Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΝΟ: Να αποσυρθεί ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου

Σε αντίθετη περίπτωση η ομοσπονδία των εργαζομένων στα καράβια προειδοποιεί ότι θα προβεί σε δυναμική συνδικαλιστική παρέμβαση. Οι νέες διατάξεις του αναμορφωθέντος ΚΙΝΔ είναι προς όφελος της εργοδοτικής πλευράς, αναφέρει ανακοίνωση.

ΠΝΟ: Να αποσυρθεί ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου

Την απόσυρση του αναμορφωθέντος Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και τη μη κατάθεσή του στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ζητεί από το υπουργείο Ναυτιλίας η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προβεί σε δυναμική συνδικαλιστική παρέμβαση. Σημειώνεται ότι ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου ΚΙΝΔ αποτελεί το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει τις έννομες ναυτικές σχέσεις ιδιωτικού χαρακτήρα.

Το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών με σημερινή ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον «ανεξήγητο αποκλεισμό» του από τη διαδικασία για την αναμόρφωση και τροποποίηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), ενώ χαρακτηρίζει «αποσπασματικές» τις αναδιαμορφωμένες διατάξεις.

Προσθέτει εξάλλου ότι αυτές έγιναν με αποκλειστική επιλογή των παραγόντων του Υπουργείου Ναυτιλίας, με την υποσημείωση η ΠΝΟ να αποστείλει τις απόψεις της για τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) προκειμένου η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο της.

Το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός της ΠΝΟ δεν έγινε τυχαία, καθώς όπως αποδεικνύεται από τις «αναμορφωμένες» διατάξεις έχουν διαφορετικό περιεχόμενο, καθώς απαλείφθηκαν όλες οι ειδικές διατάξεις του ΚΙΝΔ περί πλοιάρχου και πληρώματος (άρθρα 37-52 και 53-83).

Αντικαταστάθηκαν στην ουσία με τα όσα περιληπτικά και κατώτερα ορίζονται στην Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC) προς όφελος της εργοδοτικής πλευράς και μόνο.

Η ΠΝΟ ζητά για το θέμα άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου το ναυτεργατικό σωματείο των ναυτικών να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις και τις αντιρρήσεις του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v