Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργα πάνω από 2 δισ. ευρώ «τρέχει» η ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ

Εντός αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων ωριμάζει έργα μεγάλης κλίμακας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα νέα projects και οι αναθέσεις από διάφορους δημόσιους φορείς.

Εργα πάνω από 2 δισ. ευρώ «τρέχει» η ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ

Στην προώθηση υφιστάμενων projects αλλά και στην ανάληψη νέων έργων από διάφορους φορείς και αναθέτουσες αρχές του δημοσίου επικεντρώνεται η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ (PPF), σύμφωνα με τον απολογισμό του επικεφαλής της Π. Σταμπουλίδη.

Η ανεξάρτητη επιχειρησιακή μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ τρέχει ήδη έργα 2,24 δισ. ευρώ, στα οποία κατευθύνονται πόροι ύψους 1,783 δισ. ευρώ από το Tαμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). To προηγούμενο διάστημα, η Μονάδα ολοκλήρωσε διαγωνισμούς για το σχέδιο πυροπροστασίας 40 εθνικών δρυμών, έργο που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ, ενώ έπεται σχετική πρόσκληση για διαγωνισμούς με αντικείμενο την προστασία υπεραστικών δασών (Λυκαβηττός, Τουρκοβούνια, Άλσος Συγγρού κ.α.), δράση χρηματοδοτούμενη από το ΠΔΕ. 

Επίσης, η Μονάδα προωθεί έργα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας. Έτσι αναμένεται να ξεκινήσει η φάση κατασκευής για το σύνθετο έργο της αναβάθμισης 80 κτηρίων νοσοκομείων στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 314,96 εκατ. ευρώ. Ως το τέλος του έτους πρόκειται να ξεκινήσει η φάση της μελέτης και προετοιμασίας του κυρίως διαγωνισμού, προκειμένου το έργο να είναι έτοιμο στα τέλη του 2025. Και πάλι στον τομέα της Υγείας, η Μονάδα ωριμάζει διαγωνισμούς που αφορούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα, προϋπολογισμού 246,82 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά το 50% των κέντρων υγείας, τοπικών και περιφερειακών ιατρείων και πολυδύναμων ιατρείων της χώρας.

Παράλληλα, σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται και το έργο της αναβάθμισης του στεγάστρου Καλατράβα και των εξωτερικών χώρων του ΟΑΚΑ. Ήδη το PPF έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών του στεγάστρου. Η κατασκευαστική φάση προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2023 και να ολοκληρωθεί το 2024. Έπεται δε και σχετική πρόσκληση-διαγωνισμός για τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ.

Επιπλέον, η μονάδα ωριμάζει τον σχετικό διαγωνισμό για τον ποδηλατόδρομο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ομάδα διαγωνιστικών διαδικασιών για 8 ερευνητικά κέντρα (έργο προϋπολογισμού άνω  των 380 εκατ. ευρώ), ενώ επίσης έχει αναλάβει την προετοιμασία του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ ανέγερσης νέου Πρωτοδικείου και κτιρίου της Εισαγγελίας Αθηνών. 

Στον προθάλαμο του PPF βρίσκεται επίσης η εκμετάλλευση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Βόρεια Ελλάδα (για χρήσεις logistics κ.α.), για το οποίο το Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ (ιδιοκτήτριας της έκτασης) αναμένεται να εγκρίνει τη σχετική σύμβαση, ώστε το PPF να προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες. Προχωρούν επίσης οι διαδικασίες ωρίμανσης για την κατασκευή χώρου υποδοχής των μεταφορικών εταιρειών στη Φυλή από τον Ελαιώνα. Πρόκειται για ακίνητο του ΟΔΔΥ στη Φυλή στην Αττική που βρίσκεται πάνω στην Αττική Οδό και είναι περίπου 600 στρέμματα. Η Μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ επρόκειτο να αναλάβει την ωρίμανση του ακινήτου με όρους δόμησης, χρήσης γης, κ.α. και να γίνει διαγωνισμός το 2023 μέσω ΣΔΙΤ.

Η Μονάδα αναμένεται επίσης να αναλάβει τον διαγωνισμό της μετεγκατάστασης υπουργείων και φορέων-οργανισμών του Δημοσίου στην έκταση της πρώην Πυρκάλ, στην τελική της ωστόσο φάση, μετά την ωρίμανση των πολεοδομικών σχεδίων από την κεντρική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v