Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Θετικό πρόσημο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στις ΗΠΑ. Πιέσεις στο δολάριο. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά και την επίσημη ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, στο μακροοικονομικό μέτωπο, κατά 6,1% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 5,0% χαμηλότερα μηνιαίως.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι λιανικές πωλήσεις ήταν 2,9% χαμηλότερα στην ευρωζώνη και 2,0% στην ΕΕ των 27.

Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε φτάνοντας στις -13,9 μονάδες το Δεκέμβριο, από -17,60 μονάδες τον Νοέμβριο, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της την Πέμπτη.

Υπήρξε ανάκαμψη και στις τέσσερις κατηγορίες: Στις εκτιμήσεις των νοικοκυριών σχετικά με τις προηγούμενες και μελλοντικές χρηματοοικονομικές τους συνθήκες, τις προθέσεις τους να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές και τις προσδοκίες τους για τη γενική οικονομική κατάσταση.

Επιπλέον, στο -0,3% αναμένεται να έχει διατηρηθεί ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, παραμένοντας στο ίδιο σημείο που ήταν και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές διατροφής, καπνού και αλκοόλ αναμένεται να έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση (1,4% από 1,9% τον Νοέμβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (0,7% από 0,6% τον Νοέμβριο).

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,51% στις 408 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,22% στις 6.856 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,55% στις 13.968 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,7% στις 5.669 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 50,74 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.913 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2271 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v