από το πειραματικό στάδιο. Οι σπόροι έχουν αρχίσει να γίνονται καρποί. Θα αναπτυχθούν σε S καμπύλη και θα αλλάξουν τον κόσμο ριζικά.

Καλή τύχη σε όσους στέκονται εμπόδιο. Θα χρειαστούν πολλή από αυτή προκειμένου να επιτύχουν έστω και μια πρόσκαιρη νίκη.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για λίγες ημέρες ακόμα, πριν διακόψουμε για καλοκαίρι

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v