Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάλι στο «ραντάρ» των αγορών οι ανησυχίες για το Grexit

Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραμείνει στην εξουσία, αποφεύγοντας ταυτόχρονα «χτυπήματα» που θα εκτροχιάσουν ξανά την οικονομία. Αναλυτές τονίζουν ότι το χειρότερο σενάριο «θέλει» επιστροφή των capital controls και τέταρτη διάσωση.

Πάλι στο «ραντάρ» των αγορών οι ανησυχίες για το Grexit

Καθώς το «ελληνικό δράμα» έρχεται για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο, οι πιστωτές της Ελλάδας σε ευρωζώνη και ΔΝΤ πιέζουν για συμφωνία ενόψει του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αυτό που επιδιώκουν, είναι να αποφύγουν την προοπτική εχθρικών διαπραγματεύσεων ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων τους ερχόμενους μήνες σε χώρες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Γαλλίας και τον Σεπτέμβριο της Γερμανίας, επισημαίνει ο Federico Santi, αναλυτής για την Ευρώπη στο Eurasia Group.

Ωστόσο οι απαιτήσεις να προχωρήσει η Ελλάδα σε περαιτέρω σύσφιξη στον προϋπολογισμό δοκιμάζουν την αντοχή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών και καθυστερώντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Στο μεταξύ, ο Claus Vistesen, ανώτατος οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην Pantheon Economics, σημείωσε σε έκθεσή του την Τετάρτη ότι το ΔΝΤ είναι η κύρια πηγή της αβεβαιότητας. Όπως υπενθύμισε ο ειδικός, το Ταμείο προτιμά έναν στόχο 1,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ έχει εντείνει τις απαιτήσεις για ελάφρυνση χρέους.

Ο Vistesen παρατήρησε ότι το Εurogroup μάλλον κατανοεί ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη. Οι προτάσεις του ΔΝΤ δεν θα είναι εύκολο να εγκριθούν από το Εurogroup, αλλά το βασικό είναι η Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, μια προϋπόθεση στην οποία συμφωνούν και τα δύο μέρη, τόνισε.

Από την πλευρά της Αθήνας, η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, πράγμα που έχει αντ’ αυτών οδηγήσει σε βαθιές περικοπές σε υποδομή, ιατρική φροντίδα και στις μεταφορές. Αυτό με τη σειρά του έχει καταστήσει την κυβέρνηση εξαιρετικά μη δημοφιλή και θα μπορούσε να προσφέρει στον Τσίπρα ένα κίνητρο να «σπρώξει» τις διαπραγματεύσεις στα άκρα, εκτίμησε ο Vistesen.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως πρόσφατη δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι το 53% των Ελλήνων ερωτηθέντων συμφώνησαν πως «το ευρώ είναι κακό για την Ελλάδα». Σε κάθε περίπτωση, το βασικό σενάριο της Pantheon εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πληθυσμός προτιμούν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

Ο Santi του Eurasia Group ανέφερε πως η επιθυμία να παραμείνει στην εξουσία και ταυτόχρονα να αποφύγει «χτυπήματα» που θα μπορούσαν και πάλι να εκτροχιάσουν την οικονομία, είναι η «κύρια προτεραιότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε δε ότι, βάσει του χειρότερου σεναρίου, θα επανέλθουν τα capital controls και θα απαιτηθεί και τέταρτη διάσωση.

Οι επενδυτές θα παραμείνουν σε επιφυλακή, συμφώνησε και ο Vistesen.

«Εκροές καταθέσεων και εκροές από τα money market funds με έδρα στην Αθήνα θα προσφέρουν τις πρώτες ενδείξεις ότι η αγορά κοστολογεί τον κίνδυνο μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη», κατέληξε ο οικονομολόγος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο