Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η KPMG «σκανάρει» ψηφιακές εφαρμογές στο Gov.gr

Ανάδοχος για την εκπόνηση μελέτης που θα αφορά στην επέκταση της λειτουργικότητας συγκεκριμένου αριθμού υφιστάμενων ψηφιακών εφαρμογών που απευθύνονται στους πολίτες, καθώς και για την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειάς τους.

Η KPMG «σκανάρει» ψηφιακές εφαρμογές στο Gov.gr

Οι ψηφιακές εφαρμογές που άλλαξαν τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιούργησαν νέα δεδομένα για το «ψηφιακό αύριο» της χώρας μας. Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι οι εφαρμογές αυτές να αυξηθούν και σε άλλους τομείς ενώ παράλληλα να εξασφαλιστεί η ασφάλεια που παρέχουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚτΠ προχώρησε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε διαγωνισμό για το έργο: «Μελέτη για την επέκταση της λειτουργικότητας και αναβάθμιση της ασφάλειας των ψηφιακών εφαρμογών», στον οποίο επικράτησε η KPMG. Ο προϋπολογισμός φτάνει τις 470 χιλιάδες ευρώ.

Υφιστάμενη κατάσταση - Αναγκαιότητα υλοποίησης 

Οπως σημειώνεται, η πρόσφατη πανδημία (Covid-19) δημιούργησε επείγουσες συνθήκες ανάληψης δράσεων και ενεργειών για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και λειτούργησε καταλυτικά στην υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών (μέσω της λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr), με τους πολίτες να ανταποκρίνονται θετικά και να αυξάνεται σημαντικά η εμπιστοσύνη τους προς το κράτος.

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, η Δημόσια Διοίκηση έδρασε με βάση ουσιαστικές προτεραιότητες. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά με τη συνεχή βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών, την ανάπτυξη της λειτουργικότητάς τους γύρω από καθολικά υποστηρικτικές υπηρεσίες με στόχο τη συνεργασία αξιόπιστων και ασφαλών εφαρμογών που καλύπτουν πολλούς τομείς, αναβαθμίζοντας το επίπεδο παροχών προς τους πολίτες.

Το έργο στοχεύει στον εντοπισμό και στη μελέτη ευκαιριών περαιτέρω αξιοποίησης ή/ και επέκτασης των επιτυχημένων εφαρμογών με νέες λειτουργικότητες ή/ και επαναχρησιμοποίησή τους σε άλλες περιοχές, καθώς και στην αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας και τη θωράκιση των εφαρμογών αυτών.

Αντικείμενο της σύμβασης 

Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού, αντικείμενο του Έργου είναι η εκπόνηση μελέτης για την επέκταση της λειτουργικότητας συγκεκριμένου αριθμού υφιστάμενων ψηφιακών εφαρμογών (έως 8) που απευθύνονται στους πολίτες, καθώς και για την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειάς τους. Οι προς μελέτη εφαρμογές θα επιλεχθούν από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον Ανάδοχο κατόπιν αξιολόγησης της κρισιμότητας και του βαθμού αξιοποίησής τους από τους πολίτες.

Η παραπάνω μελέτη θα συμβάλει στη συνεχή βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω των εφαρμογών που θα επιλεχθούν, θα βοηθήσει στον εντοπισμό εναλλακτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ παράλληλα θα αυξήσει και τον βαθμό εμπιστοσύνης σε αυτές ως προς το επίπεδο ασφάλειάς τους και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Για τη διενέργεια της μελέτης, θα εντοπιστούν αρχικά οι υποψήφιες προς αξιολόγηση εφαρμογές, αναλύοντας μεταξύ άλλων και ποσοτικά δεδομένα, οι οποίες στη συνέχεια θα μελετηθούν περαιτέρω ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός που μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και το επίπεδο ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Το έργο θα ολοκληρωθεί από τον Ανάδοχο εντός έξι μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης και σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v