Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι φόροι πληρώνονται σήμερα, ποιοι παίζουν... παράταση

Η ώρα της «λυπητερής» για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ποιες είναι οι επιλογές για τους φορολογούμενους. Καταβάλλεται η πρώτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, τέλος προθεσμίας για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 15%.

Ποιοι φόροι πληρώνονται σήμερα, ποιοι παίζουν... παράταση

Τελευταία προθεσμία η σημερινή για την πληρωμή φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέας προκαταβολής για εκατομμύρια φορολογούμενους, αν και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου έφερε ανατροπές στο ημερολόγιο υποχρεώσεων, δίνοντας μια τελευταία «ανάσα» σε όσους θέλουν να κρατήσουν ρευστότητα για ένα μήνα ακόμα.

Σήμερα καταβάλλεται κανονικά η πρώτη εκ των οκτώ δόσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η πρώτη από τις έως 96 δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, εκπνέει η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση επιστρεπτέας με έκπτωση 15% για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και καταβάλλεται η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Με εξαίρεση τον φόρο ακινήτων σε επιστρεπτέα και φόρο εισοδήματος, υπάρχει «παράθυρο» έξτρα χρόνου έως το τέλος Αυγούστου.

Αναλυτικά

1. Για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οι επιλογές είναι πολλές για όσους έχουν ήδη χρεωστικό εκκαθαριστικό στα χέρια τους. Μπορούν να πληρώσουν σήμερα την πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις, να εξοφλήσουν στο τέλος Αυγούστου διπλή δόση (Ιούλιος και Αύγουστος) χωρίς προσαύξηση ή να πληρώσουν εφάπαξ όποτε θέλουν έως το τέλος Αυγούστου με έκπτωση 3% επί του οφειλόμενου φόρου.

Αν η δήλωση γίνει από αύριο και μετά, οι επιλογές είναι δύο. Είτε διπλή δόση έως το τέλος Αυγούστου είτε διπλή τον Αύγουστο και μηνιαίες καταβολές για τους επόμενους έξι μήνες.

2. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους η βεβαίωση οφειλής της επιστρεπτέας έγινε έως τις 25 Ιουλίου 2022, θα πρέπει σήμερα να πληρώσουν την πρώτη από τις 96 άτοκες δόσεις της οφειλής.

Εναλλακτικά έως και σήμερα μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το κρατικό δάνειο, με έκπτωση 15%. Για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022 και η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή έως και 31 Αυγούστου 2022, με έκπτωση 15%. Το έξτρα «κούρεμα» 15% χάνουν όσοι δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 25 Ιουλίου 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v