Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Σαουδάραβες ανοίγουν το παιχνίδι στις ελληνικές τράπεζες

Το επίσημο ενδιαφέρον του sovereign fund της Σαουδικής Αραβίας και η κινητοποίηση ξένων επενδυτών για τα ποσοστά του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι αποτιμήσεις και τα ρίσκα.

Οι Σαουδάραβες ανοίγουν το παιχνίδι στις ελληνικές τράπεζες

Η επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες σε συνδυασμό με τη συμφωνία αποκλειστικών συζητήσεων έως την 30ή Νοεμβρίου 2022 με το Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας, με αντικείμενο την πώληση (που όμως δεν θα γίνει απευθείας αλλά μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας) του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, έχει ανοίξει την όρεξη κι άλλων επενδυτών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Είναι γεγονός ότι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί εντέλει τον εν δυνάμει πωλητή, έχουν φθάσει αρκετά αιτήματα από ξένους επενδυτές, με στόχο την απόκτηση των assets του Ταμείου, που δεν είναι άλλα από τις μετοχές των τραπεζών.

Σήμερα, το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank. Προφανώς και το πρωτόλειο ενδιαφέρον (σ.σ. πλην αυτού του PIF που αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης) εστιάζεται στα πακέτα της Εθνικής και της Πειραιώς, καθώς τα ποσοστά ελέγχου από την πλευρά του Ταμείου είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τις άλλες δύο τράπεζες.

Ελκυστικές αλλά…

Η πρώτη αλλά με ρεαλιστικό υπόβαθρο ανάγνωση της έντασης του ενδιαφέροντος είναι, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, οι χαμηλές αποτιμήσεις σε συνδυασμό με τις υποσχόμενες αποδόσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν καταφέρει να εξυγιάνουν σε μεγάλο βαθμό τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και, πέραν της ενεργειακής κρίσης, έχουν μπροστά τους αναπτυξιακές προοπτικές.

Εξάλλου, τα σχέδια αποεπένδυσης του δημοσίου δεν είναι τωρινά. Πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Tράπεζας Πειραιώς και της Αlpha Bank, η κυβερνητική στρατηγική προέβλεπε (σ.σ. σε συνεργασία με τις διοικήσεις της Εθνικής και της Πειραιώς) την περαιτέρω μείωση των ποσοστών του δημοσίου (σ.σ. δηλαδή του ΤΧΣ) στις δύο τράπεζες, μέσω όμως placement στο χρηματιστήριο.

Οι τωρινές χρηματιστηριακές συνθήκες, με τις αποτιμήσεις να έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, δεν αφήνουν περιθώρια για placement. Στην περίπτωση της Εθνικής και του PIF, το σχέδιο προβλέπει διαγωνιστική διαδικασία και όπως εξηγούν στο Euro2day.gr στελέχη από τις εμπλεκόμενες στη διαδικασία πλευρές, όλα θα κριθούν στο τίμημα. Κι αυτό διότι το Ταμείο έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα προχωρήσει σε καμία πράξη, αν το τίμημα δεν είναι «δίκαιο και εύλογο».

Οι άλλοι πόλοι

Το ενδιαφέρον του sovereign fund της Σαουδικής Αραβίας εκ των πραγμάτων ερεθίζει και άλλους επενδυτές, ξένους που δραστηριοποιούνται ή όχι στην Ελλάδα αλλά και Έλληνες από εύρωστους επιχειρηματικούς κλάδους που διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια και μετά από 10 χρόνια κρίσης βλέπουν εκ νέου προοπτικές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Εξάλλου, η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ (σ.σ. με τις ευλογίες της κυβέρνησης) από τις τράπεζες έχει ως κύριο συστατικό την προσέλκυση long term επενδυτών, στο πλαίσιο της νέας σελίδας που έχει ανοίξει τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα.

Η όλη διαδικασία της αποεπένδυσης δεν είναι αυτόματη και, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με το προφίλ των επενδυτών που θα εμφανιστούν. Εξάλλου, ο προσληφθείς σύμβουλος από το ΤΧΣ, η Rothschild, έχει πάρει το mandate να έχει έτοιμη την έκθεση/μελέτη μέχρι τα τέλη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v