Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτίου: Δεν χρειάζονται ξανά μέτρα που δεν συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή

«Η κυβέρνησή μας προχωρά με συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, αυτό που ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, με παράλληλα μέτρα άμεσης ανακούφισης όσων χτυπήθηκαν από την κρίση και γνωρίζω ότι είναι πολλοί αυτοί στα δυτικά προάστια» ανέφερε η κ. Φωτίου.

Φωτίου: Δεν χρειάζονται ξανά μέτρα που δεν συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ήταν η βασική ομιλήτρια στην Ημερίδα για τον ένα χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αιγάλεω, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος».

«Έρχομαι σήμερα, ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας που κάναμε στις 2 Οκτωβρίου 2017, για να αποτιμήσουμε όλοι μαζί τη λειτουργία ενός μεγάλου θεσμού, των Κέντρων Κοινότητας, ραχοκοκαλιά του νέου ψηφιακού προνοιακού κράτους που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός και τόνισε ότι «ο χρόνος, πολιτικός και ημερολογιακός, της Ημερίδας σας καθορίζεται από το τέλος των μνημονίων. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα τα δύσκολα πέρασαν. Αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να νομοθετήσουμε ξανά μέτρα που δεν συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή ή την ανάπτυξη της χώρας μας εξαιτίας νεοφιλελεύθερων εμμονών του ΔΝΤ, όπως ήταν το μέτρο για το κόψιμο προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, μέτρο που εργαζόμαστε για να μην εφαρμοστεί».

«Η κυβέρνησή μας προχωρά με συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, αυτό που ξεδίπλωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, με παράλληλα μέτρα άμεσης ανακούφισης όσων χτυπήθηκαν από την κρίση και γνωρίζω ότι είναι πολλοί αυτοί στα δυτικά προάστια» ανέφερε η κ. Φωτίου και επισήμανε ότι «έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015. Μια χώρα που κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη.

Αυτό ήταν το «success story» που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που απολαμβάνουν σήμερα 620.000 δικαιούχοι αλλάξαμε την εικόνα. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης μειώσαμε την ακραία φτώχεια και την παιδική φτώχεια δαπανώντας 1 δις 600 εκ. σε 3 χρόνια οικονομικής ασφυξίας όταν μέχρι το 2015 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ. Το 2022 τα ποσοστά φτώχειας θα είναι χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν στην χώρα το 2008 στην έναρξη δηλαδή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκατ. ευρώ, που παραλάβαμε το 2015, σε σχεδόν δύο δις ευρώ το 2018. Έχουμε επιτέλους αρχίσει να συγκλίνουμε θετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ως προς το ύψος των προνοιακών δαπανών οι οποίες το 2022 φτάνουν τα 4 δις».
«Αποτελεί προτεραιότητα μας η κάλυψη όλων των παιδιών σε ποιοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μέσα σε τρία χρόνια αυξήσαμε κατά 60% τον αριθμό των παιδιών που καλύπτονται δωρεάν» σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός και υπογράμμισε:

- Επιδοτούμε ήδη όλους τους δήμους που έχουν ελλείψεις θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με 15 εκατ. το 2018 για να ιδρύσουν 10.000 νέες θέσεις. Το 2014-2015 δόθηκαν μόνο 79.157 vouchers και φέτος δώσαμε 127.026.

- Για τα οικογενειακά επιδόματα αυξήσαμε τον προϋπολογισμό από 650 εκατ. ευρώ σε 910 εκατ. ευρώ (αυξήσεις από 50% -110% στα επιδόματα).

- Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων φέτος αφορά σε 152.000 παιδιά που έχουν ένα ζεστό γεύμα μεσογειακής διατροφής, κάθε μέρα, σε 953 σχολεία.

- Εφαρμόζουμε από 1/1/2019 το επίδομα στέγασης για περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά. Θα ωφεληθούν συμπολίτες μας με επίδομα από 840 ευρώ έως 2520 ευρώ το χρόνο. Οι περισσότεροι από τους ωφελούμενους είναι 25-45 χρονών καθώς στόχος μας είναι να τους ενθαρρύνουμε σε αυτή την αποφασιστική περίοδο της ζωής τους».

«Σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα 238 Κέντρα Κοινότητας τα οποία έχουν διπλή αποστολή: Να ενημερώνουν τους πολίτες για τα δικαιώματα και τις παροχές που δικαιούνται, ενώ παράλληλα ενημερώνουν το κράτος ηλεκτρονικά. Έτσι καταργούμε πελατειακές σχέσεις, τη διαπλοκή και τη διαφθορά και δίνουμε την αξιοπρέπεια που αρμόζει στους Έλληνες πολίτες. Εμείς στο Υπουργείο ξέρουμε ότι το Κ.Κ. Αιγάλεω είχε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του περισσότερες από 5.500 επισκέψεις και ενέγραψε 1.782 ωφελούμενους. Θα ενισχύσουμε το Κέντρο που έχει σήμερα δύο κοινωνικούς λειτουργούς και ένα ψυχολόγο με επιπλέον κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και ειδικό για την στήριξη της οικογένειας και θα ιδρύσουμε Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) για τον συντονισμό των υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία» τόνισε η κ. Φωτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v