Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακάλυπτες οι μισές ανάγκες σε αίμα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»

Μειώνονται οι αποστολές αίματος από την Ελβετία προς τη χώρα μας. Πότε αναμένεται να γίνει συνάντηση στο υπουργείο Υγείας.

Ακάλυπτες οι μισές ανάγκες σε αίμα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»

Με το σταγονόμετρο μαζεύεται το αίμα που χρειάζεται ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας , το Παίδων Αγ. Σοφία.  Το οποίο εξυπηρετεί 800 περίπου ενήλικες πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία ενώ έχει και τις δικές του ανάγκες ως το μεγαλύτερο νοσοκομείο παίδων της χώρας .

"Το πρώτο εξάμηνο θέλαμε 30.000 μονάδες αίματος για να καλύψουμε τις ανάγκες μας στο νοσοκομείο και συγκεντρώθηκαν 18.594 μονάδες, αναφέρει επιστολή που προώθησε η διοίκηση του νοσοκομείου Αγ. Σοφία στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ (την οποία και έχουμε στη διάθεσή μας).

Σύμφωνα λοιπόν με την επιστολή το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι αιμοληψίες - εντός και εκτός του νοσοκομείου - ήταν 6.883 μονάδες, το ΕΚΕΑ παρέδωσε 681 μονάδες, τα άλλα νοσοκομεία 1.430 μονάδες και οι εισαγωγές από την Ελβετία ανήλθαν σε 9.600 μονάδες αίματος.

Μέχρι στιγμής αναφέρει η επιστολή έχουν σταλεί από την Ελβετία 750 μονάδες αίματος λιγότερες από το αναμενόμενο, εκ των οποίων οι 300 μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες.  Το σύνολο που συγκεντρώθηκε ήταν 18.594 μονάδες αίματος με τις ανάγκες του νοσοκομείου το πρώτο εξάμηνο να φτάνουν τις 30.000 μονάδες.

Τι συνέβη το 2021

To 2021, το Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" συγκέντρωσε με αιμοληψίες εντός και εκτός του Νοσοκομείου 13.342 μονάδες αιμοληψίας. Το ΕΚΕΑ το ίδιο χρονικό διάστημα έδωσε 1.296 μονάδες. Κατά μέσο όρο το Νοσοκομείο ζητεί από το ΕΚΕΑ, 60 μπνάδες και παίρνει 5-6 την ημέρα. Οσον αφορά τα άλλα νοσοκομεία δίνουν 4.000 μονάδες (αφορά σε καλύψεις για όλους τους ασθενείς του Νοσοκομείου Παίδων ¨Η Αγία Σοφία). Σχετικά με την Ελβετία, παρέδωσε το 2021 στο νοσοκομείο 19.909 μονάδες, αντί για 21.000. Το σύνολο με βάση όλα τα παραπάνω ανέρχεται σε 38.547 μονάδες αίματος, όταν οι ετήσιες ανάγκες του νοσοκομείου φτάνουν τις 60.000.

Oπως αναφέρεται στην επιστολή "συχνά οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία μεταγγίζονται με μία μονάδα αίματος. Το τελευταίο ενάμιση χρόνο το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο λόγω της πανδημίας η οποία περιόρισε την προέλευση αιμοδοτών, αλλά κυρίως λόγω της επαναλαμβανόμενης μείωση στις αποστολές αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό που άγγιξε και το 40% τις τελευταίες εβδομάδες καθώς και η πολύ μικρή καθημερινή συνεισφορά του.

"Λαμβάνοντας υπόψης τις συνολικές μας ανάγκες σε αίμα και τις ποσότητες που έχουμε στη διάθεσή μας είναι εμφανές το πρόβλημα που προκύπτει στον αριθμό των ποσοτήτων αίματος που λαμβάνουν οι πάσχοντες δεδομένου ότι πρέπει να καλύπτονται και οι ανάγκες των παιδιατρικών μας ασθενών (ογκολογικών και μη).

Μεγάλη διαφορά

"Παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας - σύμφωνα μάλιστα και με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 1ης ΥΠΕ Αττικής για την περίοδο Απρίλιος - Ιούλιος 2022, το νοσοκομείο συγκέντρωσε από εξορμήσεις το μεγαλύτερο αριθμό μονάδων αίματος που ανέρχεται στις 4.285 με μεγάλη διαφορά έναντι άλλων νοσοκομείων της Αττικής - το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται με αποτέλεσμα πολλές φορές τη ταλαιπωρία των πασχόντων.

"Πρωταρχικός σκοπός όλων μας είναι η εξεύρεση των βέλτιστων δυνατών λύσεων αφενός για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και την αποφυγής της ταλαιπωρίας των ασθενών. Πρόταση των συλλόγων των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία είναι να προγραμματιστεί μια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας "

Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας έκανε πρόταση συνάντησης με το Σύλλογο Πασχόντων με μεσογειακή αναιμία για αύριο, αλλά τελικά δεν έγινε δεκτή θεωρώντας οι εμπλεκόμενοι από την πλευρά του νοσοκομείου ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις είναι εκρηκτική και πρέπει όλοι οι επιστημονικό προσωπικό, γιατροί, ο Σύλλογος αλλά και το ΕΚΕΑ να παρευρίσκονται σε αυτή.

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v