Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκδήλωση ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, Enterprise Greece, για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ιρλανδία

Συνδιοργανώθηκε από τον ΣΕΒ με το ΕΒΕΑ και τον Οργανισμό Enterprise Greece, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εκδήλωση ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, Enterprise Greece, για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ιρλανδία

H ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με την Ιρλανδία και η αναζήτηση ευκαιριών συνεργασίας, ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης στο πλαίσιο των Δράσεων Εξωστρέφειας «ExportReady» του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019). Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το ΕΒΕΑ και τον Οργανισμό Enterprise Greece, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα και του Υπουργείου Εξωτερικών και πραγματοποιήθηκε ενόψει της επιχειρηματικής αποστολής που διοργανώνουν οι ανωτέρω φορείς στην Ιρλανδία, τον Ιούνιο του 2019. Την αποστολή θα συνοδεύσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ.

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξαν ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Μπρατάκος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Enterprise Greece, Μαργαρίτα Αντωνίου και η Β’ Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνα Αθανασιάδου.

Η Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, κα. Orla O’Hanrahan, παρουσίασε το οικονομικό περιβάλλον της Ιρλανδίας και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως είπε, η ιρλανδική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό το 2018, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7%. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας εξακολουθούν να βελτιώνονται, λόγω της έντονης αύξησης της παραγωγής, ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 66,6% του ΑΕΠ. Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό, με τη χώρα να βρίσκεται στην 23η θέση στην ετήσια έκθεση Doing Business 2019 της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Ιρλανδία, έχει μια πολύ ανοικτή οικονομία, με το εμπόριο να αντιπροσωπεύει περίπου το 208% του ΑΕΠ της. Έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις, μέσω σειράς κινήτρων που προσφέρει στους δυνητικούς επενδυτές. Ως αποτέλεσμα, πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν εγκαταστήσει εκεί την έδρα τους.

Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ευχαρίστησε την πρέσβη της Ιρλανδίας για την αρωγή του στην πραγματοποίηση της ημερίδας. Τόνισε ότι η Ιρλανδία απολαμβάνει σταθερή οικονομική ανάπτυξη και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ως εκ τούτου, έχουμε πολλά να μάθουμε από την Ιρλανδία. Επίσης, σημείωσε ότι ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στην Ιρλανδία αυξήθηκαν από 84 σε 134 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2016-2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 60%, η Ελλάδα έχει σημαντικό έλλειμμα στο διμερές εμπόριο, το οποίο και θα πρέπει να αντιστραφεί.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τρεις ελληνικές εταιρείες, η De Gustibus, η Emicert και η Juliette Armand S.A., μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία τους, από την επιτυχή τους παρουσία στην αγορά της Ιρλανδίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v