Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Θα αφήσουν μια χώρα να χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ;

Εάν η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν χαλαρώσουν τη στάση τους στο θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η Ελλάδα "θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δισ.", υπογραμμίζει ο υπουργός. Διαψεύδει ότι βλέπει προβλήματα ρευστότητας τον Μάρτιο.

Σταθάκης: Θα αφήσουν μια χώρα να χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ;

Τα προβλήματα ρευστότητας που έχουν ενταθεί και από τη μείωση των φορολογικών εσόδων το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. 

Ο υπουργός φέρεταν να δηλώνει πως "θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας το Μάρτιο, εάν δεν βελτιωθούν τα φορολογικά έσοδα" (σε δήλωση που διέψευσε αργότερα), ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, και άλλοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Αθήνα θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την καταβολή των συντάξεων και τις άλλες υποχρεώσεις μετά το Φεβρουάριο. 

Το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει δημιουργήσει προβλήματα στην Αθήνα, η οποία κατέθεσε αίτημα να εκδώσει πρόσθετα έντοκα γραμμάτια ύψους 4,5 δισ., ένα αίτημα που απορρίφθηκε από την ΕΚΤ.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητά από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να της χορηγήσουν ένα δάνειο - "γέφυρα" ύψους 4-5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έως ότου έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Εάν η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν χαλαρώσουν τη στάση τους στο θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα "θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ".

Ειδικότερα, ο υπουργός σημειώνει ότι η Αθήνα έχει ζητήσει τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν άλλες χώρες της ευρωζώνης. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση ζητά από την ΕΚΤ να επιτρέψει την άντληση επιπλέον 2 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων.

Διάψευση από τον Σταθάκη

Mέσω twitter πάντως ο Υπουργός Ανάπτυξης διέψευσε ότι έκανε δήλωση για πρόβλημα ρευστότητας τον Μάρτιο. Όπως ανέφερε:

"Στη συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους της Wall Street Journal σε καμία περίπτωση δεν μίλησα για πρόβλημα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσει το ελληνικό Δημόσιο τον Μάρτιο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι προγραμματικές δηλώσεις που θα παρουσιάσουμε στη Βουλή περιγράφουν το σχέδιο που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες ταμειακές ροές. Δεν θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι το καλοκαίρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v