Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ.Γκάγκα από Θεσσαλονίκη: Νέα προκήρυξη για αναισθησιολόγους  

Η προκήρυξη βγαίνει «αύριο – μεθαύριο» και θα αφορά όλη την Ελλάδα. Αίτημα στην υπουργό Παιδείας για πέντε θέσεις ΔΕΠ αναισθησιολόγων, βοηθά ο ιδιωτικός τομέας.

Μ.Γκάγκα από Θεσσαλονίκη: Νέα προκήρυξη για αναισθησιολόγους

Νέα προκήρυξη θέσεων αναισθησιολόγων βγάζει στον «αέρα» τις επόμενες μέρες το υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε την Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη η Μίνα Γκάγκα. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, που βρέθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο για τα εγκαίνια της νέας αιμοδυναμικής μονάδας, έκανε γνωστό, επίσης, πως έχει κατατεθεί αίτημα στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για πέντε θέσεις ΔΕΠ αναισθησιολόγων, που προορίζονται για το υπό δημιουργία Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αλλά θα υπηρετήσουν στο Ιπποκράτειο μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Τέλος, ανέφερε πως ο ιδιωτικός τομέας θα συνδράμει, καλύπτοντας εφημερίες αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο.

«Προσπαθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε το Ιπποκράτειο κυρίως που έχει το μεγαλύτερο θέμα, αλλά και όλα τα νοσοκομεία στην περιοχή, γιατί υπάρχουν κι άλλα», είπε, επαναλαμβάνοντας πως η συγκεκριμένη ειδικότητα παρουσιάζει μια διαχρονική έλλειψη. «Εχουν μπει τώρα πολλοί περισσότεροι ειδικευόμενοι γιατί δώσαμε κίνητρα, αλλά η αναισθησιολογία είναι μια ειδικότητα που η εκπαίδευση κρατάει πέντε χρόνια, κι αφού κάνεις αυτά τα πέντε χρόνια δίνεις εξετάσεις ειδικότητας. Άρα δεν μπορούμε να έχουμε άλλους αναισθησιολόγους από αυτούς που ήδη έχουμε, παρά λίγους κάθε χρόνο μέχρι να φτάσουμε να τελειώσουν αυτά τα παιδιά που μπήκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο – δύο», σημείωσε.

Ανέφερε πως έπειτα από συνεννόηση με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νικόλαο Παπαϊωάννου, έχει σταλεί αίτημα στην υπουργό Παιδείας για πέντε πανεπιστημιακές θέσεις αναισθησιολόγων. «Θα δοθούν για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο που είναι συμβατική υποχρέωση, αλλά μέχρι να λειτουργήσει το νοσοκομείο, το 2025, οι θέσεις αυτές θα είναι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο», διευκρίνισε.

Η αναπληρώτρια υπουργός, αφού έκανε αναφορά σε προηγούμενες προκηρύξεις που δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, ανακοίνωσε νέα προκήρυξη για όλη τη χώρα. «Ξαναπροκηρύσσουμε τώρα θέσεις, θα βγει η προκήρυξη αύριο – μεθαύριο, οπότε η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα για θέσεις αναισθησιολόγων παντού, όπου μας χρειάζονται», είπε, ενώ έκανε αναφορά και στην συνδρομή του ιδιωτικού τομέα: «Είχαμε μια συνάντηση πριν από λίγες μέρες, ζητήσαμε από κάθε κλινική 8 εφημερίες το μήνα για το Ιπποκράτειο και μας τις δίνουν. Οπότε είναι και αυτό ένα προϊόν συνεργασίας που είναι σημαντικό».

Νέα αιμοδυναμική μονάδα

Η αναπληρώτρια υπουργός εγκαινίασε τη νέα αιμοδυναμική μονάδα του Ιπποκράτειου, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που δημιουργήθηκε με δωρεά ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με κρατική χρηματοδότηση 1,3 εκατομμυρίου ευρώ.

«Είναι state-of-the-art, το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Είναι ένα καλά λειτουργικό τμήμα, έχει τρεις αίθουσες για επεμβατικά, είναι δίπλα στην καρδιολογική μονάδα και δίπλα στην καρδιολογική κλινική. Είναι ένα απόλυτα σύγχρονο τμήμα που πληροί όλες τις προδιαγραφές, μέχρι την αντισηψία που χρειάζεται το άσηπτο χειρουργείο, για να μπορείς να ανοίξεις τον άρρωστο, αν χρειαστεί», δήλωσε για τη μονάδα, που εγκαινιάστηκε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς για να παράσχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε καρδιολογικούς ασθενείς.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Γ Καρδιολογικής Κλινικής, Βασίλης Βασιλικός, έκανε λόγο για ένα έργο ζωής, καθώς με τη νέα μονάδα και τις αίθουσες που φιλοξενούν τις αναίμακτες κλινικές το Ιπποκράτειο δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Κατά την προσέλευσή της στο Ιπποκράτειο, η κ.Γκάγκα δέχτηκε αποδοκιμασίες από έναν αριθμό υγειονομικών σε αναστολή που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v