Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Το QE δεν είναι πλέον κρίσιμο για την Ελλάδα

Θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο CNBC. Υπογραμμίζει ωστόσο πως οι εξελίξεις έδειξαν ότι η ένταξη στο QE δεν είναι προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές.

Τσίπρας: Το QE δεν είναι πλέον κρίσιμο για την Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πιστεύει πλέον πως η «ένεση ρευστότητας» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της χώρας, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Νομίζω πως θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα (ποσοτικής χαλάρωσης), όμως δεν είναι τόσο κρίσιμο για εμάς, όπως πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο QE καθώς το χρέος της χώρας δεν αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο οι οίκοι ίσως αλλάξουν την αξιολόγησή τους, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι και αναδιαρθρώσει το χρέος της, σημειώνει το CNBC.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός είχε πει πως οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, στηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη.

«Η εκτίμησή μας πριν τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν πως το QE αποτελεί "κλειδί" προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στην αγορά, όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια. Οι εξελίξεις έδειξαν πως δεν ήταν προϋπόθεση», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει βγει δύο φορές στις διεθνείς αγορές φέτος, προσελκύοντας αυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και στις δύο περιπτώσεις, ενώ η Αθήνα αναμένεται να βγει τουλάχιστον άλλες δύο φορές στις αγορές πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του 2018, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Για εμάς δεν υπάρχει στόχος να αποκτήσουμε πρόσβαση στο QE πριν το τέλος του προγράμματος», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v