Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκοκύπριοι μεικτών γάμων ζητούν κυπριακή ταυτότητα

Σημειώνονται ανεξήγητες καθυστερήσεις στην απόκτηση υπηκοότητας, καταγγέλλουν, και έτσι καθίστανται «ανιθαγενείς». Πορεία στη Λευκωσία.

Τουρκοκύπριοι μεικτών γάμων ζητούν κυπριακή ταυτότητα

Τουρκοκύπριοι από μεικτούς γάμους διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο στη Λευκωσία γιατί, όπως υποστηρίζουν, σημειώνονται ανεξήγητες καθυστερήσεις στην απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας, ένα επίμαχο ζήτημα στο διχασμένο νησί, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας καταγγέλλουν ότι χιλιάδες άνθρωποι καθίστανται ουσιαστικά ανιθαγενείς, διότι δεν μπορούν να αποκτήσουν κυπριακή ταυτότητα, ως θύματα του χρονίζοντος Κυπριακού προβλήματος.

«Δεν θέλουμε καμία χάρη. Θέλουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας», δήλωσε ο Τζαν Αζέρ, δικηγόρος και πατέρας δύο παιδιών που γεννήθηκαν στην Κύπρο.

Οικογένειες που ζουν στον βορρά λένε ότι η αδυναμία απόκτησης διεθνώς αναγνωρισμένης ταυτότητας επηρεάζει τις προοπτικές των παιδιών τους, εάν θέλουν να ακολουθήσουν τριτοβάθμια εκπαίδευση ή να εργαστούν στον ευημερούντα νότο, γράφει το Reuters.

Περίπου 100 Τουρκοκύπριοι, ορισμένοι κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Η αγάπη δεν γνωρίζει ταυτότητα», πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία προς την ελληνοκυπριακή πλευρά της διαιρεμένης Λευκωσίας.

Στην Κύπρο, είναι πολύ ασυνήθιστο τα μέλη της μίας κοινότητας να διαδηλώνουν σε περιοχές που κατοικούνται από την άλλη.

Σύμφωνα με τον νόμο, ένα παιδί που γεννήθηκε στο νησί με τουλάχιστον έναν Κύπριο γονέα θα πρέπει να έχει ιθαγένεια. Ωστόσο, οι ακτιβιστές λένε ότι τροπολογία έδωσε εκτεταμένες εξουσίες στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το ποιος από όσους έχουν μεικτή καταγωγή θα μπορούσε να πάρει την υπηκοότητα, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν στο κενό.

«Από νομική άποψη είναι ξεκάθαρη παραβίαση... Δεν μπορείς να τιμωρείς τα παιδιά για πολιτικούς λόγους και να τους στερείς τα δικαιώματά τους», είπε ο Δώρος Πολυκάρπου της ΜΚΟ ΚΙΣΑ, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το Reuters.

«Θέλουν να ανήκουν στην Κύπρο», είπε ο Αζέρ για τα παιδιά του. «Αλλά τους έχουν κάνει να νιώθουν ότι δεν ανήκουν πουθενά».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v