Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κοντά βρίσκεται η τουριστική Αθήνα στα μεγέθη του 2019

Περισσότερες από 9,78 εκατ. αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις έχουν προγραμματιστεί με προορισμό το αεροδρόμιο της ελληνικής πρωτεύουσας. Η σύγκριση με το 2019 και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πόσο κοντά βρίσκεται η τουριστική Αθήνα στα μεγέθη του 2019

Την τουριστική της ταυτότητα φαίνεται ότι βρίσκει ξανά η Αθήνα, μετά την τελευταία διετία που στιγματίστηκε από χαμηλές επιδόσεις εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Η ελληνική πρωτεύουσα επανέρχεται δυναμικά στον χάρτη των δημοφιλών τουριστικών προορισμών, διατηρώντας την ελκυστικότητα και την ανθεκτικότητά της, με περισσότερες από 9,78 εκατ. αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις να έχουν προγραμματιστεί για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μέσα στο 2022. Αριθμός που αντιστοιχεί στο 92% των επιπέδων του 2019, όταν υπήρχαν διαθέσιμες περισσότερες από 10,5 εκατ. θέσεις σε διεθνείς πτήσεις για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Ενδεικτικό της δυναμικής που ανακτά η Αθήνα είναι το γεγονός ότι σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Ρώμη και το Μιλάνο, η ελληνική πρωτεύουσα φαίνεται ότι αποκαθιστά με ρυθμούς ταχύτερους το χαμένο έδαφος των τελευτών δύο ετών.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για την Αθήνα εμφανίζονται μειωμένες κατά 8% συγκριτικά με το 2019, τη στιγμή που αντίστοιχο ποσοστό για τη Μαδρίτη και το Μιλάνο βρίσκεται στο μείον 18%, για τη Βαρκελώνη διαμορφώνεται στο μείον 20% και για τη Ρώμη διολισθαίνει στο μείον 31%. Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται την ίδια στιγμή και η Λισαβόνα, με τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων να υπερβαίνει τα προ πανδημίας νούμερα κατά 13%.

Ενα ακόμη ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2022 είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Ως προς τις αγορές, τον μεγαλύτερο αριθμό αεροπορικών θέσεων, που προσεγγίζει το 1 εκατ., έχουν στη διάθεσή τους οι Γερμανοί, με μείωση, ωστόσο, έναντι του 2019 σε ποσοστό 9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η βρετανική αγορά, η οποία έχει ξεπεράσει τα νούμερα του 2019 αναφορικά με τον προγραμματισμό θέσεων κατά 3%. Την τριάδα σε απόλυτους αριθμούς συμπληρώνει η ιταλική αγορά, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται πτώση κατά 15% συγκριτικά με το τελευταίο έτος κανονικότητας πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Ανοδο σε ποσοστό 20% και 12% αντίστοιχα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα καταγράφουν η Γαλλία και η Κύπρος, με αυτές τις πέντε αγορές να αντιπροσωπεύουν το 45% των συνολικών προγραμματισμένων θέσεων για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Και μπορεί ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων να μην αποτυπώνεται πλήρως στις επιδόσεις των ξενοδοχείων της ελληνικής πρωτεύουσας, δεδομένου ότι αφενός το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί κόμβο (hub) και αρκετοί ταξιδιώτες δεν διαμένουν στην Αθήνα και αφετέρου ένα μέρος των ταξιδιωτών επιλέγει καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά, ωστόσο, δείχνει την τάση που θέλει την πόλη να ανακτά σταδιακά τη δυναμική της ως προορισμού.

Οι 5 top αγορές του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Τα πρωτεία της ανάκαμψης των βασικών για την Ελλάδα τουριστικών αγορών έχουν οι Αμερικανοί. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η επιβατική κίνηση από τις ΗΠΑ για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ήταν αυξημένη σε ποσοστό 65% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα. Σημαντική άνοδο κατά 27% συγκριτικά με το 2019 κατέγραψε η κίνηση από την Αυστρία, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα, στο συν 24%, διαμορφώθηκε η επιβατική κίνηση από το Ισραήλ για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2019 κατέγραψε το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και η ουγγρική αγορά, η οποία βρέθηκε στο 13%, ενώ ισχυρή ζήτηση που ξεπέρασε τα προ πανδημίας νούμερα κατά 2,5% σημειώθηκε από τους Βέλγους.

Σε τροχιά ανάκτησης της δυναμικής τους βρίσκονται ακόμη το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις δύο μεγαλύτερες πηγές τουριστών για την Ελλάδα, η Γαλλία και η Κύπρος, με τον εισερχόμενο αριθμό ταξιδιωτών για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου να διαμορφώνεται στο -2,5%, στο 3,8% και στο -5% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v