Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες συγκράτησαν την άνοδο στη Wall Street

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με πολλές εναλλαγές προσήμων. Νέες πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες. «Βουτιά» 6% για την First Republic. Στο 3,38% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Άλμα» 2,4% για τον χρυσό.

Οι τράπεζες συγκράτησαν την άνοδο στη Wall Street

Άνοδος στη Wall Street με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι σύντομα η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ.

Χθες, ο πρόεδρος της Fed Tζερόμ Πάουελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειώσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια εντός του έτους. Τόνισε, ωστόσο, ότι το τραπεζικό σοκ λειτουργεί ως μια έμμεση αύξηση επιτοκίων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει νέα αύξηση.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν διαμήνυσε στους Αμερικανούς νομοθέτες την Πέμπτη ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την προστασία των καταθέσεων, χρησιμοποιώντας διαφορετική φρασεολογία από τις χθεσινές της δηλώσεις

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,23% ή 74 μονάδες στις 32.104, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 3.948 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,01% στις 11.787 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+2,5%) και Microsoft (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-1,6%) και UnitedHealth (-1,5%).

Νωρίτερα, οι Dow Jones και S&P 500 είχαν γυρίσει στο κόκκινο μετά από έκθεση της Moody’s που έβλεπε τον κίνδυνο να μην μπορεί να συγκρατηθεί η «αναταραχή» στις τράπεζες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις περιφερειακές τράπεζες με τον εν λόγω δείκτη να υποχωρεί 2,8% και τις μετοχές των First Republic και PacWest να «βουλιάζουν» 6% και 8,6% αντίστοιχα.

Παράλληλα, λιγότερες ήταν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι νέοι άνεργοι ήταν 191.000 -πρόκειται για χαμηλό τριών εβδομάδων- έναντι πρόβλεψης αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal για 198.000.

Ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας είναι ένα από τα καλύτερα βαρόμετρα για το εάν η οικονομία βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στο μεταξύ, πτωτική τροχιά ακολούθησαν για δεύτερη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,38% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,79%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 1,3% στα 69,96 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε «άλμα» 2,4% στα 1.995 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0835 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v