Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες προτάσεις στους αποταμιευτές από τις ασφαλιστικές εταιρείες

Σε μια έντονα πληθωριστική εποχή η ιδιωτική ασφάλιση έρχεται να καλύψει το κενό που προκύπτει μέσα από τα προγράμματα περιοδικών και έκτακτων καταβολών τύπου unit linked, υποστηρίζουν στην αγορά.

Νέες προτάσεις στους αποταμιευτές από τις ασφαλιστικές εταιρείες

Με νέες επιλογές και εντονότερες προωθητικές ενέργειες, οι ασφαλιστικές εταιρείες επιχειρούν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή των αποταμιευτικών προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, κόντρα στην αρνητική οικονομική συγκυρία και την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαμε να λανσάρεται ένα προϊόν εγγυημένης απόδοσης από την Eurolife και προϊόντα τύπου unit-linked (το ρίσκο μεταφέρεται στον πελάτη) από Ergo Hellas και Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ ανάλογες λύσεις προσφέρονται και από τους άλλους Ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής.

Τη γενικότερη θέση των ασφαλιστικών εταιρειών στο συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε πρόσφατα, ο -γνωστός και στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων από την παλαιότερη θητεία του- διευθυντής πωλήσεων της CNP Ζωής Βασίλης Καρέλλας μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «επενδύσεις σε περίοδο κρίσης».

Ειδικότερα, ο Β. Καρέλλας αναφέρθηκε «στον τρόπο με τον οποίο η αποταμίευση όταν συνδυάζεται με μακροπρόθεσμη επένδυση σε επιλεγμένες κινητές αξίες, αποτελεί σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, μια αποτελεσματική λύση για μελλοντική δεύτερη σύνταξη, ή ένα συσσωρευμένο κεφάλαιο».

Συμπλήρωσε επίσης, ότι «σε μια έντονα πληθωριστική εποχή, όπου το διαθέσιμο εισόδημα και η αποταμίευση πλήττονται και το συνταξιοδοτικό παραμένει δύσκολη εξίσωση προς επίλυση, η ιδιωτική ασφάλιση έρχεται να καλύψει το κενό που προκύπτει, με εξειδικευμένη τεχνογνωσία και σιγουριά μέσα από τα προγράμματα περιοδικών και έκτακτων καταβολών τύπου unit linked».

Αλήθεια είναι πως με βασικό καταλύτη τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων (ακόμη και για τους προθεσμιακούς λογαριασμούς), τα unit-linked προϊόντα αποτέλεσαν το βασικότερο μοχλό ανάπτυξης της εγχώριας ασφαλιστικής παραγωγής το 2021 (και πόσο μάλλον του κλάδου ζωής), τάση όπως που φέτος έχει ανακοπεί λόγω της ευρύτερης συγκυρίας (πτώση στις τιμές τόσο των μετοχών, όσο και των ομολόγων).

Ήδη, στο εννεάμηνο η σχετική εγχώρια παραγωγή έχει υποχωρήσει κατά 0,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η νέα παραγωγή προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις μειώθηκε από τα 262,9 στα 243,3 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς (μεταξύ των οποίων πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της Ergo Hellas Νίκος Αντιμησάρης) παραδέχονται πως είναι πιο δύσκολη η πώληση τέτοιων προϊόντων σε περιόδους αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα, πλην όμως δεν θεωρούν πως η επιφυλακτικότητα των πελατών είναι προς το συμφέρον τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι αποταμιευτές σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον όπως το τρέχον καλούνται είτε να διατηρήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες έναντι οριακών επιτοκίων και άρα να βλέπουν την πραγματική τους αξία να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, είτε να τα τοποθετηθούν σε μεσομακροπρόθεσμη βάση σε επιλεγμένες επενδύσεις ανά τον κόσμο προκειμένου να πετύχουν μια καλή σχέση ρίσκου και προσδοκώμενης απόδοσης. Άλλωστε, ο μεγάλος χρονικός ορίζοντας, η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και οι περιοδικές καταβολές αποτελούν παράγοντες που από μόνοι τους περιορίζουν το επενδυτικό ρίσκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v