Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή κίνηση για τη στήριξη της βιομηχανίας

Ποιες άμεσες παρεμβάσεις προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον μεταποιητικό τομέα. Οι επενδυτές χρειάζονται ασφάλεια δικαίου και ταχύτητα στη λήψη αδειών, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Διπλή κίνηση για τη στήριξη της βιομηχανίας

Στο επόμενο δεκαήμερο, θα «βγουν στον αέρα» η δράση «Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων» προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και η δράση «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας - Συνεργατικοί Συνεταιρισμοί - Δικτυώσεις» προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. 

Η τελευταία δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις με πυρήνα τη μεταποιητική δραστηριότητα, αφορά στη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης διεπιχειρησιακών συνεργασιών με τη μορφή κάθετων ή και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας των 9 τομέων προτεραιότητας του Προγράμματος, ή και σε συμπληρωματικές προς την αλυσίδα αξίας δραστηριότητες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε επίσης και μια νέα δράση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ που αφορά στη συνολική αναβάθμιση των υποδομών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και της Κεντρικής αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και συγκεκριμένα, στη στήριξη της λειτουργίας της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά ένα χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού».

Ασφάλεια δικαίου

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην ελκυστικότητα της χώρας για τους επενδυτές, σημείωσε ότι «οι επενδυτές χρειάζονται ασφάλεια δικαίου και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Αυτό το παρέχουμε πλέον στη χώρα μας και η επένδυση στην ελληνική αγορά συζητείται ήδη στους επιχειρηματικούς κύκλους του εξωτερικού». Ως παράδειγμα ανέφερε ο υπουργός τις αιτήσεις που εκκρεμούσαν έως και 7 χρόνια και υπεγράφησαν τώρα και παράλληλα νέες αιτήσεις που έγιναν στον Αναπτυξιακό νόμο υπεγράφησαν μέσα σε λίγες ημέρες.

«Με την αλλαγή της νομοθεσίας και της νοοτροπίας όλα γίνονται γρηγορότερα», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε πως όλα τα Προεδρικά Διατάγματα για τις στρατηγικές επενδύσεις εγκρίθηκαν από το ΣτΕ, διότι η δουλειά που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν ήταν μόνο ταχύτατη αλλά και σωστή.

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τη στήριξη των αλυσίδων εστίασης και συγκεκριμένα τη μείωση του ΦΠΑ και αν αυτή θα περάσει στην κατανάλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης περιορίσθηκε να αναφέρει ότι το θέμα των φόρων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v