Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά τους δασμούς Τραμπ

Την επιβολή αμερικανικών δασμών σε χάλυβα, αλουμίνιο από Βραζιλία και Αργεντινή ανακοίνωσε ο Τραμπ, ρίχνοντας το κλίμα. «Τσίμπησε» η μεταποίηση σε ευρωζώνη και Κίνα τον Νοέμβριο. Ανοδικά τα ευρωπαϊκά yields.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά τους δασμούς Τραμπ

Από υψηλό τετραετίας υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας. Τη θέση της εμπορικής αισιοδοξίας παίρνει η νευρικότητα, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για επιβολή εκ νέου δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Βραζιλία και Αργεντινή.

«H Bραζιλία και η Αργεντινή είναι σε πλεονεκτική θέση με την υποτίμηση του νομίσματός τους, κάτι που δεν είναι καλό για τους αγρότες μας. Γι’ αυτό επαναφέρω τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που φτάνουν στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες», τονίζει στο Twitter. Κάλεσε επίσης την Fed να ρίξει τα επιτόκια.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,6%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,3%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κατά 0,8%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 1,3% όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,5% χαμηλότερα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εξακολουθούν να προσπαθούν να επιτύχουν την πρώτη φάση του εμπορικού ντιλ, με τους επενδυτές να αναμένουν ότι θα αποφύγουν την επιβολή επιπλέον αμερικανικών δασμών 15% σε κινεζικά προϊόντα από τις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει.

Για δέκατο συνεχόμενο μήνα συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με τα χειρότερα ωστόσο να φαίνεται ότι πέρασαν. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων –που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση- από τον Φεβρουάριο. 

Ωστόσο, τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στις 46,9 μονάδες, υψηλότερα από τις 45,9 μονάδες του Οκτωβρίου και ανώτερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για 46,6 μονάδες. Η κατηγορία που μετράει την παραγωγή ενισχύθηκε στις 47,4 μονάδες από 46,6.

Ανάπτυξη για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σημείωσε ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι ζήτηση για κινεζικά προϊόντα παραμένει «ζεστή». Ο δείκτης ΡΜΙ των ιδιωτικών εταιρειών Caixin Media και Markit ενισχύθηκε στις 51,8 μονάδες από 51,7 τον Οκτώβριο. Το αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη και στο πολιτικό πεδίο, το προβάδισμα που έχει το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν (φωτό), μειώθηκε στις 9 εκατοστιαίες μονάδες την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η συμπολίτευση παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου Survation.

Σε υψηλό μίας εβδομάδας σκαρφαλώνει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας στους σοσιαλιστές του SPD, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v