Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Κλειδώνει όριο παραμονής στην προστασία της καθολικής υπηρεσίας

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τους προμηθευτές ρεύματος. Ποιο είναι το σχέδιο για τους καταναλωτές που βρίσκονται στην «καθολική υπηρεσία». Προβλέπεται... μάχη για τους όρους αλλαγής παρόχου.

Ρεύμα: Κλειδώνει όριο παραμονής στην προστασία της καθολικής υπηρεσίας

Μία συμφωνία και μία… μάχη περιλαμβάνει το μενού της σημερινής τηλεδιάσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρωτοβουλία της σύσκεψης, στις 11 το πρωί, ανήκει στο ΥΠΕΝ. Στην πρόσκληση που στάλθηκε στους παρόχους περιλαμβάνονται δύο θέματα που αφορούν σε συζήτηση και προτάσεις για την τροποποίηση δύο άρθρων του Κώδικα Προμήθειας: του 42 και του 44, για τους όρους της αλλαγής προμηθευτή μετά από καταγγελία της σύμβασης και την Καθολική Υπηρεσία.

• Η συμφωνία: Το ΥΠΕΝ συναινεί με τη θέσπιση ανώτατου χρόνου παραμονής του καταναλωτή στην Καθολική Υπηρεσία, αναγνωρίζοντας έτσι τα προβλήματα που έχουν λάβει παθολογικό χαρακτήρα από κακοπληρωτές, οι οποίοι οχυρώνονται μέσα στο καθεστώς αυτό.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, δεν ισχύει στη χώρα μας χρονικό όριο για την ένταξη ενός καταναλωτή στην Καθολική Υπηρεσία. Γνωρίζοντας, έτσι, ότι δεν αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο «έξωσης», ένα σημαντικό κομμάτι καταναλωτών εκμεταλλεύεται προς όφελός του τα προνόμια του καθεστώτος αυτού και απολαμβάνει «τζάμπα ρεύμα». Η θέσπιση συγκεκριμένου χρόνου παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία ήταν χρόνιο αίτημα των προμηθευτών που την παρέχουν υποχρεωτικά, ήτοι, τη ΔΕΗ, την Protergia, την Elpedison, την ΗΡΩΝ και την NRG. Συνεπώς, αναμένεται η πρόταση του ΥΠΕΝ να γίνει αποδεκτή μετ’ επαίνων και… ανακούφισης.

• Η μάχη: Το κρίσιμο θέμα της σύσκεψης είναι οι όροι της αλλαγής προμηθευτή. Τόσο οι προμηθευτές όσο και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) έχουν ενημερώσει το υπουργείο για τους κινδύνους που συνεπάγεται ο «ενεργειακός τουρισμός» μετά την αλλαγή της τιμολόγησης της προμήθειας από τον Αύγουστο και τη δυνατότητα κάθε καταναλωτής να αλλάζει πάροχο ανά μήνα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει εξοφλήσει τις οφειλές του στον προηγούμενο.

Ο Κώστας Σκρέκας έως και πρότινος εμφανιζόταν να είναι κάθετος σε ό,τι αφορά την επιβολή φραγμών στις μετακινήσεις καταναλωτών. Σε δηλώσεις του διαβεβαίωνε ότι μπορούν να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς προμήθειας αυτή τη στιγμή είναι οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Με το επιχείρημα ότι η κατάσταση αυτή δυναμιτίζει την ίδια την αγορά, οι πάροχοι στο σύνολό τους ζητούν να μπουν στο switching, προτείνοντας, μάλιστα, και διάφορες λύσεις. Όπως, για παράδειγμα, ένα είδος ενεργειακού Τειρεσία, που πρότεινε ο ΕΣΠΕΝ. Η ΡΑΕ από την πλευρά της είχε εισηγηθεί το σύστημα Debt Flagging, που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Δηλαδή, οι καταναλωτές που χρωστάνε θα επισημαίνονται από τους παρόχους με κόκκινη ένδειξη και οι συνεπείς με πράσινη. Οι πρώτοι, εφόσον δεν έχουν πληρώσει δύο λογαριασμούς και δεν έχουν κάνει διακανονισμό, θα στερούνται το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Στην πρόσκληση που έστειλε το ΥΠΕΝ για το θέμα αυτό το υπουργείο θέτει γενικά ως αντικείμενο συζήτησης «τους όρους εξόφλησης ή και διακανονισμού τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών του πελάτη προς τον παλιό προμηθευτή». Με άλλα λόγια, επιλέγει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις τελικές προθέσεις του. Όμως, θα ακούσει τους παρόχους, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα κάνει αποδεκτές όλες τις προτάσεις τους. Το τι θα αποφασίσει, υπό αυτή τη συγκυρία, με την αντικειμενική αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, είναι ένα ζητούμενο.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν από το ΥΠΕΝ ο Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. Να σημειωθεί ότι τον τελικό λόγο για τις οποιεσδήποτε αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας διατηρεί το ΥΠΕΝ, παρά τις προσπάθειες της ΡΑΕ να περάσει στην Αρχή κι αυτή η αρμοδιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v