Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι μπορεί να σας κατάσχει η εφορία και πώς μπορείτε να αμυνθείτε

Πέντε διαφορετικούς εναλλακτικούς τρόπους έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και ποιες είναι οι μεγάλες παγίδες.

Τι μπορεί να σας κατάσχει η εφορία και πώς μπορείτε να αμυνθείτε

Τον κίνδυνο να χάσουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, λοιπά εισοδήματά τους και τραπεζικές καταθέσεις τους αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο, εξαιτίας των κατασχέσεων που μπορούν να τους επιβάλουν οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες του κράτους. Όσοι μάλιστα από τους φορολογούμενους αυτούς χρωστούν στις Δ.Ο.Υ. ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ κινδυνεύουν επιπλέον και να χάσουν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους.

Οι οφειλέτες όμως έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν με 5 διαφορετικούς εναλλακτικούς νόμιμους τρόπους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν προληπτικό χαρακτήρα, θα πρέπει δηλαδή να εξετασθούν και να επιλεγούν πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κατάσχεσης.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου που απειλούνται με κατασχέσεις θα πρέπει να γνωρίζουν, κατ' αρχήν, ότι η ισχύουσα νομοθεσία για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του Δημοσίου κρύβει γι' αυτούς πολλές παγίδες.

Συγκεκριμένα:

1) Κάθε Δ.Ο.Υ. δικαιούται να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη της, εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

2) Κάθε Δ.Ο.Υ. μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης της, εφόσον αυτός της χρωστάει πάνω από 500 ευρώ.

3) Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει το δικαίωμα να κατάσχει ποσά από μισθούς, ασφαλιστικά βοηθήματα, ενοίκια, εφάπαξ και κάθε είδους αποζημιώσεις.

4) Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο άνω των 30 ευρώ, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούνται ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, για τα οποία οι νομοθετικές ρυθμίσεις χορήγησής τους περιλαμβάνουν ρητή διάταξη που προβλέπει το ακατάσχετο αυτών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v