Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση ΣΕΒΕ με τον Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες

«Ο Πρόεδρος Trump και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκινάει έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά εμείς είμαστε εδώ με δυνατούς φίλους για να υπερασπιστούμε τις εξαγωγές των προϊόντων μας στις ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γ. Κωνσταντόπουλος.

Συνάντηση ΣΕΒΕ με τον Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες

Την πρώτη της συνάντηση εργασίας με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Επικεφαλής Εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησε η νέα διοίκηση του ΣΕΒΕ χθες 06.06.2018 στις Βρυξέλλες σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, καθώς και οι Αντιπρόεδροι κ. Κυριάκος Λουφάκης και κ. Παναγιώτης Χασάπης.

Μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος μίλησε για τη νέα συνεργασία του ΣΕΒΕ με τον κ. Σχοινά και τη στενή φιλία που τους συνδέει. Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ο Πρόεδρος Trump και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκινάει έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά εμείς είμαστε εδώ με δυνατούς φίλους για να υπερασπιστούμε τις εξαγωγές των προϊόντων μας στις ΗΠΑ». Επίσης, τόνισε ότι εκτός των προβλημάτων στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, τα προβλήματα θα επεκταθούν και στο εμπόριο ελιών με πρόφαση την «προστασία» των ελιών της Καλιφόρνια, ενώ επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται αποκλειστικά στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και τυποποιητές, αλλά απειλείται ολόκληρο το σύστημα των ενισχύσεων της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ συνέχισε την παρέμβασή του λέγοντας ότι ο Σύνδεσμος οργανώνει την υπεράσπιση όλων των παραγωγών και εξαγωγέων. Παράλληλα, τόνισε ότι αν οι κατηγορίες των ΗΠΑ οφείλονται στις ενισχύσεις που παρέχει η ΕΕ, τότε η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων επιχειρηματιών. Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την ΕΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά «Κάτι πρέπει να γίνει, επειδή ήδη ορισμένοι κλάδοι και επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να σκέφτονται πως οι ενισχύσεις της ΚΑΠ δεν μπορούν να μετατραπούν σε πρόβλημα».

Εμπορευματικές Συναλλαγές Ελλάδας –Απρίλιος 2018

Η θετική πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2018 συνεχίστηκε και τον Απρίλιο καθώς οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν στο ποσό των 2.589,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.320,8 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 268,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 11,6%, ενώ αντίστοιχα οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 183,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,4%.

Όσον αφορά στο διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2018, οι εξαγωγές της Ελλάδας παρουσίασαν άνοδο κατά 13,2% σε ετήσια βάση, δηλαδή 1.221,1 εκατ. ευρώ, καθώς ανήλθαν στο ποσό των 10.452,2 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αντίστοιχη μεταβολή παρουσίασε αύξηση κατά 13,3%. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι για το εξεταζόμενο διάστημα οι εισαγωγές της χώρας μας παρουσίασαν μείωση κατά 0,2% συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και 4,9% άνευ καυσίμων σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού μας ελλείμματος κατά 1.257,0, δηλαδή 15,1% σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v