Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντάξεις: €830 εκατ. «κοστίζουν» οι αυξήσεις του 2023

Πόσα θα διατεθούν το 2022 από τον προϋπολογισμό για συντάξεις και έκτακτες επιδοτήσεις. Πώς η εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων αύξησε τη δαπάνη. Ενας στους δύο συνταξιούχους με κύρια απολαβή έως €700 μεικτά.

Συντάξεις: €830 εκατ. «κοστίζουν» οι αυξήσεις του 2023

Στα 830 εκατ. ευρώ κοστολογεί τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023. Πρόκειται για το 2,6% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης των Ταμείων, στην οποία βέβαια συμπεριλαμβάνονται δαπάνες για κύρια, επικουρική ασφάλιση, εφάπαξ παροχές αλλά και μερίσματα.

Παράλληλα, βέβαια, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω ο ρυθμός έκδοσης των νέων συντάξεων, με αποτέλεσμα η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη να αυξάνεται κατά 1,27 δισ. ευρώ. Ήδη, εντός του 2022, υπήρξε αύξηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 478 εκατ. ευρώ, λόγω της καταβολής κύριων συντάξεων μετά την επιτάχυνση του ρυθμού εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Αντίθετα, για το νέο έτος, παρατηρείται μείωση κατά 390 εκατ. ευρώ, ως προς τις έκτακτες επιδοτήσεις που δόθηκαν το 2022, αρχικά λόγω κορωνοϊού και στη συνέχεια λόγω ενεργειακής κρίσης.

Η ολοκλήρωση καταβολής των αναδρομικών ποσών στους κληρονόμους των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οδηγεί επίσης σε μείωση κατά 136 εκατ. ευρώ της δαπάνης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για μεταβιβάσεις προς τρίτους.

Να σημειωθεί ότι το 2022 υπήρξε σημαντική αύξηση των τρεχουσών και λοιπών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων κατά 1,276 δισ. ευρώ, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό, το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Πιο συγκεκριμένα, εντός του 2022 υπήρξαν ή θα υπάρξουν:

  • έκτακτες μεταβιβάσεις συνολικού ύψους 816 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, στον ΟΠΕΚΑ και στη ΔΥΠΑ για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών λόγω υψηλού πληθωρισμού (χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, δικαιούχοι επιδομάτων ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και επιδόματος παιδιού, μακροχρόνια άνεργοι),
  • αύξηση κατά 124 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ κυρίως για δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19,
  • μεταβίβαση ύψους 30 εκατ. ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ για την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή λόγω Covid-19 και
  • μεταβιβάσεις ύψους 314 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ προς τη ΔΥΠΑ για την υλοποίηση δράσεων μεταρρύθμισης των πολιτικών απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.

Πολύ χαμηλές συντάξεις

Παρ’ όλα αυτά βέβαια, όπως επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ, με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Ήλιος, για τον Σεπτέμβριο, το 44,9% των συνταξιούχων ή 1.106.341 άτομα λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ μεικτά (658 ευρώ καθαρά). Την ίδια στιγμή, 908.125 συνταξιούχοι (36,82%) λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 600 ευρώ μεικτά (564 ευρώ καθαρά), ενώ 26,56% των συνταξιούχων ή 655.195 άτομα, λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ μεικτά, ή 470 ευρώ καθαρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v