Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό και κυπριακό «Όχι» στην απαγόρευση τουριστικής βίζας σε Ρώσους

Τουριστικό ντιμπέιτ στην ΕΕ, καθώς βόρειες χώρες προτείνουν να κοπεί η χορήγηση βίζας σε Ρώσους που έρχονται για διακοπές, ωστόσο Αθήνα και Λευκωσία αρνούνται να βάλουν... αυτογκόλ. Αναπάντεχος σύμμαχος, μέχρι στιγμής, η Γερμανία.

Ελληνικό και κυπριακό «Όχι» στην απαγόρευση τουριστικής βίζας σε Ρώσους

Ακολουθώντας τη γερμανική γραμμή, Κύπρος και Ελλάδα αντιτάσσονται στην απαγόρευση της βίζας σε Ρώσους τουρίστες στην ΕΕ, απορρίπτοντας σχετικό ουκρανικό αίτημα, γράφει το Politico. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Φινλανδία και οι βαλτικές χώρες υποστήριξαν την απαγόρευση σε όλη την ΕΕ, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν από τους ισχυρότερους πολέμιους της πρότασης, διαχωρίζοντας τις ευθύνες του Βλαντιμίρ Πούτιν από τον ρωσικό λαό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στην Πράγα στα τέλη Αυγούστου.

Η Κύπρος, που φιλοξενεί εκτεταμένη ρωσόφωνη ομογένεια, συντάσσεται με τη στάση του Βερολίνου.

«Θα ήταν απόφαση προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε στο Politico ο Κορνήλιος Κορνηλίου, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Πιστεύουμε στην επαφή των λαών. Ακόμη και σε Τούρκους υπηκόους χορηγούν βίζα οι κυπριακές αρχές, επομένως δεν θεωρούμε ότι ευσταθεί ένα τέτοιο μέτρο για τους Ρώσους».

Η πλειοψηφία των περίπου 50.000 ρωσόφωνων της Κύπρου ζει στη Λεμεσό, πόλη 237.000 κατοίκων. Οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 25% των συνολικών τουριστικών αφίξεων στο νησί πριν από τον πόλεμο.

«Δεν πρέπει να εμποδίσουμε αυτή την κοινότητα να έρχεται σε επαφή με οικογένειες και φίλους», πρόσθεσε ο Κορνηλίου. «Το κύριο όπλο είναι η ευρωπαϊκή ενότητα και οι εταίροι μας θα πρέπει να σέβονται τις ευαισθησίες των άλλων στο θέμα».

Παρά τις ισχυρές διασυνδέσεις με τη Ρωσία, η κυπριακή κυβέρνηση υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ, με βαρύ τίμημα για την τοπική οικονομία.

Αξιωματούχοι στην Κύπρο τονίζουν ότι, παρότι πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας των κυρώσεων, εντούτοις υπάρχει αυξανόμενος αριθμός Ρώσων, Λευκορώσων και Ουκρανών επιχειρηματιών, κυρίως από τον τομέα της πληροφορικής, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν επιχειρήσεις σε Λεμεσό και αλλού. 

Στην Ελλάδα, συνεχίζει το Politico, παρά τα βαθιά ριζωμένα ρωσόφιλα αισθήματα στην κοινωνία, δεδομένων των αιώνιων θρησκευτικών, στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών, η κυβέρνηση της χώρας ήταν από τις πρώτες της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι στέλνει όπλα στο Κίεβο για την καταπολέμηση των εισβολέων.

Ωστόσο, η χώρα επίσης δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει το καθεστώς που αφορά τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί προνομιακό προορισμό καλοκαιρινών διακοπών για Ρώσους.

Η χώρα τον Ιούλιο σημείωσε εντυπωσιακό άλμα 177% στις αεροπορικές αφίξεις από την Τουρκία, σε σύγκριση με το 2019, το έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.  Η δε αύξηση των αφίξεων από Σερβία την ίδια περίοδο άγγιξε το --τηρουμένων των αναλογιών-- αστρονομικό 257%, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι πολλοί απ' αυτούς είναι Ρώσοι πολίτες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές, δεδομένου οι Σέρβοι συνήθως επισκέπτονται την Ελλάδα οδικώς και οι Τούρκοι ακτοπλοϊκώς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία ανά εθνικότητα.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την ιδέα να διατηρηθούν οι τουριστικές βίζες για την προστασία όσων διώκονται.

«Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά χρειάζονται προστασία, που διώκονται στη Ρωσία, που μπορεί ακόμη και να σκοτωθούν, και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουν βοήθεια από τον πολιτισμένο κόσμο», είπε. «Υπάρχουν οι γνωστοί νομικοί μηχανισμοί — μέσω του καθεστώτος του πρόσφυγα, των αιτημάτων ασύλου και άλλων ευκαιριών για βοήθεια και υποστήριξη».

«Αυτό δεν πρέπει να ισχύει για τους υπόλοιπους Ρώσους πολίτες στην Ευρώπη, για τον τουρισμό, την ψυχαγωγία και το επιχειρείν», πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v