Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στην ασφαλιστική παραγωγή βάζουν πληθωρισμός-επιτόκια

Δεύτερος συνεχόμενος μήνας πτώσης για την παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών. Η απόκλιση με την πορεία του ΑΕΠ και ο «μεγάλος ασθενής» της φετινής χρονιάς.

Φρένο στην ασφαλιστική παραγωγή βάζουν πληθωρισμός-επιτόκια

Ο συνδυασμός του υψηλού πληθωρισμού που ψαλιδίζει το διαθέσιμο εισόδημα πολλών νοικοκυριών και των ανοδικών επιτοκίων που ρίχνουν τις διεθνείς τιμές των μετοχών και των ομολόγων βάζει φρένο στην ασφαλιστική παραγωγή, η οποία υποχρεώθηκε τον Σεπτέμβριο σε πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Ειδικότερα, η εγχώρια παραγωγή από το +0,9% που «έτρεχε» στο πρώτο επτάμηνο, έκλεισε στο οκτάμηνο με +0,7% και στο εννεάμηνο με +0,3%, καθώς ο Αύγουστος εμφάνισε πτώση 0,9% και ο Σεπτέμβριος 2,5%.

Ο «μεγάλος ασθενής» της φετινής χρονιάς είναι τα επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα του κλάδου ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, τα οποία ενώ κατά την προηγούμενη διετία σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, στο φετινό εννεάμηνο έκλεισαν στο -0,9% έναντι του +5,2% στο επτάμηνο και του +15,8% στο πρώτο φετινό τρίμηνο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στην άνοδο των επιτοκίων και τον συνεπακόλουθο επηρεασμό των αποδόσεων των συγκεκριμένων unit-linked προϊόντων, λόγω της πτώσης των τιμών των μετοχών, των ομολόγων και των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές.

Σε ότι αφορά τους γενικούς κλάδους, η φετινή αύξηση της παραγωγής (+5,3% στο εννεάμηνο) υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης ανόδου του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος υγείας συνεχίζει να «τρέχει» με διψήφιο growth και παρά το ότι οι καλύψεις οχημάτων σταμάτησαν για πρώτη φορά φέτος μετά από πολλά χρόνια να καταγράφουν πτώση.

Επίσης, η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά κατά τους τελευταίους μήνες δείχνει σημάδια σαφούς επιβράδυνσης, καθώς η παραγωγή των γενικών κλάδων από το +7,4% του πρώτου εξαμήνου, υποχώρησε στο +6,8% στο επτάμηνο, στο +5,7% στο οκτάμηνο και στο +5,3% στο εννεάμηνο του 2022. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται ως ένα βαθμό στις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει στα οικονομικά στοιχεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να δούμε κάποια ουσιαστική αλλαγή εικόνας κατά τους προσεχείς μήνες, καθώς η ζήτηση για επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα εμφανίζεται «μουδιασμένη», ενώ παράλληλα κάποια νοικοκυριά δείχνουν διστακτικά να ασφαλιστούν λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που κρύβει ο φετινός χειμώνας. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, κάποια άνοδος αναμένεται στην παραγωγή του κλάδου οχημάτων, λόγω της αύξησης που παρατηρήθηκε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στα τιμολόγια αρκετών ασφαλιστικών εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v