Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου

Τα νέα σχόλια του Λουίτζι Ντι Μάιο πατάνε «φρένο» στην άνοδο του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, που στο πρωινό trading έφτανε να υποχωρεί 24 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Ανοδικά το ευρώ, αλλάζει χέρια στο $1,1544.

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις εξελίξεις στην Ιταλία και στα εταιρικά κέρδη, την ώρα που το κλίμα ανακάμπτει μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας.

Το Μιλάνο στο πρωινό trading σημείωνε κέρδη άνω του 1%, αλλά τις μεσημεριανές ώρες και μετά τα νέα σχόλια του Λουίτζι Ντι Μάιο στα οποία φαίνεται αμετακίνητη η ιταλική κυβέρνηση ως προς το έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό, μαζεύεται στο 0,6%.

Το Παρίσι παρά την πιο ισχυρή πρωινή έναρξη κατά 0,9%, ενισχύεται 0,3%.

Το Λονδίνο σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,5%, εν αναμονή της σημερινής ομιλίας της Βρετανίδας Πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει ανοδική κίνηση κατά 0,3%.

Μικρότερα τα μεσημεριανά κέρδη για τον DAX στη Φρανκφούρτη (+0,5%). Το πρωί έκανε άλμα 1%. 

Ανοδικά και η Μαδρίτη κατά 0,4%.

Βουτιά έκαναν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά την άφησε σε επενδυτική κατηγορία και όχι στα «σκουπίδια» όπως φοβόντουσαν πολλοί επενδυτές.

To επιτόκιο του 10ετούς ιταλικού ομολόγου στο πρωινό trading υποχωρούσε κατά 24 μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, στο 3,33%.

Αιτία ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, σύμφωνα με τις οποίες η ιταλική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αποσύρει την Ιταλία από την ευρωζώνη. Δεν θέλουμε κρίση με την Ιταλία, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε ερωτήματα, δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Τα νέα σχόλια όμως του αναπληρωτή Πρωθυπουργού του ιταλικού συνασπισμού συγκρατούν την άνοδο των ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται δέκα μονάδες βάσης, στο 3,43%.

 

Στο εταιρικό μέτωπο, η Ryanair, τρεις εβδομάδες αφότου μείωσε το guidance όλης της χρονιάς, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν 6% το δεύτερο τρίμηνο. 

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε ότι για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τα καθαρά κέρδη ήταν 841,5 ευρώ ($967 εκατ.) σε σύγκριση με τα €895,4 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρώς υψηλότερα (855 εκατ. ευρώ). 

Υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Philips το τρίτο τρίμηνο. Για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, η ολλανδική εταιρεία είχε κέρδη 291 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 315 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Οσον αφορά το Brexit, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές ότι 95% της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ είναι έτοιμη.

Ανοδικά τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις κινεζικές αγορές μάλιστα να κάνουν ράλι, καθώς η δέσμευση του Πεκίνου για στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων αντισταθμίζει τις γεωπολιτικές ανησυχίες για τη Σαουδική Αραβία, την Ιταλία και το Brexit.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κερδίζει 0,7% στα 69,60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent με ίδια άνοδο φτάνει στα $80,93. Αιτία η προσδοκία σφιχτής αγοράς λίγο πριν εφαρμοστούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά των εξαγωγών του Ιράν.

Ανοδικά το ευρώ (+0,26%). Αλλάζει χέρια στο $1,1544.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v