Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον S&P 500 να σημειώνει πέμπτη σερί πτώση. Στο 3,43% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Πτώση στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

«Σε γενικές γραμμές, οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ύφεση στον ορίζοντα», έγραψε ο Αζάρ Ίκμπαρ της Wells Fargo σε σημείωμα προς τους πελάτες την Τετάρτη. «Ο S&P 500 έχει πιάσει υψηλό πριν από υφέσεις με μέση απόσταση τεσσάρων μηνών κατά τους τελευταίους οικονομικούς κύκλους. Λαμβάνοντας υπόψη την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, οι αγορές είναι σαφώς προετοιμασμένες για ύφεση το 2023».

«Οι επενδυτές δεν μπορούν να αποφασίσουν πού να στρέψουν τις ανησυχίες τους: στον κίνδυνο ύφεσης, όπως δείχνουν οι μετρήσεις Νοεμβρίου των δεικτών ISM, Chicago PMI και Philly Fed ή στην απειλή μιας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής από τη Fed μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης και τις καλές βιομηχανικές παραγγελίες», σημείωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της CFRA Research, Sam Stovall. «Οι ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα κέρδη των τελευταίων δύο μηνών», πρόσθεσε.

Στη Wall Street, o Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σχεδόν αμετάβλητος στις 33.346 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,19% στις 3.933 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 10.958 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των 3Μ Co (+1,3%) και Merck & Co (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce (-1,9%) και Apple (-1,8%).

«Οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να εξαλείψει τον υψηλό πληθωρισμό θα ωθήσουν το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τουλάχιστον στο 5,5%, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδηγείται σε ύφεση την επόμενη χρονιά», σύμφωνα με την πλειοψηφία των κορυφαίων ακαδημαϊκών οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα των Financial Times. Υπενθυμίζεται ότι στις μετρήσεις των τελευταίων δύο μηνών βρίσκεται στο 3,7%.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,43% και το 2ετές σημείωσε πτώση κατά δέκα μονάδες βάσης στο 4,26%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε σε νέο χαμηλό έτους καθώς «βούλιαξε» 3% στα 72,1 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,9% στα 1.798 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0519 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v