Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Αν φύγει η Ελλάδα θα διαλυθεί το ευρώ

Μια αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα φέρει χάος, σύμφωνα με το Bloomberg. Το Grexit θα μπορούσε να παρασύρει και άλλα αδύναμα κράτη της ευρωζώνης. Τα λάθη των πολιτικών.

Bloomberg: Αν φύγει η Ελλάδα θα διαλυθεί το ευρώ

Η Α. Μέρκελ φαίνεται να θεωρεί πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμο ρίσκο που δεν θα αποτελέσει μια σημαντική κρίση για το κοινό νόμισμα αναφέρει το editorial του Bloomberg View.

Aυτή η άποψη, εφόσον την πιστεύει, είναι λανθασμένη στην καλύτερη των περιπτώσεων και επικίνδυνη στην χειρότερη.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για την ευρωζώνη από το 2009 όταν οι αποκαλύψεις για το πραγματικό της έλλειμα προκάλεσαν την κρίση. Σήμερα μόνο το ένα πέμπτο του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας της διάσωσης της Ελλάδας από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Και ο δανεισμός από τις ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% των δανείων που έχουν δοθεί από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, σύμφωνα με την JP Morgan.

Άρα είναι αλήθεια πως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου φέρουν μια κυβέρνηση έτοιμη να κηρύξει στάση πληρωμών ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος. Όλα αυτά όμως είναι η μισή αλήθεια και δεν περιγράφουν το χάος που θα «συνόδευε» την αποχώρηση από ευρώ. Η μετάσταση δεν είναι ποτέ προβλέψιμη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μόλις φανεί ότι η συμμετοχή στο ευρώ μπορεί να είναι «εφήμερη», παρά τις συνθήκες της ΕΕ, τότε και άλλα αδύναμα μέλη του ευρώ θα είναι ευάλωτα στη φημολογία για την παραμονή τους στο κοινό νόμισμα.

Οι επενδυτές μπορεί να σορτάρουν τα ομόλογα χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή Πορτογαλία-ανεξάρτητα με το πόσο ισχυρά είναι τα οικονομικά ή νομικά επιχειρήματα για την παραμονή τους στο ευρώ – και να οδηγήσουν το κόστος δανεισμού σε απαράδεκτα επίπεδα.

Το δημοσίευμα του Spiegel για την Ελλάδα ίσως να μην αντανακλά με ακρίβεια την θέση της Μέρκελ απέναντι σε ένα Grexit. Γερμανός βουλευτής δήλωσε ότι οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πολιτική της περιοχής είναι να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη, την ευρωζώνη και όλα τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για μια πιθανή θραύση της ευρωζώνης θα πρέπει μα λειτουργήσει σαν καμπανάκι για τους ευρωπαίους ηγέτες ότι το «μονοπάτι» που οδηγεί σε μια στενότερη ένωση δεν είναι δεδομένο. Το ευρώ είναι στο χαμηλότερο σημείο από το 2006.

Μην κάνετε λάθος: όσο και αν ορισμένοι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι έχουν συγκρατήσει μια ελληνική κρίση δεν το έχουν κάνει. Όποια χώρα και να φύγει από το ευρώ θα θέσει σε αμφισβήτηση την ύπαρξη του κοινού νομίσματος, αναφέρει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v