Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΔΕΥΕΠ κατά TotalEnergies για καθυστερήσεις στην έρευνα υδρογονανθράκων

H γαλλική εταιρεία φταίει για την καθυστέρηση των σεισμικών ερευνών στην Κρήτη, υποστηρίζει. Τέλη του 2023 εικόνα για τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών. Τα σχέδια για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και την αποθήκευση CO2.

ΕΔΕΥΕΠ κατά TotalEnergies για καθυστερήσεις στην έρευνα υδρογονανθράκων

Στην TotalEnergies αποδίδει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) αποκλειστικές ευθύνες για την καθυστέρηση των σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Δεν έχουμε νέα καθυστέρηση στο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Η καθυστέρηση ήταν δεδομένη, γιατί ο διαχειριστής, που αποχώρησε μετά από τρία χρόνια, δεν έχει κάνει το έργο που έπρεπε να κάνει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ εξέφρασε την άποψη ότι στα τέλη του 2023 θα υπάρχει σαφής εικόνα που θα καθορίσει εάν οι επενδυτές θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στα δύο οικόπεδα της Κρήτης.

Ο κ. Στεφάτος δεν διευκρίνισε αν η εικόνα αυτή θα προέλθει από σεισμικές έρευνες, ούτε τον χρόνο διενέργειάς τους. «Οι ανακοινώσεις για τα σεισμικά θα γίνουν από τους επενδυτές», περιορίστηκε να πει, επισημαίνοντας ότι ο νέος operator, η ExxonMobil, έχει υποβάλει ένα ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα, με δέσμευση να το ολοκληρώσει σε δύο χρόνια.

«Στα τέλη του 2023, θα έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για την εξερεύνηση και τις επόμενες αποφάσεις των επενδυτών. Οι σεισμικές δεν θα μας πουν με απόλυτη βεβαιότητα αν υπάρχει ή όχι φυσικό αέριο. Θα μας πουν ποιες είναι οι πιθανότητες για τον επενδυτή να κάνει γεώτρηση ή όχι. Αυτή θα επιβεβαιώσει την έκταση και την αξία των κοιτασμάτων».

Η ExxonMobil, ως διαχειρίστρια της κοινοπραξίας (με την ΕΛ.ΠΕ.), έχει εξασφαλίσει διετή παράταση της πρώτης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών (σεισμικά) έως τις 9 Οκτωβρίου 2024. Οι έρευνες αυτές παραδοσιακά γίνονται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, για να μη διαταραχθεί ο πολλαπλασιασμός των θαλάσσιων θηλαστικών.

Στις 5 Οκτωβρίου έχει οριστεί να συζητηθεί στο ΣτΕ, μετά από τέσσερις αναβολές, η υπόθεση της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων και η οποία έχει μπλοκάρει από το 2019 κάθε ανάλογη προσπάθεια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς με σφαιρική γνώση των γεγονότων. Ερωτηθείς για το θέμα αυτό και το ενδεχόμενο να επηρεάσει τις αποφάσεις των επενδυτών, ο κ. Στεφάτος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει προσδοκία, στην περίπτωση που συζητηθεί η υπόθεση τον Οκτώβριο, να προκύψει θετική απόφαση υπέρ του δημοσίου. «Επειδή έχουμε μελετήσει την υπόθεση», είπε, «δεν κρίνουμε ότι οι νομικοτεχνικές λεπτομέρειες είναι τόσο σημαντικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτροπή από το πρόγραμμα που έχουμε».

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο των δεσμεύσεων των επενδυτών στα υπόλοιπα οικόπεδα για υδρογονάνθρακες, με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο από τον Πρωθυπουργό, ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε την ανάγκη «να επιτρέψουμε να δοθεί χρόνος στους επενδυτές και να επανέλθουμε αργότερα πιο συγκεκριμένα». Ο ίδιος, πάντως, έκανε γνωστό ότι η ΕΔΕΥΕΠ έχει σε εξέλιξη συνομιλίες με ξένους επενδυτές για τη δυνητική συμμετοχή τους σε υφιστάμενα οικόπεδα. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνομιλίες για να ανακοινωθούν.

Ενίσχυση δραστηριοτήτων

Η ΕΔΕΥΕΠ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου της, έχει αναλάβει επιπλέον δραστηριότητες που σχετίζονται με την αποθήκευση φυσικού αερίου, τη διαχείριση άνθρακα/GHG, καθώς και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Το πρώτο έργο για την υπόγεια αποθήκευση CO2 που μελετά η ΕΔΕΥΕΠ είναι στον Πρίνο, έχει μάλιστα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η εταιρεία προσβλέπει στην εμπειρία της Νορβηγίας, ενώ συνεργάζεται με την KPMG για την έκδοση σχετικού white paper. Ένα δεύτερο, πιθανό, παρόμοιο έργο έχει εντοπιστεί στα Γρεβενά. Ο κ. Στεφάτος ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση αξιολογούνται οι γεωλογικοί σχηματισμοί της περιοχής κι αν μπορούν να κρατήσουν CO2.

Για τα υπεράκτια αιολικά, ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ έκανε γνωστό ότι στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα στόχων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Η εταιρεία έχει αναλάβει την επιλογή χώρων οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και τη διαχείριση των δικαιωμάτων έρευνας. Προς τούτο, έχει ξεκινήσει συναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, το ενδιαφέρον των οποίων χαρακτηρίζεται «πολύ μεγάλο». «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε την αγορά», τόνισε ο κ. Στεφάτος, αναφέροντας ότι έχουν αξιολογηθεί περιοχές, από τις οποίες έχουν αποκλειστεί ευαίσθητες περιοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό, την αλιεία και τη ναυσιπλοΐα. Ο ίδιος δεν απέκλεισε και την προοπτική να υπάρξει συνδυασμός ενεργειακών δυνητικών έργων, όπως για παράδειγμα τα υπεράκτια με το υδρογόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ τo 2022 προβλέπεται να είναι αυξημένος κατά 62% σε σχέση με το 2020. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας από 1 εκατ. ευρώ το 2020, ανέρχονται σε 15,5 εκατ. ευρώ σήμερα. Μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις, το μετοχικό της κεφάλαιο από 6 εκατ. ευρώ το 2020, διαμορφώνεται το 2022 σε 12 εκατ. ευρώ. Το 2021 η εταιρεία είχε EBITDA 3.755.780 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v