Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχοινάς: Να μας αφήσουν οι πηγές να κάνουμε την δουλειά μας

Η συμφωνία του Eurogroup τον Ιούνιο κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε, τόνισε για το θέμα των συντάξεων. Είμαστε δίπλα στην Ελλάδα.

Σχοινάς: Να μας αφήσουν οι πηγές να κάνουμε την δουλειά μας

Στο ζήτημα των συντάξεων και τις ευρωπαϊκές πηγές που έκαναν λόγο για συμφωνία με τους θεσμούς, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι:

«Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου η οποία περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων της Ελλάδας και των χωρών που τη δάνεισαν. Ως Κομισιόν δεν είμαστε δανειστές της χώρας, αλλά εγγυητές της ομαλής τήρησής της ώστε η σταθερότητα της Ελλάδας που βγαίνει από τα μνημόνια να είναι κατανοητή παντού. Για αυτό και είπαμε ότι "τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται". Εχουμε και ένα δεύτερο ρόλο όμως. Επειδή η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και είναι μια κανονική χώρα, σαν όλες τις άλλες, είναι σε μία διαδικασία που λέμε ευρωπαϊκό εξάμηνο, είναι μια διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της, όπως όλες οι χώρες. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα δούμε τα περιθώρια που προσφέρουν τα πλεονάσματα και το πως θα μπορέσει η κοινωνική πολιτική να γίνει πιο εφικτή για αυτούς που την έχουν ανάγκη. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να κάνουμε ότι μπορούμε για τους αδύναμους Ελληνες. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε. Παρακαλώ τις διάφορες πηγές, κρουνούς, ρυάκια που προσπαθούν να μας τραβήξουν σε μια άλλη διάσταση να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας. Πιστεύω ότι είναι κατανοητό ότι η Κομισιόν είναι δίπλα στην Ελλάδα. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι απέναντι».

Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας από το 2015 μέχρι και σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ξαναζήσει. Αναλυτικά ο κ. Σχοινάς τόνισε: «Η Ελλάδα είναι όντως μία ιστορία επιτυχίας ειδικά εάν σκεφθεί κανείς το σημείο αφετηρίας στο οποίο βρέθηκε από το 2009 και μετά, μετά την εκκίνηση της κρίσης.  Το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι πως μέσα από την περιπέτεια μάθαμε και αλλάξαμε. Μπορούμε να φτιάξουμε μία οικονομία που θα γεννά ευκαιρίες και όχι χρέη, ένα κράτος χωρίς πατρωνία που τόσο μας κόστισαν. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρούνταν από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος. Οφείλουμε να βελτιώσουμε το οικονομικό κλίμα, να εξυγιάνουμε περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα και να μην ξεχάσουμε τους ευάλωτους Έλληνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v