Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην οικονομία

Ενισχυμένοι οι φόβοι για την παγκόσμια επιβράδυνση. «Δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν καταστροφή για τη χώρα» τονίζει η Τερέζα Μέι. Συμφωνία του ιταλικού συνασπισμού για τον προϋπολογισμό. Κέρδη 12% για την H&M το Q4.

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η αγορά επικεντρώνεται στα πιο αδύναμα εμπορικά στοιχεία από την Κίνα και την Ευρώπη, που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,5%, στη Φρανκφούρτη ο DAX επίσης 1%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,9%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,7%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 0,3%. Στη Λισαβόνα ο PSI υποχωρεί 0,1%.

Κατρακυλούν 35% οι μετοχές της διαδικτυακής λιανικής εταιρείας μόδας, Asos, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά την προειδοποίηση της επιχείρησης για τα κέρδη, σε μία τελευταία ένδειξη της κακής χριστουγεννιάτικης περιόδου για το βρετανικό λιανεμπόριο. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Asos ενημέρωσε για «σημαντική επιδείνωση» στην εμπορική κίνηση του Νοεμβρίου. 

Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον παραμένει στις εξελίξεις του Brexit. Ένα ακόμη δημοψήφισμα «θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην ακεραιότητα της πολιτικής μας» αναμένεται να τονίσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προεδρίας και νούμερο 2 της βρετανικής κυβέρνησης, Ντέηβιντ Λίντινγκτον, όπως και ο επικεφαλής προσωπάρχης της Τερέζα Μέι, Γκάβιν Μπάργουελ, όταν ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, τόνισαν ότι είναι αρνητικοί - αν και υπήρξαν φήμες ότι το συζήτουσαν.

Στο ιταλικό μέτωπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε και οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, κατέληξαν σε συμφωνία αργά χθες το βράδυ για την πρόταση προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την Κομισιόν να μην πυροδοτήσει τη διαδικασία κυρώσεων για τον προϋπολογισμό, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Στη Γαλλία, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί ελαφρά το 2019 και θα φθάσει το 3,2% του ΑΕΠ λόγω του μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε συνέντευξή του. Παραδέχτηκε ότι  η κυβέρνηση «δεν άκουσε αρκετά τους Γάλλους» και «διέπραξε σφάλματα» στην διαχείριση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων».

Στο εταιρικό μέτωπο, αύξηση πωλήσεων, σε συμφωνία με τις προβλέψεις, ανακοίνωσε η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων και αξεσουάρ Hennes & Mauritz, για το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς.

Οι πωλήσεις της H&M τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 30 Νοεμβρίου, εξαιρουμένου του φόρου προστιθέμενης αξίας, ενισχύθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας στα 56,43 δισ. κορώνες Σουηδίας ($4,94 δισ.). Oι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν 56,43 δισ. κορώνες.

Το διοικητικό συμβούλιο της Nissan Motor αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, στην πρώτη του συνάντηση μετά την απόλυση του Carlos Ghosn τον περασμένο μήνα, με στόχο να αποφασίσει τους τρόπους βελτίωσης της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας, εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τον εταίρο στη συμμαχία, τη Renault.

Όπως μετέδεωσε η Wall Street Journal, κορυφαίο στέλεχος της Renault φέρεται να έστειλε επιστολή στη Nissan ζητώντας τη συνεδρίαση, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη του Ghosn ως «σημαντικό κίνδυνο» για τη συνεργασία των κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Από άποψη δεδομένων, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 1,9%, σημειώνοντας πτώση από το 2,2% του Οκτωβρίου. Έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 1,5%, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση θα έφτανε στο 2%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τον ευμετάβλητο τομέα της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, επιβεβαιώθηκε στο 1,1%. Μία ακόμη πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί και τους τομείς του αλκοόλ και του καπνού, επιβεβαιώθηκε επίσης στο 1%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,08%, στο $1,1318 ενώ η στερλίνα με θετικό πρόσημο επίσης (+0,06%) τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,259 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v