Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«GEMS»: Η νέα συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

«Για πρώτη φορά η χώρα μας χρησιμοποιεί την συμμετοχή της στην ESA προκειμένου να αναπτύξει καινοτόμα δορυφορικά συστήματα που θα αξιοποιηθούν από όλους τους τομείς της Ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας.

«GEMS»: Η νέα συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τη δημιουργία εθνικού διαστημικού προγράμματος κατασκευής μικροδορυφόρων GEMS (Greek Earth observation Micro Satellites) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA – European Space Agency).

Στόχοι του εθνικού διαστημικού προγράμματος GEMS είναι:

α) η απόκτηση από την Ελλάδα διαστημικών υποδομών για την υποστήριξη ζωτικών κρατικών λειτουργιών (άμυνα, υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, επιτήρηση συνόρων κ.α.), αλλά και τομέων της οικονομίας της χώρας (ευφυών πόλεων, περιβαλλοντολογική προστασία κ.α.)

β) ο έλεγχος των δορυφόρων και η αποκλειστική χρήση των δεδομένων παρατήρησης Γης που αυτοί παράγουν χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών,

γ) η ανάπτυξη τεχνολογιών και προϊόντων στην Ελλάδα που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία τις (εξαγωγές) και θα μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από εταιρείες του εξωτερικού,

δ) η είσοδος της Ελλάδας στις χώρες που παράγουν και αξιοποιούν διαστημικές υποδομές και προϊόντα σε αντιστοιχία με τις γειτονικές της.

Η υλοποίηση του προγράμματος GEMS γίνεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA - European Space Agency) κάνοντας χρήση της τεχνογνωσίας της ESA και των δυνατοτήτων που παρέχει η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν, ώστε

α) Να επιτευχθούν αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο, δεδομένου ότι η ESA είναι εξειδικευμένη στις διαστημικές αποστολές μεγάλων αλλά και μικρών δορυφόρων. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει αναθέσει στην ESA την σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή των ενωσιακών διαστημικών προγραμμάτων Galileo και Copernicus.

β) Τα αποτελέσματα να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας για το ύψος της ελληνικής επένδυσης.

γ) Η κατασκευή των δορυφόρων και των επίγειων υποδομών να γίνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό από ελληνικούς φορείς.

δ) Να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η οικονομία της χώρας. Η εθνική επένδυση στο πρόγραμμα GEMS, δεδομένου ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα με την μορφή βιομηχανικών συμβολαίων της ESA προς ελληνικούς φορείς, θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα της χώρας μέσω της ανάπτυξης προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, καθώς και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Τα γειτονικά κράτη τις τελευταίες δεκαετίες επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δορυφορικά συστήματα και ανέπτυξαν τις εθνικές τους δυνατότητες. Σήμερα η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την επένδυση στο διαστημικό τομέα ισχυροποιώντας και ενισχύοντας την εθνική της κυριαρχία.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας (φωτ.) δήλωσε γι’ αυτήν την σημαντική επιτυχία: «Η Ελλάδα έχει στην διάθεσή της έναν πολύ σημαντικό θεσμό, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Για πρώτη φορά η χώρα μας χρησιμοποιεί την συμμετοχή της στην ESA προκειμένου να αναπτύξει καινοτόμα δορυφορικά συστήματα που θα αξιοποιηθούν από όλους τους τομείς της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια. Όντας σε μια πολύ δύσκολη και ασταθή γειτονιά οφείλουμε να μοχλεύουμε με τον πλέον αποδοτικό τρόπο όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα, και κυρίως την συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, προκειμένου να ενισχύουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας αλλά και την αποτελεσματικότητα της εθνικής μας άμυνας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v