Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελαΐς-Unilever

Από την έρευνα προκύπτει ότι η εταιρία προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει διαχρονικά στην αγορά μαργαρίνης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Eρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελαΐς-Unilever

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) θα συνεδριάσει στις 3 Μαΐου 2018 για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/1977 (πλέον άρθρων 1 και 2 ν. 3959/2011), καθώς και των 81 και 82 ΣυνθΕΚ (πλέον άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ, από την εταιρία με την επωνυμία «ΕΛΑΪΣ - UNILEVER HELLAS, σχετικά με τις συμφωνίες συνεργασίας της εταιρίας με το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο για τη διάθεση των προϊόντων μαργαρίνης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής.

Από την έρευνα της Υπηρεσίας, προκύπτει ότι η ΕΛΑΪΣ - UNILEVER HELLAS προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει διαχρονικά στην αγορά μαργαρίνης με συμβατικούς όρους που είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε, και οι οποίοι απέβλεπαν στη διατήρηση ή/και στην ενίσχυση της θέσης της στην οικεία αγορά, με τον αποκλεισμό και περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της.

Σύμφωνα με την Εισήγηση, οι εν λόγω πρακτικές περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, επιβολή εκπτώσεων στόχου πωλήσεων και επιβολή μη εύλογου όρου συναλλαγής υπό τη μορφή της μη προβολής ανταγωνιστικών προϊόντων, κατά παράβαση των άρθρων 2 ν. 703/1977 (νυν 2 ν. 3959/2011) και 102 ΣΛΕΕ.

Περαιτέρω, η εταιρεία προέβη, επίσης, και σε κάθετους περιορισμούς του ανταγωνισμού στο δίκτυο διανομής χονδρικής και ειδικότερα σε καθορισμό τιμών μεταπώλησης, με απαγόρευση ενεργητικών και παθητικών πωλήσεων και επιβολής ρήτρας μη άσκησης ανταγωνισμού, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1 ν. 703/1977 ή/και 1 ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v