Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβλήθηκε η δίκη για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Λέσβου-Λήμνου

Η δίκη αφορά 57 πρώην προέδρους, μέλη διοικητικών συμβουλίων, στελέχη και υπαλλήλους της τράπεζας καθώς και δανειολήπτες.

Αναβλήθηκε η δίκη για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Λέσβου-Λήμνου

Για τις 7 Μαΐου του 2020 αναβλήθηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου η δίκη 57 πρώην προέδρων, μελών διοικητικών συμβουλίων, στελεχών και υπαλλήλων της Τράπεζας καθώς και δανειοληπτών που ενέχονται στο μεγάλο σκάνδαλο της υπό εκκαθάριση πλέον Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.

λοι κατηγορούνται για τα αδικήματα τις απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση και σε βαθμό κακουργήματος η οποία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ σε βάρος νομικού προσώπου, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία από κοινού και κατ' εξακολούθηση και σε βαθμό κακουργήματος και της άμεσης συνέργειας σε απιστία της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ και κατ' εξακολούθηση.

Αφορά δε τη λειτουργία της Τράπεζας την περίοδο από το 2004 έως το 2012 και σχετίζεται με όλες τις ζημιογόνες δανειακές συμβάσεις που ανανεώθηκαν εκείνη την περίοδο. Η προανακριτική διαδικασία είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2017 και ολοκληρώθηκε ύστερα από 1,5 μήνα, με την προφυλάκιση κατηγορουμένων και τον ορισμό βαρύτατων περιοριστικών όρων για πολλούς άλλους να σοκάρουν την τοπική κοινωνία.

Ήδη για μια περίπτωση «θαλασσοδανείων» στη διετία 2004 - 2005, τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από ακροαματική διαδικασία που κράτησε ένα χρόνο καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης και φυλάκισης κατά περίπτωση επτά από τους 10 κατηγορουμένους για το σκάνδαλο με τα «θαλασσοδάνεια» της υπό εκκαθάριση πλέον Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.

Συγκεκριμένα για την απώλεια τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ από τα κεφάλαια της Τράπεζας καταδικάσθηκαν ένας δανειολήπτης και ο Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου και Λήμνου, σε κάθειρξη πέντε ετών ο καθένας. Δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης τριών ετών ο καθένας.

Ακόμα άλλα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης δυο ετών ο καθένας. Στην ίδια δίκη αθωώθηκαν τρεις ακόμα κατηγορούμενοι, ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Λήμνο, η σύζυγος του δανειολήπτη και ο υπεύθυνος του γραφείου συμψηφισμού της Τράπεζας. Δυο από τους κατηγορούμενους, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Α' αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια από τη ζωή.

Τέλος, άλλη μια δίκη με τους ίδιους κατηγορουμένους από πλευράς Τράπεζας και διαφορετικούς δανειολήπτες, για άλλο «θαλασσοδάνειο» την περίοδο 2004 - 2005 έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v