Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαφόν κέρδους σε καυσόξυλα και πέλετ

Με την τροπολογία, οι έμποροι στερεών καυσίμων δεν θα μπορούν να έχουν περιθώριο μικτού κέρδους μεγαλύτερο από αυτό που είχαν πριν την 1η Νοεμβρίου 2021. Η ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης.

Πλαφόν κέρδους σε καυσόξυλα και πέλετ

Πλαφόν κέρδους σε στερεά καύσιμα τα οποία προορίζονται για τη θέρμανση εσωτερικών χώρων επιβάλλει η κυβέρνηση, με τροπολογία η οποία κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα.

Με την τροπολογία, οι έμποροι στερεών καυσίμων δεν θα μπορούν να έχουν περιθώριο μικτού κέρδους μεγαλύτερο από αυτό που είχαν πριν την 1η Νοεμβρίου 2021.

Σε μια προσπάθεια να καταστείλει φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων, το Υπουργείο Ανάπτυξης επιβάλλει στους εμπόρους καυσόξυλων, pellet κ.λπ. να προβούν σε δήλωση των αποθεμάτων τους, με την ψευδή ή ανακριβή δήλωση να επισύρει πρόστιμα τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 100.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης

Διοικητικά μέτρα για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά της καύσιμης ξυλείας που προορίζεται για τη θέρμανση των καταναλωτών και συγκεκριμένα ανώτατο όριο (πλαφόν) στο περιθώριο μικτού κέρδους των επιχειρήσεων και παρακολούθηση των αποθεμάτων, προβλέπονται σε τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, τίθεται ανώτατο όριο (πλαφόν) στο περιθώριο μικτού κέρδους των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της διακίνησης και πώλησης στερεών καυσίμων, και ιδίως καύσιμης ξυλείας, που προορίζονται για τη θέρμανση των καταναλωτών. Το ανώτατο επιτρεπτό περιθώριο μικτού κέρδους για κάθε επιχείρηση είναι το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους με το οποίο η επιχείρηση λειτουργούσε κατά το χρονικό διάστημα πριν από την 1.11.2021 οπότε και η ζήτηση για καύσιμη ξυλεία ήταν αντίστοιχα υψηλή ενώ παράλληλα δεν είχε ακόμα ξεσπάσει η γεωπολιτική κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, θεσπίζεται το μέτρο της παρακολούθησης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος προκειμένου, αφ’ενός, η Πολιτεία να έχει άμεση εποπτεία επί των διαθέσιμων στην αγορά ποσοτήτων ξυλείας που προορίζεται για καύση, αφετέρου, να είναι δυνατός ο άμεσος εντοπισμός των επιχειρήσεων που επιλέγουν να διακρατούν υψηλά αποθέματα ξυλείας, χωρίς να τα διοχετεύουν στην αγορά, προκειμένου να επωφεληθούν από πιθανή αύξηση των τιμών που θα προκληθεί είτε ως αποτέλεσμα φημολογίας είτε ως αποτέλεσμα δόλιας δημιουργίας τεχνητών ελλείψεων.

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:
- κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στον βαθμό που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς
- και διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000-100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v