Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικό αδιέξοδο «βλέπει» ο ΟΗΕ στο Κυπριακό

H φόρμουλα για επανένωση του νησιού δε θα είναι διαθέσιμη για πολύ ακόμα, τόνισε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικου Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Colin William Stewart.

Πολιτικό αδιέξοδο «βλέπει» ο ΟΗΕ στο Κυπριακό

Την ανησυχία του πως δύσκολα θα επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη διευθέτηση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικου Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Colin William Stewart στο πλαίσιο του Cyrpus Forum το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono.

Συμμετέχοντας σήμερα στη Λευκωσία, σε συζήτηση με θέμα «Συμπερίληψη: Απελευθερώνοντας τη δύναμη της διαφορετικότητας», ο κ. Stewart τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολιτικό αδιέξοδο σε σχέση με το Κυπριακό και πως οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους.

«Δε θεωρώ ότι αυτό το αδιέξοδο είναι απαραίτητα ανυπέρβλητο μεσοπρόθεσμα, αλλά ρεαλιστικά δε βλέπω μεγάλη προοπτική για συνομιλίες πριν τις επικείμενες εκλογές στο νησί και στην περιοχή τον επόμενο χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι «και μετά από αυτές τις εκλογές, μπορεί να βρεθούμε σε ένα νέο πλαίσιο, καλύτερο ή χειρότερο. Είναι αδύνατο σε αυτό το σημείο να το προβλέψουμε».

Στη συνέχεια ο κ. Stewart πρόσθεσε πως «ενώ υπάρχει μια δυσμενής προοπτική για συνομιλίες σύντομα, υπάρχει κάτι πολύ πιο θεμελιώδες το οποίο διακυβεύεται αυτή τη στιγμή. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος ότι η επιλογή μιας αμοιβαία συμφωνημένης διευθέτησης του προβλήματος -με άλλα λόγια μια φόρμουλα για επανένωση του νησιού αποδεκτή και στις δύο πλευρές- “ξεθωριάζει” και δε θα είναι διαθέσιμη για πολύ ακόμα», τόνισε ακόμα ο κ. Stewart.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v